Malumu üzere son iki yıldır bir Kene vakası aldı gidiyor.Bilhassa yaz ayları başında bu vakalar oldukca artmaya başladı.Buradaki yazılarımda belirtdiğim üzere Kırsal kesimde yaşamakta ve onlarla iç içe bir yaşantım mevcut.Eskiden bizimde İneğimiz,koyunumuz hatda keçimiz bile vardı.Özellikle köy yada hayvancılık hayatına aşina olanlar vede benim yaşıma yakın olanlar bilirler.Koyunları bahar ayı gelince Kırklık yada yöresel adıyla Gırklık 'la tüyünü dipten keserdik yada koyunları olanlar ehil kişilere bir nevi tıraş ettirilirdi.Gırlık bir çeşit makas'a benzer aletdi vede bunu kullanmak marifet isterdi.Bu tıraş esnasında koyun,kuzu yada keçi üzerinde Kene yada yavsu oldukca çıkardı.Yavsu:Kenenin küçüğüne denilir.Bunları hayvanlar üzerinden hatda toprak evlerin duvarlarından,bazende insanların üzerinden çıkarılırdı.Yani ülkemiz Kenesi'den ölümcül vakalar çok azdır.Ancak ilk olarak Orta Karadeniz'in bazı bölgelerinde meydana çıkan ve daha sonra Çorum,Yozgat ve Bazı illerimizde görülen,Basın ve medyamızca tarir edilen,üstelik devletimizin birimlerince açıklanan vede Kırım-Kongo kanamalı Ateşli hastalığa neden olan Kene başka bir Kene...Bu konuda basında ve medyamızda pek yazı yazıldı.Ülkemiz insanını ilgilendiren bu zararlı ile ilgili olarak kayıtsız kalamadım.Site yönetcilerininde bu konuya katkıda bulunacağından emin olarak acaba hem önlem,hem tedbir neler yapabiliriz?? Bilgisi olan kardeşlerimin bu konuda yardımına ihtiyacımız mevcut.saygılarımla,Esen kalınız.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
KENE
Collapse
X