Cevap: Organik Tarım
mrb arkadaşlar bende organik tarımla ilgileniyorum ve suan bi proje hazırladım kuşburnu marmelatı ve organik marmelatlarla meyve suları dikiminden paketlemesine kadar hepsini içeren bi proje sizce başarılı olurmu kuşburnu vitamin acısından cok zengin bi ürün ama satışı konusun da ne yaparım bilmiyorum fikirleriniz için şimdiden teşekürler.
KUŞBURNU HAKKINDA BİLGİ: Kuşburnu (meyvesi) en yüksek oranda C vitamini içeren meyve olarak kabul edilmesi yanında, P vitamini (Permeabilite vitamini) kayna*ğıdır. Ayrıca karoten, B1 B2, E ve K vitaminleri de içermektedir. Mineral madde yönünden de zengin olup yapısında potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, mangan, bakır, çinko gibi katyonlar yanında, sülfat, klorür, nitrat gibi anyonlar da bulunmaktadır. İçerdiği şekerin büyük bir kısmını indirgen şekerler oluştururken sakkaroz daha az miktarlarda bulunmaktadır. Çoğunu suda çözünen (%20.05-48.1) kısmın oluşturduğu kuru madde oranı yüksek (%29.92-59) sayılabilecek bir meyvedir. Bileşimindeki organik asitlerden malik, sitrik asit ve asetik asit bulunmaktadır. pH değeri ise 3.7-4.4 arasında değişmektedir (Yıldız, H., Nergiz, C., 1996).
İnsan vücudu askorbik asit sentezi yapamaz, dolayısıyla dışarıdan almak zorundadır. Aynı zamanda vücudun miktar olarak en fazla gereksinim duyduğu vitamin C vitaminidir. Günlük alınması önerilen miktar çeşitli etkenlere bağlı olarak 35-100 mg arasında değişmektedir (Aurand, 1987). Kuşburnu meyvesinin C vitamini içeriği üzerine değişik ülkelerde pek çok araştırma yapılmıştır. 100 g kuşburnunda 200-5000 mg C vitamini bulunmaktadır. (Ötleş, 1987). Aynı zamanda pro A vitamini olan karoten, B vitaminleri kompleksi ve K vitamini yönünden de mükemmel bir kaynak sayılır (Tuer, 1989, Cemeroğlu, 1982).
Bioflavonoidler olarak da bilinen P vitamini (permeabilite vitamini) yönünden oldukça zengin olup 100 g kuşburnunda 1100-3320 mg P vitamini vardır (Fisheris, 1969; Ötleş, 1987). A vitamini aktivitesi bitkisel kaynaklı gıdalarda sadece karotenoidler oluşturmaktadır. Kuşburnunda çok sayıda karotenoid olduğu tesbit edilmiştir. Toplam karotenoid miktarı ise 3.8 mg/100 g olarak bulunmuştur (Fisheris, 1969; Marki-Fischer, 1983). K vitamini içeriği ise 0.022-0.080 mg/100 g'dır. Bunların yanında kuşburnu 120 mg/lOOg B1 vitamini ve 7 mg/100 g B2 vitamini içermektedir (Erenberk, 1989).