fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Uluslararası Hububat Konseyi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Uluslararası Hububat Konseyi

Uluslararası Hububat Konseyi

Uluslararası Hububat Konseyi (International Grains Council - IGC)

MERKEZ

One Canada Squary

Canary Wharf

London E14 5A

England

Tel: (44)(171)513-1122

Faks: (44)(171)712-0071

Genel Müdür: D. G. AMSTUTZ

Kullanılan Diller: Uluslararası Hububat Komitesi- İngilizce, Fransızca, Rusça, İspanyolca. Gıda Yardımı Komitesi-İngilizce, Fransızca,

İspanyolca.

KURULUŞ VE FONKSİYONLARI

Uluslararası Hububat Konseyi 1 Temmuz 1949 tarihinde, 23 Mart 1949'da Washington"da imzalanan Uluslararası Hububat

Anlaşması ve bu anlaşmayı takip eden 1953, 1956, 1959, 1963 tarihli Uluslararası Hububat Anlaşmaları uyarınca kurulmuştur.

1986 tarihli Uluslararası Buğday Anlaşması (IWA) da daha önceki anlaşmalarda da olduğu gibi 2 yasal bölümden oluşmaktadır.

Bunlar Uluslararası Buğday Konseyi tarafından yönetilen Buğday Ticareti Konvansiyonu (WTC) ve Gıda Yardımı Komitesi tarafından

yönetilen Gıda Yardımı Konvansiyonu’dur (FAC). Bu konvansiyonların görev süreleri sırasıyla 5 ve 3 yıldır. Aralık 1994’de Londra’da

düzenlenen toplantılarda eskilerin yerini almak üzere iki yeni konvansiyonun oluşturulması düşünülmüştür. Onaylama ve diğer

gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından 1995 Hububat Ticareti Konvansiyonu ve 1995 Gıda Yardımı Konvansiyonu 1 Temmuz

1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Görüşmeleri yürüten Uluslararası Buğday Konseyi 1986 tarihli Buğday Ticareti

Konvansiyonu’nun uluslararası işbirliği alanında çok başarılı olduğunu belirterek konvansiyonun eski halinde köklü değişiklikler

yapmamıştır. Bununla birlikte GATT sonucu meydana gelen değişiklikler yeni düzenlemede yerini almıştır.

1995 Hububat Ticareti Konvansiyonu (GTC) daha önceki anlaşmalarda da olduğu gibi hububat piyasalarında istikrarı ve dünya gıda

güvenliğini sağlamak amacını taşımaktadır. Bu, üye ülkeler istatistiklerin ve pazar bilgilerinin düzenlenmesi ve genişletilmesi

fırsatını sağlamaktadır. Herhangi bir ekonomik hazırlık bulunmamasına rağmen Konsey bu konuda herhangi bir başarı şansı görürse

görüşmeleri teşvik etmektedir. Hububat Ticareti Konvansiyonu’nun (GTC) ortak konularda yoğunlaşmaya verdiği önemi vurgulamak

amacıyla gerekli görüldüğü durumlarda uzmanların ilgili konulardaki görüşlerine başvurulmaktadır. Konsey üye ülkelerin

uluslararası hububat ticaretindeki paylarını yansıtan bir şekilde sağladıkları katkı paylarıyla finanse edilmektedir. Değişen ticaret

durumuna göre ülkelerin paylarının sabit kalmayıp değişebildiği bir mekanizma getirilmiştir. Konsey GTC’ye yeni ülkelerin

katılmasını teşvik etmek için kampanyalar düzenlemektedir. Dünya hububat ticaretinde belli bir paya sahip olan fakat konseyde yer

almayan ülkeler de görüşmelerden haberdar edilmekte ve hükümetlerarası konferansa davet edilmektedir. Bütün bu ülkelere

herhangi bir ön şart aranmaksızın Konvansiyona katılma hakkı tanınmaktadır. GTC öncelikle 3 yıllık bir süre için kurulmuş (30

Haziran 1998’de sona ermek üzere) olmakla birlikte Konsey tarafından ikişer yıllık sürelerle devam ettirilmesi beklenmektedir.

GIDA YARDIMI KONVANSİYONU - 1995 (FAC)

Bazı önemli yenilikler olmakla birlikte, Gıda Yardımı Komitesi tarafından görüşmeleri yürütülen ve Mart 1995’de sona erdirilen 1995

Gıda yardımı Konvansiyonu’nun temel prensipleri de kendinden önceki konvansiyona benzemektedir. Konvansiyonun amacı

uluslararası toplumun ortak çabalarıyla gelişmekte olan ülkelere insan tüketimine hazır halde yılda en az 10 milyon ton gıda yardımı

hedefine ulaşmaktır. Kanada, ABD ve Norveç’in yıllık katkılarında bir azalma, İsviçre’nin katkısında ise bir artış gözlenmiştir.

Üyelerin toplam taahhütleri 5,5 milyon tona ulaşmakla birlikte, 1986 Konvansiyonunda bu miktar 7,5 milyon ton olarak

gerçekleşmiştir. Yardım iki taraflı anlaşmalarla da sağlanabilmekle birlikte bu yardımların büyük bir oranının çok taraflı kanallarla

özellikle de Dünya Gıda Programı kanalıyla yapılması istenmektedir. Baklagiller FAC tarafından sağlanabilen kabul edilebilir hububat

listesine eklenmiştir. Anlaşma uyarınca üyelerin baklagil olarak yapacakları yardım miktarı, toplam yıllık yardım miktarlarının %10’u

ile sınırlandırılmıştır. Bununla birlikte Gıda Yardım Komitesi deneyimlerinin ışığında bu oranı değiştirebilmektedir. Bazı üye

ülkelerden hububat alınması amacıyla sağlanan nakit yardımların mümkün olduğunca öncelikle gelişmekte olan Gıda Yardım

Konvansiyonu ülkelerinden hububat alımında kullanılması FAC’ın başlıca amacıdır. Temel prensip, katkılar ne şekilde yapılırsa

yapılsın, ister nakit, ister hububat cinsinden olsun, her ülkenin katkı miktarı buğday tonu cinsinden hesaplanmaktadır. Pirinçte ise

daha esnek bir uygulama getirilmiştir ki bu da buğday ile pirinç arasındaki değişen ihraç fiyatı ilişkisini dikkate almaktadır.

Kalkınmakta olan ülkelere ve OECD’nin Kalkınma Yardımı Komitesi tarafından tanınan bölgelerin kategorize edilmesiyle gelişmekte

olan ülke tanımına kesinlik kazandırılması ve böylelikle, yardım yapılırken önceliğin en az gelişmiş bölge ve ülkelere yada düşük

gelirli ülkelere verilmesi kararlaştırılmıştır. Konvansiyonun yürürlük süresi 3 yıldır. (30 Haziran 1998’e kadar) Daha sonra komite bu

süreyi ikişer yıllık periyodlarla uzatabilmektedir. Yeni katılımcıların girişini kolaylaştırmak için FAC’a kabul edilme şartları yeniden

düzenlenmiştir. Bu bağlamda, yeni katılan ülkelerin yıllık katkısı 20.000 ton olarak düzenlenmiştir.

ÜYELER

1 Temmuz 1994 tarihi itibariyle Uluslararası Buğday konseyi 47 ülke ve Avrupa Birliği’nden oluşmaktadır. Üye ülkeler: Cezayir,

Arjantin, Avusturya, Barbados, Bolivya, Kanada, Fildişi Sahili, Küba, Ekvator, Mısır, Holy Sea, Macaristan, Hindistan, İran İslam

Cumhuriyeti, Irak, İsrail, Japonya, Kore, Malta, Mauritius, Fas, Norveç, Pakistan, Panama, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan,

Güney Afrika, İsviçre, Tunus, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Yemen.

YAPI

Konsey her bir ürün döneminde iki kez toplanmaktadır. Bunun dışında başkanın yada Konvansiyonun isteğiyle de

toplanabilmektedir. Konsey, Konsey toplantıları arasındaki dönemde görevlerini yürütmek amacıyla 14 üyeden oluşan Yönetim

Kurulu’nu seçmektedir. Diğer bir yönetim organı da 12 üyeden oluşan Piyasa İzleme Komitesi’dir. Bu Komite piyasalardaki

gelişmeleri sürekli takip etmektedir. Bu Komite’nin toplantıları Konsey’in tüm üyelerine açıktır.

ÜYELER

1 Temmuz 1994 itibariyle Gıda Yardım Komitesi 22 üye ülke ve Avrupa Birliği’nden oluşmaktadır. Arjantin, Avustralya, Kanada,

Avrupa Birliği (Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda,

Portekiz, İspanya, İsveç, İngiltere), Japonya, Norveç, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri.

YAPI

Gıda Yardım Komitesi Uluslararası Buğday Konseyi ile bağlantılı olarak yılda iki kere toplanmaktadır. Diğer yandan, Yönetim Kurulu

Başkanı’nın veya üç üye ülkenin çağrısı ile yada Konvansiyonca gerekli görülen hallerde de toplanmaktadır.

BAŞLICA YAYINLAR

1/2

T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı

DTM tarafından sunulan bilgiler ancak kaynak gösterilmek suretiyle kullanılabilir.

BAŞLICA YAYINLAR

Uluslararası Buğday Konseyi: Hububat Piyasası Raporu (Ulusal Politikalar Raporu dahil yılda 11 sayı), Dünya Hububat İstatistikleri

(yıllık), Mali Yıl Raporu (yıllık), Hububat Nakliyatı ve Buğday Unu (yıllık)

2/2

T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı
Working...
X