Cevap: Arı Yetiştiriciliği
Sn Karagüüle:malesef her işte vede meslektebu tür hadiseler mevcut.Bu birazda toplumumuzun bize yansıması olarak görüyorum.Ne diyelim alan eksik olsun vede hayrını görmesin.Size başımdan geçen bir hatıratımı anlatayım.yaklaşık 10 yıl kadar önce ayçiçeğine götürdüğüm 30 kovan arılardan 6 tanesini çaldılar.Çalan bir arıcı vede benim arılarımla birlikte, kendisine ait 150 kovan arıyı Sivas ilimize götürmüş.Orada ayılar 36 kovan arısını ve külübesini parçalamışlar vede canın zor kurtarmış.Tabi bu işlemi yapan vatandaşımız Ege bölgemizden.Tüm Egeli kardeşlerimi bu işten tenzih ediyorum ve saygılarımı sunarım.Bu arada vilayetini vede kimliğini vermiyorum.Yıllar sonra gelip beni buldu.Ağladı,sızladı arıaların parasını vermeğe kalktı,almadım ve helallaştık.Bu işlere bir daha tevessül etmeyeceğine yemin etdi.Çok şükür Namaza,niyaza başladı.Madem konu açıldı devam edeceğim;Şahsiyet ve kişinin kursağına haram-helal lokma gitmesi çok,ama çook önemli...Neslinize idrak eder.Burada bir atasözü var devamlıda söylerim"DEDESİ ERİK YEMİŞ,TORUNUN DİŞİ KAMAŞKIŞ".Yolda bir lira bulsam almam zira defalarca başıma geldi.Bu bir liraya karşılık belki 500 liralik benden benden çıkıyor.Ya arabam arızalanıyor,ya çocuklar hastalanıyor,yada başıma bir müsübet peydah oluyor.Pek çok kitapda okudum araştırdım vede pek çok kişiye sordum.Aldığım cevap şu oldu:Mayan ve şahsın Harama alışmamış,şayet harama devam edersen alışırsın iş düzelir.Ancak bu seferde işin ecrini var sen düşün.Bu iş birza faylozoflağa döndü galiba.Bu arada bende sütden çıkmış ak kaşık değilim vede bu toplumun bir ferdiyim.Bende yara aldım,ancak;kişi imtihanda... Beşer,şaşar hesabı vesselam.Neyse işi karıştırk herhalde konumuza gelelim.Sn Karagülle:Ben arıcıyım,balcı değil.Birazda açarsak işi; bal arısı üretip satarım.Bal geri planda,Tabiki asıl işim kamuda ötekide,boş zamanı değerlendirip 3-5 kuruş nasiplenmek.Ama yinede az,uz bal olur vede satarımda şu an elimde bu yıl mahsuu 350-400 kg yaklaşık petekli bal çıkar vede süzmede bu hafta başlarım.geçen yıl 25 TL perakende verdim.Eylül-Ekimde bitdi.Bu yıl aşağı düşmez sanırım,zira Temel petek fiyatları geçen yıl 8 Tl idi bu yıl 20-22 Tl arasında idi.Tabi bu fayatları belirleyen borsalar var.Kesin emin olmak için 1 hafta 10 gün beklemek daha uygun olur.Ayrıca bal'ın fiyatı;Kalitesi,nevisi,cinsi etkilidir.esen Kalınız.