Cevap: çapa makinaları hakkında
öncelikle ubeyd ve selahattin beylere teşekkür ediyorum konuya gösterdikleri ilgiden dolayı.başlığı açmaktaki amacım çapa makinası kullanan arkadaşların karşılaştığı sorunlar, kullanım kolaylıkları arıza durumlarında problemin halledilmesinde karşılaşılan zorluk-kolaylık durumları hakkında bilgi paylaşımı sağlamaktır. ben bir din görevlisiyim ve köyde görev yapmaktayım.(kütahya'da) kendi köyümde görev yaptığım köye oldukça yakın ve birkaç parça arazim var. yaklaşık 4-5 dekar. fakat işleyecek gerekli ekipmanım yok.(ağaç dikili olanda var, ağaçsız olanda var.) traktör vs.bulmak bir sorun herkesin kendine göre işi oluyor. ayrıca ağaç olan bahçelere traktör sokmak ayrı bir sorun. ağaçlar açısından yani. ayrıca yakınlarımın da meyve bahçeleri var fakat aynı sorunlarla onlarda uğraşıyor. benim niyetim traktörcülerle uğraşmamak. aynı zamanda traktör almak gibi bir imkanımda yok. bunun için kafayı çapa makinalarına taktım. yaptığım araştırmaya göre benim için en ideali (selahattin bey ağır ve yorucu dese de) alttan çapalı bir çapa makinesi. şanzımanlı olacak ve kuyruk mili çıkışı olacak. yerine göre tekerlek de takılabilecek. dizel motor güç yönünden bir avantaj. ileri dönük olarak ilave parçalarla su motoru, ilaç pompası vs olarakda kullanılması ve ücret olarakda 4bin ytl civarında olması lazım.... dedikten sonra bu şartlara en uygun makinenin de selahattin beyin bahsettiği taral marka 32M EKO modeli olduğuna kanaat getirdim.alttan çapayı tercih etmemin sebebi ise arkadan çapaya göre daha derin toprak işlemesi yapılabilmesi. ayrıca çapaların değiştirilip pancar çapası yapılabilmesi.(yakın köylerde pancar ekenler çok. adamlar çapa zamanı gelince çapacı kadın bulmakta zorlanıyorlar. belki oralardan da iş bulurum.) eğer daha değişik tavsiyesi olan arkadaş varsa onlarada saygı duyarım. makineyi henüz almadım ama bayramda sonra alırım herhalde......... herkese iyi bayramlar.