fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

2012 yılı Tarımsal ürün ilk tahmini rakamları

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• 2012 yılı Tarımsal ürün ilk tahmini rakamları

2012 yılının ilk tahmininde (I.Tahmin) bir önceki yıla göre tahıllar azalış, sebze ve meyve ürünleri artış gösterdi

2012 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre üretim miktarlarında tahıl ürünlerinde %5,2 oranında azalış, sebzelerde %1,4 ve meyvelerde %6,4 oranında artış beklenmektedir. 2012 yılında üretim miktarları yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 33,4 milyon ton, sebzelerde 27,9 milyon ton ve meyvelerde 18,3 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.
    Tahıl üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre azaldı

2012 yılının ilk tahmininde tahıl ürünlerinde üretim miktarlarının bir önceki yıla göre %5,2 oranında azalarak yaklaşık 33,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmiştir.

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %7,8 oranında azalarak 20,1 milyon ton, arpa üretiminin %6,6 oranında azalarak 7,1 milyon ton, çeltik üretiminin %2,2 oranında azalarak 880 bin ton olması beklenirken, dane mısır üretiminin %9,5 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olması öngörülmektedir.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutta %9,7, kırmızı mercimekte %7,9 oranında artış beklenmektedir. Yumru bitkilerden patatesin %3,9 oranında artış göstererek yaklaşık 4,8 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin %2,6 oranında artarak yaklaşık 1,4 milyon ton olması öngörülmektedir.

Tütün üretimi %66,7 oranında artarak 75 bin ton, kütlü pamuk üretimi %10,9 oranında azalarak 2,3 milyon ton, şeker pancarı üretimi %2,3 oranında azalarak 15,8 milyon ton olarak tahmin edilmektedir.

Sebze üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre arttı

2012 yılının ilk tahmininde sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre %1,4 oranında artarak yaklaşık 27,9 milyon ton olarak tahmin edilmektedir.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerin %8 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerin %0,9 oranında azalması, meyvesi için yetiştirilen sebzelerin ise %3 oranında artması beklenmektedir.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %3,6, sivri biberde %1,6, dolmalık biberde %4,9, salçalık biberde %8,9, havuçta %9,5, kavunda %3,7, karpuzda %4,6 oranında artış, kuru soğanda %14,2, patlıcanda %4,9, sakız kabakta %7,7 oranında azalış tahmin edilmektedir.

Meyve üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre arttı

2012 yılının ilk tahmininde meyve ürünlerinin üretim miktarının bir önceki yıla göre %6,4 oranında artarak yaklaşık 18,3 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında 2012 yılında bir önceki yıla göre, elmada %9,8, kayısıda %16,9, erikte %10,5, kirazda %9,6 ve zeytinde %8,6 oranında artış tahmin edilmektedir.

Turunçgil meyvelerden mandalinada %2 oranında artış, limonda ise %3,9 oranında azalış beklenmektedir. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %53,5, antep fıstığında %33,9 oranında artış beklenmektedir.

İncir üretiminde %5,4 oranında artış beklenirken, üzüm üretiminde önemli bir değişiklik tahmin edilmemiştir.

Yaş çay üretiminin %2,5 oranında azalarak 1,2 milyon ton civarında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Bitkisel üretim miktarlarının derlendiği veri kaynakları

Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan (GTHB) alınmakta ve Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanmaktadır. Ayrıca, şeker pancarı üretim miktarı Şeker Kurumu, tütün üretim miktarı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, haşhaş (kapsül, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, çay üretim miktarı ise Rize Ticaret Borsası ve Çaykur Genel Müdürlüğü’nden derlenmektedir
Working...
X