fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Türkiye'nin köfte markasını yaratmak için 2 yıl iz sürdüler

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Türkiye'nin köfte markasını yaratmak için 2 yıl iz sürdüler

İstanbul Beşiktaş Çarşısı'nın içinde yaklaşık 10 ay önce 5-6 metrekarelik bir mekânda açıldı Edirne Kırkpınar Köftecisi... Kısa sürede müdavimleri artan köfteci hemen yanındaki dükkânı da alarak genişledi. Sonra Dudullu'da bir binanın altında İstanbul Anadolu yakasında yaşayanların karşısına çıktı. Şimdi ise Osmanbey'de Halaskârgazi Caddesi'nde yer açma telaşında.
    Edirne Kırkpınar Köftecisi sokak aralarında sık sık karşımıza çıkan sıradan köftecilerden değil. Sahipleri "Türkiye'nin köfte markası olacağız" diyerek yola çıkan iyi eğitimli, birçok şirkette üst düzey görevlerde bulunmuş ya da kendi markasını yaratmış yöneticiler.
    "Uno" ekmek markasının sahibi olan Doruk Unlu Mamuller'in ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Duygu, bir dönem Alarko'da sanayi yatırım projelerinde, Shell'de yöneticilik yapan Hüseyin İğdirli, ortağı olduğu hukuk bürosunda serbest avukatlık yapan Mehmet Eratlı, mühendis Mustafa Taşan, Çırağan Palace Hotel Kempinski'de müdürlük yapan Defne Ertan Tüysüzoğlu, Eczacıbaşı Grubu'na bağlı birçok şirkette ve Çarmıklı Grubu'nda planlama ve finansman alanında çeşitli görevler üstlenen Ayşe İlhan "lokantacılıkta kurumsallığı" göstermek için sessiz sedasız bir şirket yaratmış.
    2004 yılının temmuz ayında bir araya gelerek Gruppo'yu kuran ortaklar, birçok markanın bünyesinde bulunduğu bir şirket olma yolunda çaba sarf ediyor. Ortakların şu andaki en büyük iddiası ise köfte üzerine.
    "Hedefimiz Türkiye'nin en iyi yönetilen restoran işletmecisi kuruluşunu yaratmak" diyen Gruppo Genel Müdürü Mustafa Taşan, ilk önce köfteye kurumsal bir kimlik kazandıracaklarını söylüyor.
    Gruppo'nun bünyesinde Edirne Kırkpınar Köftecisi ve alt markaların yanı sıra Karadabalık, Güney Amerika mutfağından Saolibre, İngiliz pub kültürünün önemli örneklerinden The North Shield, Napoli mutfağından Brusketta ve il brigante da bulunuyor. "ABD'de multi concept'li zincirlerin Türkiye'deki bir örneği olmayı istiyoruz" diyen şirket ortaklarından Defne Ertan Tüysüzoğlu ise bu markalarda da büyüme içine gireceklerini belirtiyor.

İyi köftenin izini sürdüler
    "Nasıl ABD'de hamburger çıkmış dünyaya yayılmış ise neden 7'den 70 herkesin sevdiği bir yiyecek olan köfte aynı konumda değil. Üstelik kurumsal işletmecilik yapan yerler hep A kesime hitap eden yerler. Özellikle de gece kulüpleri... Hem A hem C kesimine yönelik kurumsal hizmet veren restoranlar yaratalım" diyerek yola koyulan ortaklar işe en iyi köfteyi arayarak başlıyor. Edirne'den İzmir'e, Akhisar'dan Tekirdağ'a, Adapazarı'ndan İnegöl'e kadar Türkiye'nin dört bir yanında 2 yıl restoran restoran dolaşarak en iyi köfte markasını arıyorlar. Sonunda Edirne'deki "köftenin kokusu, tadı" onlara "İşte bu" dedirtiyor. Edirne'nin eski meşhur ustalarından Osman Usta'dan işin sırrı öğreniliyor. Edirne'de yarım asırlık bir çiftlikle et anlaşması yapılıyor. İşi o kadar ciddiye alıyorlar ki köftenin yanında sunulacak biber salçası bile özel olarak yaptırılıyor. Yoğurtlar ise bu alanda ün yapmış Silivri'den alınıyor. Ve nihayet bundan yaklaşık 10 ay önce Beşiktaş Çarşısı'nda test amaçlı 5-6 metrekarelik bir dükkân açılıyor.

2009'da hedef Anadolu
    Beşiktaş'ta açtıkları dükkân büyük ilgi görünce ortaklar anlamışlar ki "bu iş İstanbul'da tutacak". Hemen komşu dükkânı alarak işi büyütüyorlar. Durmuyorlar. İstanbul Dudullu'daki Gruppo merkezinin hemen altında bir dükkân açıyorlar. Ortaklar şimdi ise Osmanbey'de Halaskârgazi'de yeni şubeyi açma telaşı içinde. Gruppo Genel Müdürü Mustafa Taşan, bundan sonraki hedeflerinin alışveriş merkezlerinde Kızıltoprak'ta Kadıköy gibi merkezlerde şube açmak olduğunu söylüyor. Taşan, "Şu anda üç olan İstanbul'daki şube sayımızı 2008 sonuna kadar en az 7-8'e çıkarmak, 2009'da ise Ankara'ya açılmayı planlıyoruz. Ankara'da hedef ilk etapta 4 ya da 5 şube. 2009'dan sonra ise Kayseri'de yeni açılacak bir alışveriş merkezinde olmak için görüşmeler yapıyoruz" diyor.

Alt markalar da yaratılacak
    Edirne Kırkpınar Köftecisi'nin yanı sıra alt markalar yaratmak üzere de çalışmalara başladıklarını belirten Taşan, "Yeni konseptlerin şubeleri de 2008 yılında açılmaya başlanacak. Alt markalardan bir tanesi Edirne Kırkpınar Köftecisi'nin ayak üstü versiyonu olacak. Sandviç ürünleri de olacak burada. Bonfilonun ince ince kesilip peynirle karıştırıldığı sandviçler olacak. Ekmekleri de kendimiz üreteceğiz. Sıcak ekmekler içine köfte ya da etler konulacak. Bir de Kırkpınar Lokantası diye bir konseptimiz var. Bunun ilkini İstanbul Forum Alışveriş Merkezi'nde açacağız. Burada da döner, pirzola, tavuk gibi ürünler olacak. Tüm yemekler Trakya ürünlerinden yapılacak" açıklamasını yapıyor.

Günde 800 porsiyon satıyorlar
    "Bizim için en önemli şey tüm ürünlerin mutlaka çok iyi olması" diyen Taşan, bunun için de biber salçasından yoğurda, etin alındığı yere kadar her şeyle birebir ilgilendiklerini ve en iyi olanı kullandıklarını söylüyor. Taşan, "Köftenin yanında sunduğumuz biber salçasında kullanılan biberleri Edirne'de köylülere toplattırıyoruz. Yoğurdu bu işte ustalığı ile tanınan Silivri'den alıyoruz. Hammadde girişimiz diğer köftecilere göre daha yüksek olmasına rağmen satış fiyatımız daha uygun" diyor. Gösterdikleri bu titizliğin karşılığını satışlarla aldıklarını belirten Taşan, porsiyonu 5.75 YTL'den üç şubede günde yaklaşık 700-800 porsiyon köfte sattıklarını söylüyor.
    Gruppo'nun kurucu ortaklarından olan şirketin insan kaynakları ve pazarlama müdürlüğü görevini üstlenen Defne Ertan Tüysüzoğlu ise ton olarak bakıldığında hedeflerinin kısa vadede haftada 6-7 bin porsiyon köfte satışı olduğunu söylüyor.

Gruppo köfte dışında da olacak
    Yüksek satış rakamlarından öteye daha önemli hedeflerinin olduğunu belirten Taşan ise söze şöyle devam ediyor:
    "Bizim hedefimiz yakın bir gelecekte Türkiye'nin en iyi yönetilen ve en güvenle büyüyen restoran işletmecisi kuruluşu olmak. Kısa zamanda hemen bir kâr amaçlamadık. Biz şuna inanıyoruz: Çalışanların, hissedarların ve müşterilerin memnuniyeti birbirine geçmiş üç halka. Bu halkalardan bir tanesi diğerinden daha önemli değil. Dolayısıyla önce çalışanlar ve müşterilerin mutluluğu sonra da hissedarların mutluluğu üzerine bir şirket kurduk. Gruppo olarak sadece köfte yapan bir şirket olma niyetinde değiliz. Amacımız köfteye kurumsal bir kimlik kazandırarak Türkiye'ye bir köfte markası kazandırmak." Tüysüzoğlu, diğer köftecilerden önemli farklarının ise uyguladıkları eğitim programları olduğunu söylüyor.

Uno'nun sahibi ekibin beyni
    Ortakların hepsinin farklı görevleri var. Aynı zamanda avukatlık yapan ve İş Geliştirme Grubu adlı yönetim şirketinin kurucu ortaklarından olan Mehmet Eratlı Gruppo'da yönetim kurulu üyesi. Gruppo'nun bütün sözleşmeleri onun kontrolünde. Alarko Holding'de sanayi yatırım projeleri alanında yöneticilik, Shell'de madeni yağ müdürlüğü görevlerinde bulunan ve "Karl Raimund Popper'ın bilgi kuramı üstüne bir inceleme" ile "Patronla Tartışmalar" kitabının yazarı Hüseyin İğdirli ise Gruppo'nun yönetim kurulu üyesi. Management konularında şirkette söz sahibi. İnsan kaynakları, eğitim ve pazarlama konuları Defne Ertan Tüysüzoğlu, operasyonlar kısmı ise ortaklardan Mustafa Taşan'a ait. Gruppo'nun beyni ise ortakların deyimi ile Uno markasının sahibi Doruk Unlu Mamulleri'nin ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Duygu. Duygu, Gruppo'nun da kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı. Şirkette full time çalışanlar ise sadece Mustafa Taşan, Defne Ertan Tüysüzoğlu ve Ayşe İlhan...

En iyi yönetilen lokantacı şirketi olmak istiyoruz
    Gruppo'nun iyi bir yöne gitmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Uno markasının sahibi Doruk Unlu Mamuller'in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Duygu, "Bu işe gönül veren arkadaşlar olduğunu görünce ben de onları desteklemek istedim. Yeni konseptte yer alacak dükkânda pişecek ekmekler donmuş ekmekler Uno'dan gelecek. Hedefimiz Türkiye'de en iyi yönetilen lokantacılık şirketi olmak. Büyümek, bu işi geliştirmek istiyoruz. Bu hedefler için de Gruppo yeterli bir donamına sahip.
    İşe başlamadan komiler bile eğitimden geçiyor
    Şirketin aynı zamanda insan kaynaklarından sorumlu olan Gruppo ortaklarından Defne Ertan Tüysüzoğlu, diğer köftecilerden önemli farklarının ise uyguladıkları eğitim programları olduğunu söylüyor. "Buradaki herhangi bir komi bile işe başlamadan önce eğitim biriminde belli bir eğitimden geçiyor. Köftenin nasıl yapıldığını, misafire nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgi sahibi oluyor" açıklamasını yapıyor.
    referans
Working...
X