Cevap: Küçük kovanda hobi arıcılık mümkünmü?
Fenni kovanda karakovan arıcılık giderek artmakda ve iyi de para getirmekte.
Geçenlerde Ankaradaki bir markete (Peynirci) karakovan getirmişler , balı içinden kesip satıyorlardı.
Ben de uzun zamandır ORGANİK karakovan balı alyorum.
Temel Petekler
Petekli yenen ballarda temel peteklerin taşıdığı parafin ve naftalin gibi kimyasalların Kanserojen olmaları kirliliği daha da vahim bir duruma getirmektedir.
TEMA Vakfı ile TÜBİTAK’ın birlikte yürüttüğü “Adıyaman ‘da Bal Kalitesinin ve Verimin Artırılması Projesi’’ kapsamında yapılan petekli bal analizlerinde peteklerde %3.5 ila % 24,4 oranlarında parafin tespit edilmiştir.
Aynı projede Piyasada en çok bilinen temel petek firmalarının peteklerinden alınan örneklerde yapılan analizlerde % 9.9 ila 39.7 parafin tespit edilmiştir.
Bal kalite kontrolünün etkin yapılamamasından, özellikle de C 3 ( Pancar şekeri ) şekerinin belirlenememesinden dolayı, konvansiyonel ballardaki kirlenme fevkalade artmıştır.
Bilhassa petekli ballardaki Temel petek kirliliği halk sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.
Sorunun çözümü organik bal üretiminin yaygınlaştırılması ile mümkündür.
Organik Bal
Arı kolonilerini bal üretim amaçlı früktoz veya Sakaroz gibi ticari şekerlerle beslemeden,
Arı parazit ve hastalıklarında tedavi edici kimyasal madde kullanmadan,
Doğal bal mumundan temel petekler, doğal keresteden imal edilmiş boyasız kovanlar ve hijyenik arıcılık ekipmanları kullanarak,
Çevre kirliliği olmayan ormanlar veya meralardaki ki doğal çiçeklerin nektarlarından bal arılarınca üretilen ballar organik baldır.
Organik Bal Uretimi