Cevap: Yıldız restorasyon tezi
sayın cizimci;
Anıtsal ağaç restorasyonu ile ilgi olarak yapılan uygulamalar ülkemizde 3 Orman Mühendisi nin bir araya gelerek kurduğu deneyimli bir grup tarafından profesyonel olarak yapılmaktadır.(ve kendilerinin dediğine göre bu işi başka yapanda yokmuş).
Topkapı sarayından başlayarak bir çok tarihi ve doğal alanda yaşı yüzlerce yılı bulan bir çok ağacın restorasyonuda bu uzman ekip tarafından yapılmıştır ki ben de Atatürk Ormanın'da yürüttükleri bir restorasyon çalışmasında bizzat yer aldım.
Akademik olarak türkçe kaynak İ.Ü Orman Fakültesi yayınlardan Prof.Dr. Suat ÜRGENÇ hocamıza ait Süs Bitkileri Yetiştirciliği ... adlı kitapta yer almakatadır.(Kütüphaneden temin edebilirsiniz veya bende yardımcı olabilirim.) Söz konusu kitapta ağaç restorasyonu detaylarıyla anlatılmaktadır.
Tezinizi hangi üniversitede yaptığınızı bilmiyorum ancak Yıldız Sarayı ile ilgili olarak yapılmış bir y.lisans tezinin Konunuza yardımcı olabileceğini düşünüyorum.
Peyzaj Mimarı Sn. Özlem GÜLOĞLU tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Hazırlanan tez İstanbul Tarihi Saray Bahçelerinin Restorasyon ilkelerinin Saptanması başlığıyla hazırlanmış olup Yıldız Sarayı da bu kapsamda incelenmiştir.
Umarım size bir faydası olacaktır...
Saygılarımla...