Cevap: Ruslara Domates Tepkisi
Dostalarım,bana göre ilk önce insanımızın helal ve haramı öğrenmesi gerekiyor.Öğrenmek istemiyenlerede öğretilmesi gerekiyor.Özellikle helal gıda satan mağazalar ve üretim yapan yerleri desteklememiz alışveriş yaptığımız mağaza sorumlularını bu konuda uyarmamız gerekiyor.Ne alaka diyeceksiniz.
Bulunduğunuz çevrede insanların sebze meyve yetiştiriken kullandıkları insektisit çeşitlerine,gıda maddeleri üretirken ilave ettikleri katkı maddelerine,süt ve süt ürünleri üretimizde yapılan hile ve hurdalara,et et ürünlerinde yapılan hilelere bakın.
Benim size söylemek istediğim şey şu,alışveriş sırasında şüphe duyduğunuz herhangi bir malzemeyi lütfen incelettirin.Bulunduğunuz illerde kontrol labaratuarları bulunmayabilir.Ama numuneyi almak ve göndermek zorundalar.İster patolojik ister histolojik veyahut mikrobiyal hiç farketmiyor.Örnek olarak çok masum zannetiğiniz kaşar peyniri,dondurma,muz.Bir numune yollarsanız ne dediğim daha iyi anlaşılır.Muzdaki O.F.İ(organik fosforlu insektisit) miktarını veya kaşara ilave edilmiş malzemeleri.
Alışveriş yaptığınız hipermarketleri araştırın.Hangi firma ne kadar numune gönderiyor sattığı malzemelerle ilgili olarak.
Bulunduğum ildeki İl kontrol Labaratuar Müdürü(Akredite bir labaratuardır ve ofi miktarını avrupa standartlarında ölçebilir kabiliyettedir) vatandaştan şikayetçi.Yeterli numune getirmedikleri için.Kendileri çıkamıyorlar sebepleri malum.Ubeyd bey yeterince açık olarak anlatmış.