fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ayçiçeği bitkisinde gübreleme

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Ayçiçeği bitkisinde gübreleme

    Ayçiçeği bitkisinin toprak analizine dayalı olarak gübrelenmesi hem verimi hem de danedeki yağ miktarını arttırarak üreticilere daha fazla gelir elde etme imkanı sağlamaktadır. Ayçiçeği tarımında kullanılacak gübre miktarını; alınacak ürün miktarı, toprak özellikleri, bölgenin yağış durumu, sulama yapılıp yapılmaması ve gelişme dönemi uzunluğu belirler.
    Azot eksikliğinde bitki cılız kalır, yaprak sayısında azalma meydana gelir, normal yaprak iriliğine göre daha küçük yapraklar, normal yeşil rengi yerine açık yeşil renkli yapraklar oluşur. Azot noksanlığı belirtileri önce bitkinin dip kısmındaki ilk çıkan yapraklarda
    başlar, daha sonra bitkinin üst kısmına doğru ilerler. Çiçek tablasında daneler tam dolmaz, boş kalır ve ürün azalmasına neden olur. Ayçiçeği yetiştiriciliğinde azotlu gübre uygulamalarında gübre toprağa karıştırılmalıdır.
    Fosfor ayçiçeğinde bitkinin enerji metabolizması için mutlak gerekli bir besin maddesidir. Eksikliğinde koyu yeşil yaprak rengi ve yaprak ayasında yer yer nekrotik lekeler oluşur. Yaprak boyu ve tabla çapı küçülür. Tablada boşlukiar meydana gelir, ürün miktarı azalır ve yağ oranı düşer.
    Potasyum bitkinin ekonomik su kullanımında görev alır, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını arttırır. Potasyum eksikliğinde ise; sap gevrek ve kırılgan yapıda olur, Urün miktarı ve danedeki yağ miktarı azalır. Fosforlu ve potasyumlu gübreler mutlaka tohum derinliğine uygulanmalıdır. Ayçiçeği üretim sahalarında bor noksanlığı sık sık görülmektedir. Ozellikle tabiada büyük boşluklar ve kahverengi kısımlar meydana gelmesine neden olur
Working...
X