Duyuru

Collapse
No announcement yet.

İç Mekan Süs Bitkilerinde Budama

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• İç Mekan Süs Bitkilerinde Budama

Gövdeleri odunsu yapıda ve fazla boylanma özelliğinde olan iç mekan süs bitkilerini bodurlaştırmak ve alt kısımlardan başlayarak dallanmalarını sağlamak için budamak gereklidir. Bitkiler aynı zamanda üretimde kullanılacak materyali sağlamak amacıyla da budanabilirler. Budama zamanı türlere bağlı olarak değişmekle birlikte, bitkiler genelde saksı değiştirme sırasında veya en iyisi İlkbaharda yeni gelişme başlamadan önce budanırlar. Bazı bitkilerin budaması ise çiçeklerinin geçme döneminde yapılır. Bitkiye hem şekil vermek, hem de gençleştirmek için budama kısa yapılmalı, yani dallar 3-4 göz üzerinde kesilmelidir.
    Büyüme döneminde daha hızlı gelişen üst sürgünleri zayıflatmak için, yumuşak tepe sürgünleri alma ile yandallarının daha iyi gelişmesi ve daha bol çiçeklenme sağlanır.
    Bazı bitkilerde iki çiçek arandığından yan tomurcukların koparılması (veya teklenmesi) ile uç tomurcuklar daha güçlü büyür ve daha iri, güzel çiçekler elde edilir.
    Öte yandan, bitkinin üzerinde bulunan ve açıp geçen çiçekleri bırakmak doğru olmaz. Çünkü bunların bırakılması ile hem çiçeğin gücü azalır, hem de görünüşü bozulur. Bu nedenle, geçmiş çiçekleri sapları ile birlikte kesilip uzaklaştırılmalıdır.

Cevap: İç Mekan Süs Bitkilerinde Budama

bu bilgi ço işime yaradıçok teşekkürler ama benim bir sorunum var hala bu siteyi tam anlamıyla kullanamıyorum yani soru soramıyorum yazılanlara yorum ekleyemiyorum öğrenemedim maalesef beni yönlendirirmisiniz

Comment

İç Mekan Süs Bitkilerinin Budanması
      Iç mekan bitkilerinin formlarını bozmadan fazla büyümelerini engellemek yani bir ölçüde onları bodurlaştırmak gerekir. Zira buralarda onlara ayrılan me kanlar oldukça sınırlıdır. Bu işlem budama ile sağlanır. Budama genellikle saksı değiştirme esnasında ve ilkbaharda büyüme başlamadan önce yapılır. Bazı türler de budama çiçeklenmenin bitiminde yapılmalıdır. Aksi halde o yıl çiçek açmala rı engellenmiş olur. Budamanın dayandığı esaslar ve budama tekniği hakkında genel bilgiler "Genel Plantasyon ve Ağaçlandırma Tekniği"nde verilmiştir*.
      Saksılı süs bitkilerde budama kısa (3-4 göz üzerinden kesilerek) yapılmalıdır. Yumuşak tepe sürgünlerinin alınması bitkinin yan dallarının daha iyi gelişmesini ve bol çiçek verimini teşvik eder. Çiçek tomurcuklarının vaktinde azaltılması ve yan tomurcukların alınması daha kaliteli ve iri çiçek oluşumunu sağlar. Solup tohuma kaçan çiçekleri de hemen kesip uzaklaştırmak bitkinin gelişme gücüne müsbet etki yapar.

Resim 216 çeşitli süs bitkilerinde budama şekillerini göstermektedir. Buda malarda kullanılan makas ve diğer kesicilerin mümkün olduğu kadar keskin ol ması, zaman zaman bilenmesi ve keserken dalları ezmeden bir defada kesebilmesi gerekir. Aksi halde yara geç iyileşir, bitki sarsılır.

Resim: 216. Süs bitkilerinin budanması.
      Solda : Pelargonium zonale (Sardunya)
      Oltada : Beloperone guttata (Karides çiçeği)
      Sağda : Odunsu gövdeli süs bitkileri
      Oral, N. Iç Mekan Süs Bitkileri'nden.

Comment

arkadaşıma çok teşekkür ediyorum,bu konuya değindiği için .bende aynı durumdayım.bu siteyi bende tam kullanamıyorum.onun için yanlış şekilde kullanırım diye çekiniyorum.gelen cvpları anında bulup cvp yazamıyorum.yardımcı olursanız sevinirim.teknolojiye yeni alışıyorum.ingilizce terimleri türçeye çevirip anlamaya çalışıyorum.konumuzun dışına çıktığım için özür dilerim.saygılarımla.

Comment

Working...
        X