Cevap: kiraz ve vişne ağaçlarını nasıl gübrelemeliyim?
Sayın Aydın Lal,
Profosyonel destekten kastınız Ziraat Mühendisi ile çalışmaksa, Gülnarbahçem ile ilgilenen bir ziraat mühendisi var. Ayrıca Ülkemizin Kiraz merkezi sayılan Sultandağ, Uluborlu, Akşehir gibi merkezlerin ortasında bulunan, çalışmaları ile Türkiye çapında faaliyet gösteren Eğirdir Bahçe Kültürü Araştırma Enstitüsü ile sürekli diyaloğ içindeyiz, daha 15 gün önce ben onlarla birlikte enstitüde bu durumu tartışıyorduk. Ayrıca Yalavo araştırma enstitüsündeki kiraz ile ilgili Doçent hocamızla telefonlaşıp resimleri gönderiyorum vb... biryığın ilişkiler ve uğraşı. Herkesin, ve her kurumun yaklaşımı farklı farklı ama iç içe geçen yanlarıda var. Ayrıca Antalya'da Batı Akdeniz tahlil laboratuvarlarında bir kiraz agacını göndererek tahlili yapıldı ama sonuçta beni tatmin eden bir sonuç çıkmadı. Evet belirlenmiş olan bazı hastalıklar var, ayrıca Eğirdir'deki enstitüden bayram sonu raporlarını bekliyorum. Güya onlar Eylül ortasında bahçeyi incelemek üzere bir ekip olarak geleceklerdi, o durumu ertelediklerini bildirdiler.
Kısaca daha başka nasıl uğraş içine girebilirdim bilemiyorum. Bu konularda tavsiye edebileceğiniz daha tecrübeli, daha içten ilgilenebilecek bir profosyonel kurum,kuruluş, yada kişi varsa ben onunlada ilşki kurmaya hazırım.
Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim. Önerilebilecek her türlü yol-yöntem üzerinde durmak ve değerlendirmek isterim.
Bu konuda katkıda bulunmak isteyen herkese açığım ve çok çok teşekkür ederim ve bu yolda beni aydınlatacak ışığı umutla bekliyorum.
Bayramınızı içtenlikle kutluyor güzel günler diliyorum.
Mustafa Duru