Cevap: Tarım Danışmanlığı
Her şeyden önce, güzel fikirlerin hayata geçebilmesi için, insanların bilinçlenmesi ve önemini anlaması gerekir. Bu danışmanlık konusunda bizzat kendi başıma gelen bir hadiseyi anlatayım; Kiraz ihracatı, çiftçinin de, tüccarında parasal yönden yüzünü güldüren bir tarımsal faaliyettir. Ne var ki burada da, tüccarımız en az masrafla, maksimum kâr elde etme yollarnın ahlakı veya gayri ahlaki yollarına başvuruyorlar. Kirazın kalitesinden memnun olmayıp, düşük fiyata çiftçinin elinden alan tüccarlardan birisi ile şöyle bir diyaloğumuz oldu. Ben, bölge insanlarını tanıyorum. İnsanların bilinçli tarım yapması için bizzat bahçelerinde kontrol yapacağımı, ihracata uygun kalite değeri yüksek ürünlerin elde edilmesi için, hasada kadar denetim ve danışmanlığını yapabileceğimi teklif ettim. Amaç, çiftçinin ıskartaya çıkarılan ürünlerinin değer kazanması, tüccarda şikayet ettiğinin ötesinde kaliteli ürünleri pazara sürmesi idi. Aldığım cevap," satın aldığı kirazların ayıklanmasında çalışmak isteyip, istemediğim." Maalesef, bilinç düzeyimiz bu kadar!
Kim kimi kandırabilir, ticareti piyasaya hakim oldukça, maalesef ahlaksız piyasanını vebalini herkes çekiyor.