Cevap: Üzüm çeliği Üretmek!
Sn Saraç:Öncelikle bu konuya değindiğiniz için teşekkürler.Floksera zararlısı çok dikkat edilmesi gereken bir zararlı, ancak bu zararlı yanında dikkat edilmesi gereken en önemli bir hastalıkda Bağ kanseri.Bu hastalık Bilinçsizlik yüzünden, Orta Anadoludaki bağların çoğunda mevcut;Hatda Akdeniz bölgesinde bile rast geldim.Bilinçsizce çelik alımı,ehil olmayan kişilerce bağ budanması ve aşılanması yüzünden çoğaldı.Günümüzde fidan üretriminin yaygınlaşması ve ulaşım imkanlarının artması ve burada değinmeyeceğim bazı sebeplerle birlikte bağ virüsü,bağ uyuzu ve pek çok nematot ve hastalık ülkemizdeki pek çok yörelere dağıldı.Buradan benim acizane önerim:Öyle her yerden çelik,çubuk,aşı almamaları,hijyene ve sterilzasyona dikkat etmeleri,bağcılıkta kullandıkları;Buadama makası,bel,eldiven,hasat makası,aşı bıcağı vs gibi takım ve tezgahları kullandıktan sonra ve kullanacakları zaman mutlaka çamaşır suyu veya ilaçlı su ile yıkamaları gerektiğine inanıyorum.Bence en büyük tehdit budur.Floksera özellikle orta ve Doğu Anadulu'da kış aşırı soğuk geçtiğinden olsa gerek; pek zarar verdiğini işitmedim.Ayrıca Amerikan asma anaçları,iklim sebebiyele ve bazı yöresel üzüm çeşitleriyle uyum sağlayamamaktadır.Buna Nevşehir ve Kırşehir bölgesindeki bazı bağlarda şahit oldum.Konunun bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.Esen kalınız.