fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bu çiçeğin adını bilen varmı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Bu çiçeğin adını bilen varmı

Bu çiçeğin bulgarca adı
    ''Momina sılza''
    '' Gelin gözyaşı'' ama türkçesini bilen varmı
    hatta hikayesi bile vardır Bulgaristan'da
  • Fidanligi.com

Cevap: Bu çiçeğin adını bilen varmı

Aradıgınız Akdeniz Fundasına benziyor ama resminiz çok küçük.

Akdeniz FUNDASI:Çoğunlukla birkaç metre boyunda çalı ender olarak ağaç halini alabilen herdem yeşil odunsu bitkidir. genç sürgünler tüylüdür. İğne yapraklar 3-7 mm. uzunluğundadır. kısa saplı ve ucu kütçedir. sürgünlere 3-4 lü çevrel dizilmişlerdir.

beyaz ve kokulu çiçekler uzun bir salkım halindedir. ağaç fundası akdeniz ikliminin egemen olduğu kesimlerde maki vejetasyonunun tipik bir bireyidir. bununla beraber meşe kayın ve kızılçam ormanları altında ve bu ormanlardan açılan alanlarda yaygındır. İstilacı bir türdür. bu alanların tekrar orman haline getirilmesi çok zordur.

odunları kırmızı kahverengi içeriğinde bol silis asidi olup dünyaca ünlü bruyere pipoları yapılır. yine dallarından süpürge yapılır. bu nedenle halk arasında süpürge çalısı adı verilir. ayrıca yakacak odun olarak kullanılır. Çiçek ve yapraklarında ericolin glikoziti vardır. bu nedenle tıpta idrar yolu taşlarına karşı müdrir olarak kullanılır.

doğal olarak akdeniz etopya türkiye ve batı kafkasya'da izlenir. Ülkemizde trakya marmara çevresi kuzey batı ve güney anadolu'da yayılmıştır. parkçılıkta değerli birçok formu vardır.

Comment

yok bu değil.
      maalesef tam resmini ekleyemedim
      ama bu değil.

çalı değil, yerde yetişen bir çiçek filizi zehirliymiş.öle biliyorum kalın bir tek yaprağı oluyor ve sapında onlarca minik çiçekler

Comment

Campanulaceae ve Ericaceae ailelerini de bir araştırın derim.

Comment

Evet teşekür ederim, buldum
          Müge çiçeği ya da İnci çiçeği derlermiş nette şu an sorun var familyasını öğrenemedim

Ama bizde hikayesi şöle (merak edenler okusun sadece)

Evvel zaman daha bir köyden bir başka köye gelin alıcısı giderken, haydutlar basmışa alayı ne var ne yoksa almışlar bir de gelini kaçırmışlar. Dağ yolunda ilerlerken gelin ağlaya ağlaya gittiği yerde bu çiçekler bitmiş. Kalbindeki acı da filizindeki zehirmiş. Şimdi bu çiçeğe gelin gözyaşı derler ve filizi de zehirli derler.
          Teşekür ederim yardımlarınız için verdiğiniz bilgi sayesinde

Comment

Doğrusu Ruscaceae ailesinden Convollaria sp. imiş. Teşekkürler, pekiştirmiş olduk. Şu bölüme de bakınız ayrıca..

Comment

Verdiginiz resim ile muge çiçegi ayni degil . Gerci aile ayni karaktre yakinligi çok fazla ama arada fark var da ismi aklima gelmiyor. Uzun sap uzerinde avrupa bolgelerinde daglarda yamaclarda ormanlarda bolca bulunulur. Ailesi Liliacées dir koklu yada soganli yasayan bitkilerdendir. Vazolardada hos durur .Mugelerin boyu kisadir o sekilde boylu olmaz . http://www.aujardin.info/plantes/muguet.php

Comment

delimisin ne isin var Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                Verdiginiz resim ile muge çiçegi ayni degil . Gerci aile ayni karaktre yakinligi çok fazla ama arada fark var da ismi aklima gelmiyor. Uzun sap uzerinde avrupa bolgelerinde daglarda yamaclarda ormanlarda bolca bulunulur. Ailesi Liliacées dir koklu yada soganli yasayan bitkilerdendir. Vazolardada hos durur .Mugelerin boyu kisadir o sekilde boylu olmaz . http://www.aujardin.info/plantes/muguet.php

biyomer in resmini ne yazık ki göremiyorum sayfa açılmıyor ama sizin resminiz kesinlikle doğru
                Müge ya da İnci çiçeği resmidir.
                Teşekürler herkese
                Türkiye de bulabilirmiyiz acaba soğanlarından?

Comment

Irica ederim insanin arada bir ise yaradigini hissetmesi ne guzel.

Comment

Nemli, gölge ağaç altlarını çok seven müge, iri yaprakların arasında çıtı pıtı beyaz kokulu çiçekleriyle çok zarif bir bitkidir. Rizom denen etli kökleri toprak altında dallanarak çoğalır. Gölge alanlarda yer örtücü olarak kullanılabilir.
                    Çizgili yapraklı ve pembe çiçeklileri de mevcuttur.
                    Kökleri kasım ile mart arası 2,5 cm.derinlikte ve 10 cm. aralıklarla dikilir. İlkbaharda çiçek açar.Suyu çok sever. Müge zehirli bir bitkidir.

Comment

inci çiçeği yada diğer adı müge çiçeğini merak edip bende baktım nette çiçek çok güzel ama zehirli olmasına şaşırdım

Comment

Hakikattende zehirliymis . Baktimda karacigere asiri derecede zarar veriyormus ve kalp krizine neden olabiliyormus. Oneri ise çiceklenmeden sonra çiceklerin tamamini toplamanin ve cocuklarin ayak altinda dolasmasini engellemenin dogru olacagi bilgisine ulastim.

Comment

Bu da hikayeyi doğuluyor değilmi?

Comment

Göl Soğani

Çiçeğin adi Göl Soğani

Comment

Working...
                            X