fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

5 farklı elma bir ağaçta

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• 5 farklı elma bir ağaçta

linkte 5 farklı elma bir ağaçta...benzer uygulamayı yapacak fidan üreticilerinin dikkatine

Red Delicious,
    Yellow Delicious,
    Dark Red Jonathan,
    Yates
    Winesap.

çeşitleri tek ağaca aşılanmış.
  • Fidanligi.com

Cevap: 5 farklı elma bir ağaçta

bu linkte de 5 ayrı armut tek ağaca aşılanmış.

Bartlett,
    Kieffer,
    Moonglow,
    Orient
    Ayres

çeşitleri tek ağaçta.

Comment

Bence bu zor bir başarı değil ancak yapan için güzel bir reklam malzemesi olmuş. Teşekkürler

Comment

evet estetik açıdan güzel görünüyor

Comment

Aslında Her fidan üretimi yapan arkadaşlar benzer denemeye zaman ayırsa güzel olur

Comment

Ben de bu şekilde bölüm de bir M-9 anacına 5 farklı aşı yeptım ancak altta kalan 2 aşı tutmadı belki bunu aynı zamanda yapmamdan kaynaklandı ama 3 aşıyı ilk yıl 2 aşıyı ikinci yıl yapılsa belki başarılı olunabilinir diye düşünüyorum ayrıca aşılanacak çeşitlerin yazlık veya kışlık olasına dikkate edilmesi gerekir.

Comment

sayın SenFlame siz enazından denediz.Doğal olarak aşı yapılan çeşitlerin aynı dönemde çiçeklenmesi gerekiyor.Yaptığınız aşılı ağacın resminide paylaşmak isteriz

Comment

Tabiki şuanda kış mevsimi olduğu için sürgünlerde yaprak yok
                ancak ilkbaharda resmini foruma ekleyeceğim.

Comment

sahra Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  sayın SenFlame siz enazından denediz.Doğal olarak aşı yapılan çeşitlerin aynı dönemde çiçeklenmesi gerekiyor.Yaptığınız aşılı ağacın resminide paylaşmak isteriz
                  sevgili sahra,
                  doğal olarak aşı yapılan çeşitler ayni dönemde çiçeklenmesi gere
                  kiyor diyorsunuz;Bu bir kuralmı yoksa sizin fikrinizmi? Ben muhtemelen tutmuyacak aşılar yaptım.Yani italyan eriğine papaz erik,foemoza erik,başka bir italyan erik ,kayısı aşıladım.Bu aşılar
                  çoban aşısı denen,aşıyı gövdenin aşılanacak kısmının kenarına aşı
                  dalının bir yüzünü yontarak inceltip sokmak ve aşı macunu ile kaplıyarak arkadan bez ile sıkıca sarmak şeklinde ve yine ne olacağını bilmediğim bir aşı olan ,matkapla gövdeyi beş-altı cm
                  kadar deldim ,aşı cubuğunun ucunun kabuğunu ayni uzunlukta sıyırdım ,çubuğu hemen hemen ayni kalınlıktaki deliğe birazda
                  çekiç marifeti ile ittirip yerleştirdikten sonra aşı macunu ile kapladım ama bezle sarmadım.
                  Youtub da kalem aşısı yapılırken fotoğrafın tarihi vardı altta ,Ocak ayının yirmisi gibi,bende bunlar bu tarihte yapıyorlarsa bende Şubat ayında yapabilirim diye geçen hafta
                  yaptım.Aslında kesin zamanını bilmiyorum ,tutup tutmuyacaklarını da bilmiyorum ama sen ayni zamanda çiçek açmalı deyince tamam
                  dedim benim aşılar baştan bozuk.Benim aşılardan fazla bir ümidim kalmadı.Ayrıca saadece bir ağaca da değil mesela kayısıya başka
                  bir kayısıdan ve eriklerden aşı yaptım.herhalde hepsi mafiş.Ne dersin.

Comment

Arkadaşlar,
                    Yapmış olduğum aşılardan haber var.Öncelikle italyan eriğine
                    yine bahçemde olan formoza eriğinden iki aşı dalı keserek adı
                    çoban aşısı olan aşıdan yaptım.Yani daha önce budadığım dalın
                    üstü düz kısmının kenarına(kabuğun içine)daha önce eğeliyerek
                    hazırladığım çay kaşığı ile kabuk- gövde arasına bir yuva açtım.
                    kestiğim aşı dalını bir taraftan yontup aşı dalının odunsu kıs
                    mı iyice incelenene kadar yontmaya devam ettim.Odunsu tabaka
                    nerede ise kabuk kalınlığına gelince incecik aşı kısmını ,açtı
                    ğım yuvaya sıkı sıkı ya soktum.İtalyan ariğimin iki ayrı istika
                    metine birer dal aşıladım.Ümidim yoktu ama şimdi ikisinin de
                    üçer dörder gözü yaprak çıkardı.İlerde solmaz ise tuttu gibi
                    geliyor bana.Aşıyı yaptıktan sonra aşı macunu ile kenarlarını
                    macunladım.Arkadanda bez ile klsik şekilde sardım.
                    Şimdi ikinci model aşımı anlatayım.Önceden de bahsettiğim gibi cinsini bilmiyorum ama kocaman elmaları olan üç yaşındaki
                    elma ağacıma yine bahçemdeki ayva ağacımdan(onunda cinsini bil
                    miyorum)aşı dalı keserek birer dal aşı yaptım.Aynı metotla iki
                    yaşındaki formoza eriğime birdal papaz eriği aşıladım.Başka aşılarda yaptım formoza erğime ama konu olan değişik metotla
                    yapılan aşının tutup tutmaması diye bunları anlatıyorum.
                    Elma ağacıma yerden elli cm kadar yukardan matkap ile beş cm
                    kadar bir delik açtım.Delik kırkbeş derece meyilli.Sonra ayvadan
                    bir dal kestim aşılık.Deliğin boyu kadar (deliğin boyunu ince
                    bir cubukla ölçüp)kısmı yüzük çıkarmak sureti ile kabuğunu soy
                    dum.Sonra aşı çubuğunu deliğe yerleştirip ittirdim.Birazda
                    çekiçle vurup tam aşı çubuğunun kabuk kısmını gövdenin kabuk
                    kısmına yapışırcasına yuvasına oturttum.Sonra dalın gövdeye girdiği kısmı aşı macunu ile kapattım.İki hafta falan önce idi
                    sonra kesin tarihine bakarım kaç günde tutmuş diye .Bugün baktığımda elma ağacındaki ayva aşısı bir cm kadar filiz çıkar
                    mış,ayvadaki elma iki üç milim kadar filiz vermiş.Formoza erik
                    teki,papaz erik aşısı ise iki gözden birer milim kadar hafif
                    yeşilimsi patlak veriyor.Şimdilik bukadar.Diğer aşılarımın duru
                    munda değişiklik olursa onlarıda buradan anlatıcam.
                    Arkadaşlar,bir aşı yapayım dedim,okudum okudum,sordum
                    araştırdım genelde insanların bildiği göz aşısı ve yarma kalem
                    aşısı.Onuda ben bilirim diyene gel şurda bir aşı yap desen neden
                    se bir türlü olmuyor.Oyüzden aşılarımı burada herkes ile paylaş
                    mak istedim.Saygı ve sevgilerimle hepinize iyi aşılar.

Comment

Teşekkürler orcanöbekci,
                      Cesaretinize hayranım. Biz mühendisler nedense aşıdan kaçarız çünkü şöyle bir söylentinin riskini almak istemeyiz. Mühendis aşı yaptı tutmadı!. Başkası aşı yapsa tutmasa sorun yok. ama nedense mühendis aşı yapıp ta tutmayınca arkasından lafı edilir. Bunu da kimse riske atmak istemez. Aslında mühendisin aşı yapmayı bilmesi şart değil. Bunun ustaları vardır. Ama mühendisin bir aşı nasıl yapılır? bunu çok iyi bilmesi lazımdır. biliriz de. ama birisinin ricasıyla bu işi yapmayız. çünkü göreceğimiz zarar alacağımız teşekkürden daha büyüktür.
                      Bu işin mantığını kapmışsınız ayrıca belirtmek istedim. matkap filan deyince dur bakalım dedim sonunda ne olacak. Gördümki kalem ile anacın kabuklarını bir araya getirmişsiniz. Tamam dedim bu tutar. Ama gelecek vadetmiyor benim için. Birazcık yaşar ama uzun süreli olmaz.

Gelişmelerden bilgi verirseniz memnun olurum.

Comment

Sayın Selami Bey,
                        En azından aşımız tutmuş görünüyor.Ama' uzun vadeli olmaz'
                        ne kadar bir zamanı kapsıyor acaba? Yani bir kaç ay da olabilir birkaç yıl da olabilir gibimi?Aslında aşının maksadının yabani bir anaca ,iyi bir aşı yaparak iyi ürünler elde etmek,yada gençleştir
                        mek vs.Bunları elbette biliyorum ama bahçemde bir ağaçta bir kaç
                        cins meyva görmek istiyorum o yüzden böyle birşey yapıyorum.
                        Belkide forumda yaptıklarımı okuyanlar hakkımda yanlış düşünürler
                        diye açıklamak istedim.Bu esnada matkaplı aşınında tutma oranı
                        yüksek olduğu anlaşılıyor.Ne bileyim belki birilerine biraz faydamız olur.Gelelim bizim aşılara;Bu tür aşılar uzun süre ayni
                        lezzette meyva vermezlermiş ama biz zaten ihracat yapmıyoruz
                        pazara da sunmuyoruz.Görsel güzellik için uğraşıyoruz.Belki bizim
                        gibi düşünen arkadaşlarda çıkabilir.İşte böyle....
                        Daha başka aşılarda yaptım da onlarda bir gelişme yok.Gelişme olursa paylaşırım.
                        Aslında kaktüslerde de birçok aşı yaptım ama şimdi burada
                        yer vermeye gerek görmüyorum.Eğer aşı yaptığım kaktüsler ,aşı yapmadıklarımla ayni çiçekleri açacaksa bir daha aşı yapmam.
                        Zaten yavaş gelişen bir kaktüsü çabuk gelişen bir kaktüse aşılarsınız ki çabuk büyüsün,yada çiçek açmıyan kaktüse çiçek
                        açan aşılarsın çiçek açar.Ben ise zaten çiçek açan kaynana to
                        puzunu,kaynana diline daha çok çiçek açsın diye aşıladım.Mesela
                        fare kuyruğu olduğunu öğrendiğim kaktüsüm şimdiye kadar hiç aç
                        mamıştı,kaynana diline aşıladım.Bakalım çiçek açıcakmı?
                        Sağlıcakla kalın.

Comment

eline sağlık,bende meraklıyım 1 hafta önce 20 kadar kalem aşısı yaptım.bekliyorum kaç tanesi tutcak. selamlar

Comment

manav ağcı olmuş)

Comment

Evvelen baki selamlar,işiniz vede gücünüz rast gelsin diyerek başlama istiyorum yaklaşık,40 yıldır aşı yaparım.Yaptığım aşıların sayısını püüü.. unutdumm.Bunun içinde cevizden tutun,üzümdü,elmaydı,kirazdı vs,vs.Bence en güzeli durgun göz aşısı.Tabiki bu aşılar yöreye görede değişir.Ammmaa,illaki, göz aşısı...

Comment

Working...
                              X