fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

kaktüs ve sukkulentler

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• kaktüs ve sukkulentler

Arkadaşlar,
    sanıyorum uzmanlarımız kaktüsler ve sukkulentleri,aralarındaki
    farklarıbize daha sonra detaylı olarak anlatırlar,ama ben öğren
    diklerimden birşeyler söylemek istiyorum.Genelde bütün dikenli
    bitkilerin genel adı kaktüs bunların arasında etli yapraklı olanlar
    sukkulent oluyorlar.Bu seneye kadar evde kaktüsüm yoktu.Bu sene
    arka balkona birkaç kaktüs koydum,buldum getirdim,dalından kırdım
    netice enaz onbeş kadar kaktüs ve sukkulentim oldu.Bu sene yerli ve
    yabancı sitelerden aşı yapmayı gördüm.Malüm onlar yaparda biz yapa
    mazmıyız gibi bir mantıkla aşı bile yaptım.Şimdi aşılarımın tutup
    tutmadığın görmek için yazı bekliyorum.
    Geçen sene ,yani geçtiğimiz yaz,bir kere şeker gübre
    verdim saksılara çok az olarak başka birşey vermedim,ginede açtılar
    Bu sene kaktüslerime içinde azot olmayan hani çiçek coşturan denen gübrelerin kaktüsler için olanından vermeyi düşünüyorum.
    bakalım bu yaz bolca açabileceklermi.
  • Fidanligi.com

Cevap: kaktüs ve sukkulentler

Kaktüs ile daha çok erkekler ilgileniyormuş. Hatta bu öyle bir tutku haline geliyorki Kaktüs yetiştiren birkaç adetle kalmıyor sürekli daha fazla yetiştirmek istiyor. Bunu bir sitede görmüştüm ve oldukça da ilgimi çekmişti. Hatta bu konu ile ilgili bir makaleyi kaktüs sitesinden istemiş ve yazının gönderilme sözünü almıştım. Neyse...

Bu gün bir yerde her bilgisayar kullanıcısının monitörleri yanına bir kaktüs koymaları tavsiye ediliyordu. çünkü kaktüsler radyasyonu topluyormuş.

Çiçek meraklısı erkek üye ve ziyaretçilerimize dikkatli olmalarını öneririm. Bende bir zamanlar succulent ve kaktüs gibi dikenli bitkiden başkasıyla ilgilenmez olmuştum. Galiba bu tür bitkiler bizim ihmallerimizi daha iyi tolere ediyorlar, susuzluğa, ilgisizliğe daha dayanıklılar. Böylece bizim daha başarılı olmamızı sağlıyorlar. Neden evde bir sıklamen yetiştirmeyle uğraşmayız ki?

Comment

Ya da menekşe ben evde ya da işyerinde menekşesi olan hiç bir erkek tanımıyorum

Aslında bu da üzerinde konuşulacak bir konu

Comment

Erkekler kaktüs sever

8 Nisan 2007Ayten SERİN
        Ali Kangal ve Ahmet Altan kaktüs meraklısı iki arkadaş. Kaktüs yetiştirme yöntemleri üzerine neredeyse ansiklopedi kadar bilgi içeren www.kaktusrehberi.com sitesini kurdular. Dünyadan kaktüs fotoğraflarının bulunduğu sitenin şimdilik 50 kadar üyesi var ve çoğu erkek. Ali Kangal erkeklerin kaktüsü kadınlara oranla daha çok sevdiğini gözlemlemiş.

Kaktüslerin güzelliğini kavrayamayanlardan "Sen şimdi bu dikene mi bakıyorsun" gibi eleştiriler de geliyormuş. Oysa, büyüleyici renklerde çiçek açan, yeryüzünde 10 bin türü bulunan kaktüsün dünyası sanılandan zengin. Meraklılarına duyuralım: Kaktüslerin uyanma ve çiçek açma dönemindeyiz.

Bitkilerle ilgilenenler gizli kahramanlar gibidir. Kimi evinin balkonunda, terasında bitki yetiştirir, şanslı olan serada koleksiyon yapar. İç mimar Ali Kangal (48) ve bir mobilya firmasının genel müdürü Ahmet Altan (50) kaktüs sevdalısı. Şehir şehir dolaşıp, koleksiyonlarında olmayan yeni türleri seralardan toplayan, yurt dışında çölleri gezip kaktüs görmeye çalışan bir ikili onlar. 15 yıldır mobilya sektöründen tanışıyorlar. Ahmet Altan bitki yetiştirmeye 15 yaşlarında başlamış, annesi moda ve çiçek eğitmenliği yapıyormuş. "Belki ilgim annemden kaynaklanıyor. Ama babam da çok meraklıydı" diyor Altan. Ciddi anlamda ilk kaktüs serasını Dalyan’daki evinde kurmuş: "Bölge kaktüse uygun, çok güneşliydi. Sık sık Ali ziyarete gelirdi. Sonunda merakımı ona da bulaştırdım. İstanbul’daki evimin bahçesinde de sera var. Her yıl bazılarını hediye ederim, ölenler olur, yeniler gelir, ortalama 200 civarında bitkim var. Bu bir hastalık olduğu için, yurtdışı iş seyahatinde bile hep kaktüs peşinde koşarım. Gittiğim her yerde mutlaka çiçek görmek zorundayım."

Altan, Birleşik Arap Emirlikleri’nde çölleri gezmiş, Avustralya’da Sydney ile Melbourne arasındaki çöllere, seralara kadar uzanmış: "Avrupa’da pek çok sera gezdim. Rusya’da iyi koleksiyonlar var, kaktüsçülük, meraklısı arttıkça gelişir. Biz de artık sera gezmekle kalmayıp koleksiyonumuz için, tohum da getirmeye çalışıyoruz."

ÇÖL VE SERA GEZİYORLAR

Bitki merakının gelişmesinde anne babanın rolü büyük. Ali Kangal’ın da annesi çiçeklere çok meraklıymış: "Çocukluğumda annemle Yalova’ya seraya gidip koliler dolusu çiçekle dönerdik. Kaktüsle 4-5 senedir ilgileniyorum. Botanik merakım büyük yeşil yapraklı bitkilerle başladı. İç mimarım, bitkilere asla dekorasyon unsuru olarak yaklaşmadım. Eskiden bitkilerim arasında tek tük kaktüs vardı ama artık neredeyse tüm ilgim kaktüse döndü. Kaktüsler öbür bitkiler gibi hemen büyümez, genelde çok ağır gelişir. Uzun yıllar aynı bitkiyle uğraşırsınız. Yurtiçinde bütün seralara gittim. İş ya da tatil amacıyla gittiğim şehirde alışveriş merkezi gezmem, kaktüs serası ararım. Kaktüsleri yüklenip, devasa kolilerle evime dönerim."

Ahmet Altan, 30 yılda üç koleksiyon öldürmüş. İlgisiz bırakırsanız bitkileri kaybedersiniz diyor: "Mesela seyahate çıkıp birine emanet edersiniz, sulamayı beceremez, bitki perişan olur. Kaktüslere devamlı bebek gibi bakacaksanız, yıllarınızı veriyorsunuz. 20-30 yıldır baktığım bitkiler var. Mutlaka aranızda duygusal bağ oluşuyor. Bana sorarsanız kaktüs en güzel çiçeği olan bitkidir. Renk yelpazesi çok geniştir."

Neden illaki kaktüs, diye sorduğumuzda Ali Kangal bunun çiçek merakından kaynaklandığını söylüyor. Ancak bu dikenli bitkiden çiçek almak hiç kolay değil. Altan ise kaktüslerin çiçeklerinin güzelliği kadar hayatta kalma mücadelesine de hayran: "Son derece zor şartlarda yaşayabilir. Kışın uykuya yatar, 3-4 ay susuz yaşar. Uyandırmamak için kışın su verilmez. Donmayacak kadar serin, ışık alan yerde tutmanız, baharla beraber sulamaya başlamanız lazım. Mutlaka suyu akan bir saksıda olmalı. Yavaş yavaş uyandıracaksınız. Yoksa çiçek alamazsınız, hatta bitkiyi öldürebilirsiniz."

YARIŞMA YAPACAKLAR

İkili Türkiye’de yeterli bilgi kaynağı olmadığını görüp, web sitesi kurmuş. Bilgi toplamak ve site yazılımı için çok uğraşmışlar. Amaçları Türkiye’ye kaktüsü sevdirmek. Gelecekte en güzel kaktüs ve çiçeği yarışması düzenlemeyi düşünüyorlar. Çiçekler fotoğraf üzerinden değerlendirilecek. Bitki yarışması ise çiçek fuarlarında düzenlenecek.

Kaktüs ve succulent’ler üzerine uluslararası e-gruplara üyeler. Ali Kangal yabancı sitelere girip Türklere rastlamayınca üzülüyor: "Sadece Ankaralı patolog Dr. Süleyman Demir’in mesajlarını görüyorum. Demir, kaktüsün dünyadaki en önemli uzmanlardan biri. Kuyumcu dükkanı gibi pırıl pırıl bir serası var. Sitemize de destek veriyor."

Kaktüs Rehberi sitesinin de bir internet grubu ve tartışma sayfası var. Altan, Kangal ve Süleyman Demir sitede burada sorulara cevap veriyorlar. Tek istekleri herkesin çekinmeden tüm soruları sorabilmesi. Sitede kaktüs ve succulent türleri, bakımı, üretme yöntemleri, fotoğrafları, kaktüsçü seralarla ilgili bilgi, fotoğraflar var.

DİKENE Mİ BAKIYORSUN?

Ali Kangal, "Sitedeki ve çevremdeki kaktüs meraklıları çoğunlukla erkek" diyor. Web sitesine rastlantıyla yolu düşen kimi ziyaretçilere erkeklerin kaktüs merakı tuhaf geliyormuş. Sen şimdi bu dikene mi bakıyorsun, deniyormuş. Kangal gösterilen tepkilere anlam veremiyor: "Herhalde kahveye gidip oturmak, maça gitmek erkeğe daha çok yakıştırılıyor. Oysa kaktüs diken değil, bir dünyadır."

Comment

Acaba çiçeği güzel kokulu olan bir kaktüs mevcut mudur?

Comment

Sevgili denizakvaryumu,
            bendeki kaktüslerin bazıları yazın çiçek açtı.Kokularına gelince
            doğrusu saksılar çok aşağıda eğilip de koklamadım.Buram buram kokan da olmadı.İki cins leş kaktüsüm var onların kötü koktuğu söyleniyor ama ben
            koku almadım.Zaten kaktüs çiçekleri genelde bir yada ikigün ömürlü bu yüz
            den görsel açıdan önemli olsa gerek.

Comment

denizakvaryumu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Ya da menekşe ben evde ya da işyerinde menekşesi olan hiç bir erkek tanımıyorum

Aslında bu da üzerinde konuşulacak bir konu

bende bir çiçek meraklısı olarak odamda hem afrika menekşesi hemde değişik türlerde kaktüs yetiştirmeye çalışıyorum çoğaltığım menekşeleri ve kaktüsleri odama misafirliğe gelen arkadaşlarıma ve öğrencilerime veriyorum. kim demiş erkekler menekşe yetiştirmez diye bölümümdeki hocalarım ve asistan arkadaşlarım menekşe ve kaktüs yetiştirmektedirler. ayrıca kaktüslerin suya ihtiyacı yokmuş gibi bir yanılgı yaratılması yanlıştır toprağının nemli olması( su içinde değil tabi) onların gelişmesini büyük ölçüde artırıyor bunun yanında eğer çiçek açmalarını istiyor isek onların bol güneş ışığı alacak yerlere (pencere kenarlarına)koymanızı öneririm, azotlu gübre vermeyin aşırı su vermeyin çünkü kaktüsünüzün şekli çok çabuk bozulabilir. elinde kaktüs resimleri olan arkadaşlar eklerse sevinirim.

Comment

Merhaba,
                Kaktüsleri isimleriyle örneklendiremem ama Nisan 2008 başında bana gelen kaktüs çeliklerimin resmini ekledim. Daha işlevsel resimler de eklenebilir tabii. Zamanla..

Comment

Bende kaynana topuzu olarak bilinen dikenli bir kaktüs var bu aralar üzerinde iki adet tomurcuk mevcut, çiçek malesef uzun ömürlü değil akşam üzeri açıyor sabaha ölmüş oluyor ama çok hoş bir şekli var hafif ama benim çok beğendiğim kokusu da var.

Comment

Benim de succulentim çiçek açtı. Echeveria türü. Çiçekleri küçük ama olsun yine de sevindirici. Ama kaktüsler sanki daha fazla sabır istiyor.Açası uzun sürüyor ayrıca fazla da çiçekli kalmıyorlar. Bu yüzden olabilir bayanların kaktüs yetiştiriciliğine ilgisinin az olması. NE de olsa estetik bayanlar için daha önemli

Comment

kaktus eroine benzer bir battimi birdaha o aciyi unutamazsiniz ve abone olursunuz bu bende hastalikti kizimda yanlislikla uzerine dustu bir defasinda cimbiz ile temizleim dikenlerini ne zaman magazaya gitsek mutlaka kaktuslere gider ve bir tane alir

Comment

Kokmuyor ama görüntü nefis.

Comment

çoqK güzel bişey buuu.. ismi cinsi nedirr???

Comment

Sevgili KuMSaLLL
                            ismi konusunda benimde fikrim yok.Kaktüs konusunda profosyonel bir dostumun hediyesi.Verilen hediyelerin isminide sormak aklıma gelmedi.Forumun üyesi ama sağlık problemleri yüzünden pek uğrayamıyor.

Comment

Sevili dostum kaktüs uzmanı Mucip Gürbüz'ün bana gönderdiği resimler.Müsade almadım resimler bana özel gönderildi ama bu güzelliklerin forumdaki arkadaşlar tarafından paylaşılması daha doğru olur diye düşündüm.Değerli abim kızmaz umarım

Comment

Working...
                              X