fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Mantarcılık

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Mantarcılık

Hocam Merhaba
    Bir sorunum var.
    mantar üretmek için gerekli ortamı hazırlayıp kompostu getirip ektim.
    Günlük kontrolümü devamlı yapıyorum.
    Şu an itibariyle bir aksaklık yok. Elimde Bendazim 50 Wp, mitrosal 50 Wp,
    Potasyum permanganat, sporgon, brovo gibi ilaçlar var. Bunları örtü toprağı
    yapmadan önce komposta kuluşka döneminde olan misele hastalık gelmesin diye
    kullansam, ayrıca haşarat (şu an yok) olmadan steril bir ortam oluşturmamda
    fayda sağlar mı? bu ilaçları ne zaman ve ne için kullanmalıyım. Şu an
    itibariyle 4 gün oldu kompostu odaya koyalı.

Saygılar.

Yaşar Erdoğan
    0312 699 50 10
  • Fidanligi.com

Cevap: Mantarcılık

İlk ürün alma ise bir miktar ilaç kullanmanız sizin için hastalıklara karşı daha garantili olur. Bence kullanınız.

Comment

Teşekkürler hocam saygılar sunarım.

Comment

Hakketten ya sitede neden mantarlarla ilgili genis bilgi mevcut degil?
        Bazi tur mantarlarin kilosu 1000 £ satilmakta iken neden bu konuda acaba yeteri bilgi mevcut degildir?

Comment

Hem Genel ve Özel Sebzecilik (Prof.Dr.Atila GÜNAY) - BAHCESELFORUM
          hemde Mantar Yetiştiriciliği Kitabı Prof.Dr.Atila GÜNAY - BAHCESELFORUM
          linklerinde bırakın bilgiyi 2 tane tam sayfa kitap var.

Geri kalan eksiklikleride üyeler tamamlasa fena mı olur. Burası paylaşım sitesi değil mi? nihayetinde kimseden bir karşılık beklemiyoruz.

Comment

rasay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Hocam Merhaba
            Bir sorunum var.
            mantar üretmek için gerekli ortamı hazırlayıp kompostu getirip ektim.
            Günlük kontrolümü devamlı yapıyorum.
            Şu an itibariyle bir aksaklık yok. Elimde Bendazim 50 Wp, mitrosal 50 Wp,
            Potasyum permanganat, sporgon, brovo gibi ilaçlar var. Bunları örtü toprağı
            yapmadan önce komposta kuluşka döneminde olan misele hastalık gelmesin diye
            kullansam, ayrıca haşarat (şu an yok) olmadan steril bir ortam oluşturmamda
            fayda sağlar mı? bu ilaçları ne zaman ve ne için kullanmalıyım. Şu an
            itibariyle 4 gün oldu kompostu odaya koyalı.

Saygılar.

Yaşar Erdoğan
            0312 699 50 10
            Ben yıllardır mantar üreten biri olarak bu ilaçları hiç birini örtü toprağını örtmeden kullanmanızı tavsiye etmem çünkü kompost pastörize edilelen bir maddedir yani ilaç kullanmanıza hem gerek yok hemde bu ilaçlar kompostta çürüme yapacaktır mantar üretiminde ilaçlama örtü toprağı atıldıkdan sonra yapılır...

Comment

Haklısınız. Ben de yukarıdaki mesajı şimdi farkettim. Steril şartlarda üretimi yapılan kompostun, temiz bir üretim odasına alınmasıyla hiçbir ilaçlamaya gerek yoktur. Kaldı ki, steril şartlar sağlanmadıysa bu ilaçları da kovayla dökseniz faydası olmayacaktır.

Comment

Elinizde ilaçların olduğunu bunları kullanayımmı diye izin istediğinizi yazdınız.Kültür mantarı üretiminde çok hastalşıkların ilaçlı mücadelesi hemen hemen yoktur.Bu nedenle Kompost hazırlanırken ve örtü toprağı hazırlanırken bu tür fungal ve paraziter hastalıklardan arındırmak şarttır.Eğer kompost pastörize iyi edilmemiş ve örtü toprağı iyi pastörize edilmemiş ve dinlendirilmemiş se ne kadar ilaç kullansan feayda etmez.Verimde büyük kayıplar olur.Misel sarımı zayıf olup verim düşük olurElindeki Sporgon ve diğer ilaçların bir kısmını toprak pastörizede kullanabilirsin.Dr.Zir.Müt.H.Altuncu

Comment

Mesela Sporgon tamamen toprak pastörizede kullanmanızda fayda vardır.

Comment

Dr.Zir.Müt.H.Altuncu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    Mesela Sporgon tamamen toprak pastörizede kullanmanızda fayda vardır.
                    Unutmayın Toprak iyi pastörize edilmez ise toprak daki tüm hastalıklar toprak üstü Yaş kabarcık,kuru kabarcik.beyaz alçı küfü gibi hastalıklar vuku bulur.Bu nedenledir ki örtü toprağı mutlaka iyi pastörize edilip steril ortamla topraklama yapılmalıdır.
                    BAZI ÜRETİCİLER BİLGİ PAYLAŞIM SİTESİNDE KÜLTÜR MANTARI EĞİTİMİ VE BİLGİLERİ BULAMAMAKTAN YAKINMAKTADIRLAR. Bu çok doğru.Maallesef Türkiye genelinde bu işi iyi bilen diplomalı 10 Dr.ra yapmış tecrubeli Ziraat Mühendisiyiz.Ben hariç diğer meslektaşlarımeski yöntemlerle dolu olan çıkınlarını mezara getirmek için eğitim vermiyorlar.Bazıları kitap yazmış Bodrum.mağara ,mahzen gibi yerlerde mantar üretimini yazmışlar.Değerli bu işe gönül vermiş ve bu işten geçinen meslekdaşlarım.Artık son tekniği ile üretim ve kuruluş ile %28 verim veren küspeler karışımlı kompost yapımı ve az bir enerjı kayıbı ile Üretim odaları yapım donanım ve projeleri ile sizlere yüksek verimli bol mahsül hasat edeceğiniz Kültür mantarı hekkında hiç bir karşılık beklemeden bildiklerimi siz genç dimalara öğreterek bırakmak ve mezara götürmek istemiyen bir hocanız olarak her zaman ve zeminde beni aramanız bimediklerinizi öğrenmek üzere sormanızda unutmayın zevk alarak sizlere öğretmekten gurur duyacağım.Yazdığım en son tekniği ile KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ ,KURULUŞ ve KOMPOST YAPIMI Kitabımı isteyene paylaşırım.Dr.Zir.Müt.H.Altuncu.

Comment

hocam faydalı paylaşım için tesekkür ederiz,KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ ,KURULUŞ ve KOMPOST YAPIMI kitabına nereden ulaşırız...
                      saygılar

Comment

Iyi günler,
                        Benim çok basit bir sorum olacaktı,acaba mantar üretiminde geleneksel kompost yerine,solucan gübresi ve toprak karışımı kullanılabilinir mi?

Comment

Solucan üretiminde çürüntü ya da kompost ortam çok önemli solucan gübreside komposttan üretilmişse elbette mantarda üretecetir ancak saf solucan gürbesinde bir şey yetiştirmeniz çok zor zira saf gübre gibi. Tıpkı bir dekarqa atacağınız 10 kg lık gübre çuvalının içerisinde bitki yetiştiremeyeceğiniz gibi.

Comment

işe yarayıp yaramayacağını deneyip görebilirsiniz ama komposta aşırı bir maliyet yükleyecektir çünkü kompostta kullanılan tavuk gübresini kompost fabrikaları tonlarca alıyorlar ve sadece nakliye parası ve yükleme parası veriyorlar yani tavuk gübresine hiç bir ücret ödemiyorlar...

Comment

Türkiyede mantarcılık konusunda yıllardır çalışan kişilere haksızlık yapmamak lazım, her sektör gibi mantarcılık da sürekli gelişmelere açık bir sektördür. Üniversitelerin Ziraat fakülteleri mantarcılık bölümleri, Mantarcılık Yüksek okulları (Kocaeli Aslanbey, Antalya Korkuteli gibi) ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri araştırma Enstitüsü bu konuda danışılabilecek köklü kurumlardır. Ayrıca Türkiyede bu konuya emek vermiş, sitemizde de kitabı yer alan ve yazılarını da zevkle takip ettiğimiz Atila Günay hocamız yanısıra birçok değerli hocamızbulunmaktadır.Bu kişiler Türkiyede mantarcılığı başlatan ve bu güne gelmesinde emeği olan kişilerdir. Ayrıca özel sektörde de bu konunun gelişmesine hizmet eden birçok kişi bulunmaktadır. Çok modern mantar üretim tesisleri, misel üretim laboratuvarları vardır.Bu kişiler bilgilerini paylaştıkları için mantarcılık bugüne gelmiştir.Gelişme yeterli değildir ancak bunda etkili olan birçok faktör bulunmaktadır. Bugüne kadar emek verenlere tesekkür etmeli, vermeye devam edenlere de saygı göstermeliyiz. Başkalarını horlayarak, yaptıklarını küçümseyerek kimse kendisine bu alanda yer elde etme çabasında olmamalıdır. El ele vererek gelişme sağlanır, köstekleme yaparak değil.
                              Okuyanlar beni mazur görsünler, aşağıda okuduğum ve 'sadece ben yardımcı olabilirim' manasına gelebilecek maili görünce bunları yazma ihtiyacı duydum....

Comment

Working...
                              X