Cevap: Çapa Makineleri Hakkında
*alttan çapalı yoruyor,bütün titreşim kollarda,manevra yaptırmak ve takılırsa kurtarmak kol ve beden gücüyle,kollar pazu yapıyor,akşama kadar takat kalmıyor....arkadan çapalı yormuyor,hem hareket ediyor hem çapalıyor,titreşim daha az hissediliyor...arazi büyük yormayanı tercih etmeliyim fakat:
*alttan çapalının manevrası,ağaçların etrafında dönmesi,arkadan çapalıya göre daha rahat,arkadan çapalıda manevra imkanı daha kısıtlı
*alttan çapalı daha derin ,arkadan çapalı daha yüzeysel işliyor
*alttan çapalı düz ve eğimli arazilerde kullanılabiliyor,arkadan çapalı daha çok düz arazide kullanmaya uygun
*arazide en azından yumruk büyüklüğünde taş varsa,alttan çapalı daha çok hoplatma yapıyor......
bu maddelerin hiçbirisi benim tecrübem değil,daha önceden yazanlardan derledim
hafif eğimli 21 dönüm arazimde 8x8 aralığında,3 yaşında 350 adet ceviz ve badem ağacım var.İşimi kolaylaştırmak için ,evraklarımı tamamladım,%50 hibeden faydalanıp alttan çapalı yağmur yet 300 6,8 hp dizel çapa makinası almayı düşünüyorum. fiyat 4750,2750 sini ben ödeyeceğim.....fakat yorumları okuynca kafam karıştı...
Arazim hafif eğimli olduğu ve ağaç etrafında manevra için alttan çapalı almam lazım,fakat arazi büyük olduğu ve aşırı yoracağı için alamam,bu yüzden kolaylık için arkadan çapalı almam lazım fakat,arazi eğimli ve manevra kısıtlı olduğu için onuda alamam.... 🙁
yani hiçbirini alamam elle çapaya devam...tam bir ölümlerden ölüm beğen durumu............
Karambole makina alacağız,aldıktan sonra ya işimizi görmesse,etrafmda,olsada denesem,çok daha rahat kara veririm,hangisi işimie yarıyor diye.......
hibe için daha vakit var,biraz daha araştırmam lazım,dahada önemlisi bulup tecrübe etmem lazım....yorumlarınızı görüşlerinizi bekliyorum,selamlar