Iyi tarım uygulamaları nasıl yapılır?
İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR?
İyi Tarim Uygulamalari (İTU) gerek kaliteli ve verimli bir tarimsal üretim gerekse güvenli gida tüketimi açisin¬dan oldukça önemlidir. İTU ile üreticileri¬mizin kazanci ve rekabet gücü arta¬caği gibi tüketicile¬rin sağliği da korunmuş olacaktir.
ÖNCE KARAR VERİNİZ!
İyi Tarim Uygulamalari topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarini kapsar. Ka¬rar vermeden önce üretim alaninda daha önce yetiştiri¬len ürün veya tarimsal faali-yetler bilinmeli, insan sağliği ve çevreye olan etkileri de-ğerlendirilmeli, kontrol altina alinamayacak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi tarim uygulamalarinda kullanilmamalidir.
KARAR AŞAMASINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPINIZ
Üreticiler üretim kararini vermeden önce risk değerlendirmesi yapmalidir. Risk değerlendirmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürülebilir su kaynaklarinin varliği, arazinin ilk kullanimi, parazit ve diğer asalaklarla bulaşik olmasi ve bitişik alanlara etkisi göz önünde tutularak yapilmalidir.Toprak sağliğinin korunmasi, tarim ilaçlarina bağimliliğin azaltilmasi ve bitki sağliğinin maksimum düzeyde sağlanabilmesi için dönüşümlü üretim yapmalidir.
ÜRETİME BAŞLAMADAN ÖNCE YETKİLİ KURULUŞLARA BAŞVURUNUZ
İyi Tarim yapmaya karar verdikten sonra gerekli pro-sedürü yerine getirmek üzere yapilacak ilk iş, İTU konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak üretim sürecinin kayit altina alinmasini sağlamaktir.
İZLENEBİLİRLİK VE KAYIT TUTMA ÜRÜNÜN BELGELENMESİ İÇİN ŞARTTIR
Üretim sirasinda yapilan bütün işlemler çiftçiler tarafindan kayit altina alinmali ve bilahare yapilacak kontroller için sakli tutulmalidir. Bu kayitlarda, ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamani, uygulama nedeni, teknik izin, kullanilan kimyasalin ticari ismi ve miktari, uygulama aleti, operatörün ismi ve uygulama zamanindan kaç gün sonra hasat yapilmasi gerektiği, sulama zamani, yöntemi ve miktari gibi bilgileri içer-melidir.
ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK TEMEL HUSUSLAR
Toprağin işlenmesinde erozyonu azaltacak ve toprağin fiziksel yapisini koruyacak teknikler kullanilmali
Seçilen çeşitler virüsten ari, hastalik ve zararlilara karşi dayanikli olmali.
Sertifikali tohum, fide veya fidan kullanilmali.
Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanimi için toprak analizleri yilda en az bir defa, yaprak analizleri ih¬tiyaç duyulduğunda yaptirilmali. Gübreleme toprak yapi¬sina göre hangi gübrenin uygun olduğunu belirledikten sonra, bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarda ve zamanda ya-pilmalidir.
Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanimi ve diğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayit altina aliniz.
Su kaynaklarini en iyi şekilde değerlendirebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacaği suyu temin edebilecek sulama
sistemleri kurulmali. Sulama için asla atik su (kanalizasyon suyu) kullanil¬mamalidir. Risk değerlendirme esaslarina baki-larak, sulama suyu kaynaği yilda en az bir kez mikrobiyal, kimyasal ve mi¬neral kirleticiler bakimindan analiz ettirilmeli.
Hastalik ve zararlilarla mücadelede "Entegre Mücadele Teknik Talimatlari" doğrultusunda öncelikle kültürel tedbirler, mekanik mücadele, biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmali. Son çare olarak kimyasal mücadele yapilmalidir.
Bütün pestisit uygulamalari ile ilgili kayitlar tutulmali. Pestisit kalinti analizlerinin sikliği risk değerlendirmelerine göre yapilmali. Maksimum kalinti limitlerinin aşilmasi durumunda ise bir acil eylem plani mevcut olmalidir.
Hasat hijyenik koşullarda yapilmali.
Tarim işletmesindeki bütün olasi atik ürünler (Ka¬
ğit, karton, plastik, ürün kalintisi, yağ, kaya yünü vb.) ile
muhtemel kirlilik kaynaklari (kimyasallar, yağ, yakit,
ses, işik kalinti, paketleme evinden çikan akintilar) belir¬
tilmelidir.
İşletmedeki olasi atik ürünleri ve kirlilik kaynaklarini belirtiniz.
Tarimsal kimyasallari kullanan, taşiyan ve uygula-yan işçilere bu konuda eğitim verilmeli; işletmede ilk yar-dim eğitimi alan kişiler bulunmalidir.
ÜRÜNÜ SERTİFİKALI OLARAK PAZARLAYINIZ
Ürününüz Tarim ve Köyişleri Bakanliğinca yetkilendi-rilmiş kuruluşlar tarafin¬dan İyi Tarim Ürünü Sertifikasi ile belgelendirilir.
İTU ile üretilen ürün-ler tüketicinin daima ter-cih edeceği güvenilir gi-dalardir.
Unutmayiniz ki, İyi Tarim Ürünü Sertifikasi ürününüzün markasi olacaktir.