fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Stegobium paniceum (L.)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Stegobium paniceum (L.)

    Stegobium paniceum (L.)

    Ergin, parlak kırmızımsı kahve renkte, vücut oldukça kısa, elitra'nın üzeri düzgün sıralı ipeğimsi, uzun, yan dik kıllarla kaplı, anten kısa, son üç segment diğerlerinden daha uzun ve geniş, topuz oluşturur, ilk iki segmentten sonra gelen altı segment oldukça küçük ve eşit boyda, baş geniş, mandíbula kısa, kavisli ve apikali dişli, pronotum'un yan kenarları keskin ve basitçe testere gibi, anterior kenan belirsiz, posterior kenan mevcut değil, arkası ortada genişçe loplu, elitron üzerinde 10 adet noktaların oluşturduğu hat mevcut, bunlardan dış kenarda bulunan ikisi elitron'un uçuna varmadan en içteki iki sıra ile birleşmektedir. Böcek 2-3 mm boyundadır (Şekil 3.18). Yumurta beyaz, larva sarımsı beyaz renkte, üzeri beyaz tüylü ve 3-4,5 mm boyundadır. Pupa beyazımsı renkte ve 1,7-3 mm boyundadır.

    Şekil 3AS.Stegobiumpaniceum (L.)'da, A-ergin, B-larva (Robinson, 1996'dan)

    Erginin ömrü kısadır ve bu sürede hiç beslenmez. Dişi, yumurtalarını 4-5'lik gruplar halinde nadiren de tek tek gıda ortamına bırakmaktadır. Bir dişi, 30-60 adet yumurta koymakta ve yumurtalar oda sıcaklığında 6-12 günde açılmaktadır. Larvalar yumurtadan çıkınca bulunduğu tanenin içinde bir galeri açmaya başlamakta, eğer larva bulunduğu yiyeceklerin yüzeyinde ise bacak ve abdomen'in yardımıyla yürüyerek tane içerisine girecek bir delik aramakta ve buraya girmektedir. Zira, kendisi delik açamaz. Tanenin içerisine giren larva, burada beslenerek bulunduğu yerde kokon örerek pupa olmaktadır. Larva şartlara göre 4-5 gömlek değiştirmekte ve uygun şartlarda larva dönemi ortalama elli gün sürmektedir.

    Bu tür, pek çok üründe zarar yapmaktadır. Ekmek artıkları, un ve un mamulleri, kurutulmuş meyve ve sebzeler, baharatlar, baklagil ürünleri depolanmış tohumlar ve tahıllar konukçu çevresini oluşturmaktadır.

    Ülkemizde yapılan incelemelerde bu türün kütüphanelerde eski kitapların cilt ve yapraklarında, kütüphane vitrin ve mobilyalarında önemli zararlar yaptığı, ayrıca, un ve un mamulleri ve hububatla beslendiği saptanmıştır.


    Prof.Dr.Erol YILDIRIM ---Prof.Dr.Hikmet ÖZBEK -- Prof.Dr.İrfan ASLAN
    Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü
Working...
X