fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Nergis(Narcissus)

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Nergis(Narcissus)

Bu bitkilerde sap, 20-80 cm kadar yükselebilmektedir. Soğanlı olan bu bitkilerde taç yaprakları beyaz veya sarının karışımları şeklindedir.
    Alımlı ve hoş kokulu çiçekleri nedeniyle birçok ülkede süs bitkisi olarak yetiştirilen nergislerin, başta Avrupa olmak üzere, kuzey ılıman kuşakta kendiliğinden yetişen 40 kadar türü vardır. Nergisgiller familyasının Narcissus cinsini oluşturan bu bitkilerin adı Yunan mitolojisindeki Narkissos’un adından gelir. Mitolojiye göre sudaki görüntüsüne aşık olup ona kavuşmak için ölümü seçen güzeller güzeli Narkissos’un öldüğü yerden nergisler bitmiştir. Nergis soğanı zehirli bir süs bitkisidir. Çok eski zamandan beri süs için yetiştirilen ve baharda ilk çiçek açan bitkiler arasındadır. Çiçeği çıplak bir sapın üzerinde biraz eğik durur. Nergslerin rüzgarlı havalarda nazlı nazlı sallanan eğri boyunlu çiçekleri hafifçe yassılaşmıştır. Çiçekler içi boş ve uzun bir sapın ucunda tek tek yada çoğunlukla ikiden başlayarak altı taneye kadar bir arada açar. Her bir çiçek ortadaki çanak yada boru biçimli yapıyı çevreleyen altı taçyapraktan oluşur. Nergisin birçok türü ve melezleri vardır. Yabani nergis veya çayır nergisi ormanlarda pek çoktur. Toprağın hemen yüzeyinden çıkarak bir arada öbekler oluşturan ince uzun, sivri uçlu ve yassı yaprakları vardır. Ortalama 50 cm boyundaki bu yaprakların bazı türlerde 1 metreye kadar uzadığı da olur. Nergis çiçekleri arıların yardımıyla tozlaşır.
    Bahçecilikte nergisler soğandan üretilerek çoğaltılır. Bir nergis soğanı bitki solduktan sonra sökülmeyip toprakta bırakılacak olursa gelecek yıl yeniden çiçek ve yaprak verir. Bugün kesme çiçek yada bahçe çiçeği olarak yetiştirilen nergislerin melezleme yoluyla üretilmiş 1000’den fazla çeşidi vardır.

Cevap: Nergis(Narcissus)

100 e yakın nergisim var çok güseller

Comment

peki ama bahcedeyken ciceklenmesi biten soganli bitkilerin bakimi nasil olmalidir ya seyyah bilimsel katkilar lutfen korkmana gerek yok bilim iyidir

Comment

Soğanlı bitkileri çiçeklenmeden sonra kök bogazından sonra kırdıktan sonra toprak altında gelişimine bırakırsanız bir sonraki yıl zahmetsiz olarak aynı güzellikleri teekrar yaşayabilirsiniz

Comment

uzgunum yanlis

Comment

Doğrusunu yazsanız bizde öğrensek.

Comment

nehir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Doğrusunu yazsanız bizde öğrensek.
              al benden de o kadar
              Duruma göre haziran veya temmuzda soğanlar topraktan çıkarılır, iyice temizlenip kurutulduktan sonra tekrar ekilinceye kadar saklanır.

Nasıl sn şimşek bilimsel oldu mu?

Comment

bende seyyahın açikladığı gibi yaptım.bakalım seneye ne olucak.

Comment

ben yapraklarin koparilmasina karsiyim soganli bitkilerin tum gidalari yaprak ve ciceklerindedir tamamen kurumasi beklenir

Comment

ibrahim simsek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    ben yapraklarin koparilmasina karsiyim soganli bitkilerin tum gidalari yaprak ve ciceklerindedir tamamen kurumasi beklenir
                    zaten haziran temmuza kadar yaprak ve çiçekleri çoktan kurumuş oluyor.

Comment

sevgili seyyah o soyledigin soganli bitkiler bagli bulundugu ulkenin hava sartlarina gore degisir nedeni ise halk tarafindan kisin dondan dolayi oldukleri soylensede malesek klima ve rutubetten olurler soganli hicbir bitki donma yasamaz doga sartlarinda ancak seninde degin gibi bazi soganli bitkiler vardirki sonbaharla birlikte kurutularak serin biryerde saklanir ornek patates oz vataninda asla topraktan cikartilip korunmaz yada canna ancak bazilari vardirki ulkesindeymis gibi yasamini surdure bilir ornek lale nergis ancak bu bitkileri daha sicak ulkelere goturdunmu farkli bir sistem gerekmektedir

Comment

Spesifik durumlar hariç benim söylediğim genel bir kuraldır.

Comment

iste o ulkedeki sicakliga gore degisiyor o konuda hem fikirim ben katilmadigim sokulup kurutulmasi evet katiliyorum sezonluk soganli bitkiler var canna patates gibi bunlar sokulup kisin korunmasi gerek ancak bu bitkiler ana vataninda yasayan bitkilerdir ki dunyadaki butun bitkiler yasayan bitkilerdir kendi vatanlarinda sadece ulke degisiminde iklim sartlarini takiben nem oranindan dolayi curuektedir

Comment

çurumektedir

Comment

ben sakaryalıyım nergisleri ektik hep aynı yerlerındeler hiç te sorun olmuyor bi arada ocak şeklınde ektım bir ocakta 8-10 kadar var.bu sene açtılar söndüler bıçakla üstlerinden kestim her senede öyle yaparım herkeze saygılar

Comment

Working...
                              X