Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Sancak, astım bronşite en çok çayır, ot, ağaç plonleri ve küf mantarlarının sebep olduğunu söyledi. Yeşil bitki örtüsüne sahip yerlerde hastalığa yakalanma riskinin yüksek olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Sancak, genetik bakımından bu maddelere karşı hassas ve duyarlı kişilerin alerjik hastalıklara kolaylıkla yakalanabildiklerini kaydetti. OMÜ Şehir Polikliniği'ndeki hasta eğitim seminerinde konuşan Doç. Dr. Recep Sancak, astım ve bronşit hastalıklarının Karadeniz bölgesinde yoğun olduğuna dikkat çekti. Sancak, "Samsun, yeşil bitki örtüsü ve nemli iklimi ile ülkemizde astım ve alerjik hastalıkların en sık görüldüğü illerden biri konumundadır. İlde yaşayan insanların yaklaşık yüzde 20'sinde herhangi bir alerjik hastalık, yüzde 10'unda ise astım bronşit görülmektedir. Astım bronşite neden olan alerjenlerin önemli bir kısmını çevremizdeki yeşil bitki örtüsünü oluşturan çayır, ot ve ağaç polenleri ile küf mantarları oluşturmaktadır. o nedenle hastalıkların ilk basamağı olan çevresel faktörlernden kaçınılmalıdır." dedi.
Yaşam koşullarındaki hızlı değişiklikler, evlerdeki ısı yalıtımları, çevre kirliliği, mikroplara duyarsız kalma ve küresel ısınma gibi etkenler nedeniyle astım ve diğer alerjik hastalıklarda dünya genelinde hızlı bir artış gözlendiğini bildiren Doç. Dr. Sancak, bu hastalıkların ailelerin hem ekonomilerini hem de yaşam kalitelerini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi. (Cihan Haber Ajansı)