bu tür ürünler pek ülkemizde yetiþtirilmiyor genelde ithal ürünler satýþta fazla yaygýn degil ithalat yapan büyük fidanlýklar sipariþ üzere getiyorlar butür fidanlarý asagýdaki linke göz atýnýz...
bu bitkiler birkaç ayda bozulmazmý hep böyle kalýrlarmý veya biz kendimiz yapamazmýyýz mesela basit þeklleri alttaki reimdeki olanlarý veya bunlarýn nasýl yapýldýðýný anlatan bir yazý dizisi yokmuydu kendi çapýmýzda denesek?
Topiari, aðaç ve çalýlara budanarak formal ya da informal olarak dekoratif biçimler verme sanatýdýr. Ýlk kez Eski Romalýlarca uygulanmýþtýr. Daha sonralarý yaygýn biçimde kullanýlan bu sanat, bir teknik olarak bahçe sanatýnda yüzyýllardýr birçok uygarlýkça da benimsenmiþtir.
Romalýlar isimlerini, çeþitli hayvan figürlerini ve hatta savaþ sahnelerini topiari çalýþmalarýnda canlandýrmýþlardýr. Günümüzde Roma Dönemi'ne
ait bu sanatýn Örneklerinden biri, A.B.D.'de J. Paul Getty Müzesi'nde bulunmaktadýr. Müze ve bahçesinde, Pompei kenti kalýntýlarý arasýnda kalmýþ klasik Roma villa bahçelerinden Villa dei Papiri yeniden canÝandýrýlrnýþtýr.
Budama sanatýnýn uygulamalarý daha sonraki dönemlerde özellikle Ýngiltere, Ýtalya, Fransa, Japonya ve ülkemizde de görülmüþtür.
Eski Türk bahçelerinde 18. yüzyýldan itibaren Avrupa etkisinin görüldüðü dönemlerde Ýstanbul'da budama sanatý ile ilgili çalýþmalar gerçekleþtirilmiþtir.
Özellikle Abdülmecid döneminde Dolmabahçe Sarayý bahçesi ile H. Abdülhamid
döneminde Yýldýz Sarayý bahçesinde budanarak þekil verilmiþ mazý (Thuja sp.) türleri dikkati çekmiþtir.
Bitkileri doðal formda býrakmaya tamamiyle karþý olan bu sanatta, bitkilere verilen þekiller genel olarak dört ana grupta toplanmaktadýr.
Bunlar:
• Mimari eleman olarak budayarak þekil
verme,
• Hayvan figürleri, savaþ sahneleri vb.
kompozisyonlar oluþturacak þekilde budayarak
þekil verme,
. Sýnýrlandýrýcý eleman olarak budayarak
þekil verme,
•Parterlerde bordur oluþturacak þekilde
budayarak þekil verme þeklinde olabilmektedir.
kafam karýþtý ama zor olsa gerek peki bunlar hangi aðaçlardan yapýlýyo sen biliyomusun birde bunlarý kalýplar üzerindeki sarmaþýklarlamý yapýyola;?-
Merhaba BALBÖCEÐÝ seni siteden izlemeye çalýþyorum ama bulamýyorum.Napýyorsun bað bahçe iþleri ne durumda....
Beenim bahçeden hayýr yok ziraatçi olmadýðýmýz için meyve ve ceviz fidanlarýmý iyi geliþtiremiyorum.....
Eþelenip duruyoruz iþte.....
Görüþmek üzre selamlar.....
Comment