Cevap: Nematod Mücadelesi nasıl yapılır
mirhat;54145 yazdıselamlar.vermiş olduğunuz bilgi için ayrıca tşkr ederim.2 dönüm seram var ve salata yetiştiriyorum ve şu anda nematod la başım dertde ne kadar nematist ialaçlar kullansam da aşamıyorum bunu 10gün ara ile ile ilaç veriyorum maliyet yüksek oluyor bol su veriyorum biraz salatanın direncini artırıyorumyapabildiğim artık bu ve salata artık kendini bitirmeğe başladı göztaşı damlamadan uygula öneriyorlar faydası olurmu bu yazmış olduğunuz konuda önerebileceğiniz farkı bir ilaç ve yöntem bulabilirmiyiz
Aleyküm selam mirhat bey.
Salatalığınız kendini bitirmeye durdu derken hasat sonunamı yaklaştı yoksa nematod dan dolayı bitki çalışmazmı oldu.
Hasat sonuna yaklaştıysanız mücadele yapmak mantıksız olur,nematod dan dolayıysa şu şekilde bir uygulamadan sonuç alacağınızı umarım.
Fosforik asit,
Oxamil içerikli nemasid,
B5A.
Dikim sırtlarını damlamayla iyice ıslattıktan sonra 2 lt/dekar fosforik asiti damlamadan verin,damlamayı kestikten sonra toprağın iyice kabarması için 2 saat kadar bekleyip,Oxamil içerikli nemasidi 2 lt /dekar hesabı damlamadan uygulayın.
Bu uygulama nematodu 10 -15 gün boyunca kontrol altında tutacaktır.
Uygulamadan yaklaşık 8-9 gün sonra B5A sıvı organik gübreyi toprakta canlılığın artması ve bağlı kimyasalların çözülüp bitki tarafından alınmasını dolayısıyla bitkiye köklenmeyi teşvik amaçlı 250 cc/dekar hesabı sulamanın 4/3 döneminde damlamadan uygulayın.B5A canlı bakteri içermesinden dolayı kimyasallardan uzak tutun.Gübre tankınızı uygulama öncesi tezenfekte edin.
B5A yı 15 gün arayla hasat sonuna kadar uyguladığınız takdirde B5A içerisindeki bakteriler vasıtasıyla topraktaki canlılık artacak bitki kuvvetlenecek ve nematod tamamen bitmeyecek ama zarar sınırının altında tutulacaktır.
Tavsiyeler, 11 yıllık tecrübeye dayalı uygulamalar neticesi elde edilmiş bilgilerdir.
http://www.b5a.com.tr/video.asp?video_id=3 izleyiniz. Bereketli ürünler diliyorum.