fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

BEZELYE Ekonomik Değeri

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• BEZELYE Ekonomik Değeri

BEZELYE Ekonomik Değeri

Bezelye taze, kuru, konserve işlenmiş ve taze dondurulmuş olarak tüketilmektedir. Son yıllarda bezelyenin taze dane şeklinde konserve edilmesi veya dondurulması bir yıl boyu bezelyenin kullanılmasını sağlamıştır. Böylece çeşitli yemekler yanında garnitür olarak kullanılması ve çeşitli etli ve zeytinyağlı yemeklerinin yapılması tüketimini çoğaltmıştır. 1940-1960 arasında üretim alanı 2-3 bin hektar iken bu 1970-1990 yılları arasında 6-8 bin hektara yükselmiş ve 1990-2003 yılları arasında fazla bir değişim olmadan 7-9 bin hektar arasında oynama göstermiştir. Uzun yıllar ortalamalarına göre 7300 hektarlık bir ekim alanı mevcuttur. Bu alan üzerinden alınan ortalama ürün miktarı 1990’dan önce 32 bin ton iken, 1990’dan sonra 50-70 bin tona çıkmıştır. Bezelyenin yetiştirildiği en önemli merkezlerin başında Marmara Bölgesi gelir. Burada ortalama 1000-1500 hektar alanda 15-20 bin ton arasında bezelye üretilir. Burada üretilen bezelyelerin büyük çoğunluğu konserve endüstrisine gider. Kalan kısmı taze ve kuru dane olarak tüketilir. Son yıllarda bu bölgede kurulan ve taze sebzeleri dondurarak piyasaya süren bir kuruluş, taze bezelyenin dondurulmuş şeklini piyasaya çıkarmıştır. Ayrıca yurtdışına konserve yanında, dondurulmuş bezelye ihracatını arttırmıştır. Bezelyenin en çok taze tüketime hizmet veren ve ikinci derecede bezelye üreten bölgesi Akdeniz’dir. Burada da 800-1300 hektar alanda 10000-15000 ton civarında üretim yapılır. Üçüncü bölge Karadeniz’dir. Burası daha çok kuru dane bezelye ile birlikte konserve ve az miktarda taze bezelye işler. 400-1000 hektar alanda 8000-11000 ton bezelye üretilir. Dördüncü yetiştirme bölgesi Ege’dir, üretim alanı 500-800 bin hektar ve 6000-10000 ton üretim yapılır. Kalan miktarlar diğer bölgelerden alınır. Bezelyenin dış ülkelere satışı kuru bezelye, konserve ve dondurulmuş taze bezelye şeklinde yapılır. Dış satım yıllara göre büyük iniş ve çıkışlar gösterir. Ortalama olarak 20-80 ton arasında ihraç edilir.
Working...
X