Cevap: Elma ağaçları gövde kurtları mücadelesi için öneri istiyorum
Sayın ykaya, sitemize hoşgeldiniz. Çiftçi olduğunuzu belirtmişsiniz. Bende 15 yıldır Zıraat mühendisiyim. 8 yılda bu işin eğitimini aldım. yani 23 yılımı bu işe verdim. Sayın Selsarac Beyin görüşüne aynen katılıyorum. Sitemizde üreticilerle görüşmek ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak bizleri de ekip olarak memnun etmektedir. En önemli amaclarımızdan biriside üreticilere faydalı olmaktır.
Amacımız Sitemiz üzerinden ilme ve bilimsel araştırmalara dayanan tabiri caizse kitabi bilgileri öncelikle sunmaktır. Tecrübeye dayalı çalışmalar da bizler için tabiki önemlidir ancak bunlarında bilimsel verilere dayanan tecrübeler olması makbuldür.
Her ilaç her derde kullanılmadığı gibi Bordo bulamacı da her hastalık ve zararlıya kullanılmaz. Ama bu sözlerimden bordo bulamacının faydalı olmadığı yada etkisiz basit bir ilaç olduğu manası çıkmaz umarım.
Şimdi Bordo bulamacının içerisine bir bakalım.
Bordo bulamacı içerisinde bakır sülfat ve kireç bulunur. Bakır sülfat asit karakterli bir kimyasal bileşiktir. Kireç ise bakır sülfatın bitkilere asit olarak zarar vermemesi yani nötr ortam oluşturulması için katılır.
BAKIR SÜLFAT Göztaşı olarak da bilinir. Mavi ve kokusuz bir maddedir. Yoğunluğu : 1.02 g/cm3. Suda tamamen çözünür. Bakır sülfat bileşiği güçlü bir mantar ilacıdır. Bakır sülfat suda çözüldüğü zaman pozitif yüklü bakır iyonları ve negatif yüklü sülfat iyonlarına ayrılır.
Bakır ağızdan alınırsa zehirli bir metaldir. 30 gram bakır sülfat potansiyel hayati tehlike arzeder. Yanlışlıkla içildiğinde veya yutulduğunda : mide ağrısı, kusma, ishal, kan basıncında düşme (hipotansiyon), çarpıntı, asidoz, bayılma şikayetleri ortaya çıkabilir. Kısa süre içerisinde ölüm meydana gelir. Göze temas ettiğinde korneada hasar meydana gelebilir. Cilde temas ettiğinde hafif irritasyona neden olabilir. Solunduğunda : solunum yollarında irritasyon, öksürük, nefes darlığı meydana gelir. Çok miktarda solunmuşsa metal-dumanı ateşi denilen durum meydana gelir.
30gr miktarı bile bir insan için hayati tehlike arzediyorsa gövde kurdu için de belki etkili olabilir??? (bilimsel bir kaynağa rastlamadım.)
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var ki; sizinde bildiğiniz gibi ağaçların yapraklı dönemlerinde bordo bulamacı kullanılmaz. Sadece yapraksız dönemde yaprak dökümünden sonra 1 kere ve yapraklar çıkmadan önce 1 yada 2 kere kullanılabilir. Bunun yapılmasını zaten meyvecilike tavsiye ediyoruz. Peki bunlar yapıldığı halde ölmeyen gövde kurtlarını( ki bordo bulamacı kullanmakta amacımız gövde kurtlarına karşı mücadele değildir) bordo bulamacı ile nasıl öldürmeyi düşünüyorsunuz? Yaz aylarında aktif olan gövde kurduna karşı bordo bulamacı kullanıyormusunuz?