fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KARNABAHAR Ekonomik Değeri

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• KARNABAHAR Ekonomik Değeri

KARNABAHAR Ekonomik Değeri

Karnabahar yetiştiriciliği, diğer lahana grubu sebzelerle karşılaştırıldığında daha zordur. Çünkü karnabaharlar, lahanalar gibi her iklim koşullarında yetiştirilemez. Yetiştiriciliği daha fazla bilgi ister ve ayrıca tohumlarının zor elde edilmesi, birçok sebze türünden daha pahalı satılması nedeniyle, uzun yıllar yetiştiricilerimizin ilgisini çekememiştir. Ancak son yıllarda tüketici taleplerinin artması, pazarda diğer lahana grubu sebzelere göre daha fazla fiyatla satılması, birim alandan daha fazla gelir getirebilmesi nedeniyle üretiminde artış görülmektedir. Tarım Bakanlığının istatistiklerine baktığımızda, Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde üretim yapıldığı görülür ve 1992-2003 yılları arasında üretim alanı 3,9-4,7 bin hektar ve üretim miktarı da 69,5-90,0 bin ton arasında değişim göstermektedir. Son yıllardaki artış istatistiklerde de ortaya çıkmaktadır. En fazla üretim sahası ve verim Marmara Bölgesindedir. Bunu Akdeniz ve sonra Ege Bölgesi izlemektedir. Karadeniz Bölgesinde, eski yıllarda karnabahar üretimi yapılmazken, 90’lı yıllardan itibaren üretim başlamış ve hızlı sayılacak bir şekilde gelişmiştir (Cetvel 11.1).
    Diğer bölgelerdeki üretim, iklim koşullarının karnabahar yetiştiriciliğine tam uygun olmaması nedeniyle yapılmamaktadır. Bazen iklim koşullarının iyi olduğu senelerde birkaç dekarı geçmeyen ve diğer sebzelerin parselleri içinde yer alan ve istatistiklere girmeyen küçük üretimlere rastlanabilmektedir.
    Karnabaharın hasat sonunda tarlada bıraktığı artıklar, hem yeşil gübrelemede ve hem de hayvan yeminde değerlendirilmektedir. Bu durum, karnabaharın önemini bir kat daha arttırır. Karnabahar dekara 100–200 kg arasında yem maddesi bırakabilmektedir. Karnabaharın birim alandan elde edilecek gelirin hesaplanmasında, hal fiyatları lahanalardan daha yüksektir. Kilosu ortalama 500 bin-2 milyon TL. arasında değişim gösterir. Dekardan ortalama 1,5-3 ton arasında karnabahar alınabilir. Ortalama 2 ton verim alındığı varsayılır ve ortalama hal fiyatı 1 milyon TL/kg ile çarpılırsa, dekardan ortalama 2 milyar TL.gelir elde edilir ve bundan masraflar çıkarıldığında geriye 750-milyon-1 milyar TL arasında net kar kalabilir.

Prof. Dr. Atila Günay Özel Sebze Yetiştiriciliği Kitabı II. Bölüm
Working...
X