Bahceselin ana sayfasında kaman cevizi ile ilgili haberi okudum.Kendimin Kırşehir'li olmam sebebiyle,(Kaman Bizim ilçemiz ve yaklaşık 40 km uzaklıkta).Ana sayfa yerine yorumumu buraya uygun gördüm.Öncelikle,Memleketimizde ceviz bir sektör haline geldi.Yurtdışından epeyce talep var.Ancak kaman haricindede epeyce kapama bahçeleri mevcut.Bunların bir kısmı yeni,yeni ürün vermeye başladı.Diğer bir ilçemiz olan Mucur'da özellikle Acıöz'de çok değişik türde ceviz ağaçları var.Dileğimiz bunların araştırılarak TÜRK ceviz literatürüne kayıt edilmesi.Bu konudada uzmanlarımıza işdüşüyor.Bu sitede cevizle ilgili her konuyu dikkatle izliyor,kendimcede cevap vermek istiyorum.Benim önerdiğim ceviz çeşidi bunlar. Şöyleki; Bunlar kabuğu ince olması,içinin dolgun ve beyaz olması, yağ oaranın yüksek olması ve iç kurduna karşı mukavemetli olması yanında,Geç uyanması nedeniyle donlardan etkilenmiyor.Ayrıca yan dalları sonderece verimli ve bu iklime adepte olmuş ceviz türleri.Üstelik Kaman1 ve Kaman5 birbirinin tozlayıcı olması sebebiyle önem kazanıyor.Yalnız ceviz dikenlere önerim bu iki cevizde fazla sıcağı pek sevmiyor.Ancak sıcak bölgeler içinde Kaman 4 adıyla başka bir ceviz türümüz mevcut.Bu Kaman4'de soğuk iklimlere mukavemetli değil ama;Verimi kaman l ve Kaman5'e göre daha fazla ve daha randımanlı ayrıca bu türlerden hariç şu an Yelekl ve yelek 5 adında bir tür ceviz var buda, çok gösterişli, ve son derece iri,al benisi yüksek.Dediğim gibi bu türlerin tescillenmesi.Ayrıca Mananda ceviz araştırma ve uygulama merkezi var.Gerek belediye ve gerekse özel fidancılık yapanlarda fidan mevcut.yiyenlere afiyet olsun.i