fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kökkünden ve dalından palmiye yetiştirmek

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Kökkünden ve dalından palmiye yetiştirmek

Bende aranıza katılmaktan memnun oldum.
    Sizden bir ricam var. Bana çeşitli palmiye tohumları bulabilirmisiniz. Yada nerden bulabilirim. İnternette çok pahalı.

Bir de yeni bir üretim şekli hipotezim var. yapraktan ve kökten üretmek. Bazı palmiyelerin diplerinden sürgün verdiklerini görüyordum. ama bunları dibine düşmüş çekirdekler zannediyordum. zamanla başka tür palmiyelerinde sürgün verdiklerini gördüm ve internetten palmiyelerin köklerinden fişkirdiğini öğrendim. bu konuda çok kısıtlı bilgi var internette. her yerde tohumdan üretiyorlar. Mantıkende hurma yada palmiye tohumu çimlenmesini incelediğimizde tuhumun içinden yaprak çıkmıyor. tohum dan önce bir kök çıkıyor. sonra bu kökün tohumdan uzak bir yerinden sivri bir yaprak fişkiriyor. sizce yetişkin palmiye ağaçından kenarlarından aldığınız kökleri çimlendirebilirmiyiz.

Birde bir iç mekan palmiye cinsinin yapraklarından köklenmiş resmini gördüm internette waşhinton palmiyesini düşünürsek yaprağın yelpaze gibi açıkdığı sapla birleşim yerinden salınmıştı kökler.
    Bu konularda yardımcı olabilirmisiniz. hemde yeni bir yönteme imza atmış oluruz beraber.
    Saygılarla...
  • Fidanligi.com

Cevap: Kökkünden ve dalından palmiye yetiştirmek

Palmiye yetişriciliğini ilk araştırırken bir forumda amator birinin palmiye kökünden yetiştirmek tohumuna göre daha çabuk oluyor yazmıştı ama nerde okuduğumu bulamıyorum.

Comment

Palmiye tohumları tür itibariyle zor bulunan tohumlardır bu nedenle ya yurt dışından geliyorlar ya da tür isimlerini yada çeşit tanımasını yapabiirseniz yurt dışından ithal gelmiş muhtelif peyzaj bahcelerinde ekilmişlerden tohum alabiirsiniz. Ancak yinede türü belli ekonomik önemi olan türlerin tohumunu gerekirse ücreti mukabilinde temin etmektir. Palmiye konusunda ülkemizde çok fazla sayıda yetimiş eleman yok olanlarda ancak bir elin parmakları kadar onlarda bu işi tür merakı yüzünden yurt dışından tohum veya bitki getirerek öğrenmiş kişiler veya bitki ithal eden peyzajcılar yinede ne şekilde olursa olsun bu sizin için maliyetli olmadığı sürece çokfazla çeşide sahip olamazsınız hatta benim için bile bu iş maliyetine katlanmadan tohum ve bilgi sahibi olmamla sonuçlandı.

Palmiye türlerini yapraktan üretmek mümkün değil diye biliyorum ancak dip sürgünlerinden özellikle cüce sabal palmiyesi veya bodur palmiye türünü çoğaltabilirsiniz fakat washingtonia cinsini ya da çin yelpaze palmiyesini üretmeniz mümkün değil yinede denemekle sadece tecrübe sahibi olursunuz tercih size ait. Kökleri çimlendirme ise yine aynı zannetmiyorumki köklendiresiniz ancak her palmiye aynı cevabı vermeyuebilir ahava kökü salma yeteneği olan türler belki dediğiniz gibi köklenebilir bu mümkün osla bileekonomik olmayacaktır.

Elimde 3-4 tür palmiye tohumu var tohum konusunda yardımcı olabilirim ancak maliyetine katlanırsanız.

Comment

Öncelikle cavapverdiğiniz için teşekkür ediyorum.
        Mesajımdan sanırım beleşçi biri olduğum algılanmış Tabiki bir şey istiyorsam maliyetine katlanmam lazım. Sadece daha ucuza teminedebilirmiyim arayışı benimki mazur görün artık.

Denzilide sadece washingtonia ve kanarya adaları hurması var sayılır. ve palmiyenin dip sürgünü verdiğini ilk defa washintoniada gördüm hatta eskiden bunları diplerine düşüp filizlenen tohumlar zannediyordum ama ağaçlar tohum veremiyecek kadar küçük. Bir bulvarda yarım metre ve bir metre arası washingtonlar mevcüt ve her dört yada beş tanesinde dip sürgünü var. sanırım bunların sürgün vermesini etkileyen ordaki cevre koşulları.

Size sormak istediğim cinsi nolursa olsun dip sürgünleri köklerin üzerindenmi çıkıyor yoksa gövdedenmi ayrılıyor.

Kökkünden üretebilirsek ekonomik olacağını düşünüyorum. Tohumdan yeni çıkmış incecik bir köke sahip bir sürgünle ana ağaçtan ayrılmış kalın bir köke sahip sürgün aynı gelişmeyi göstermiyecektir fikrindeyim. tabi benimki sadece bir fikir.
        Kökleri şu mevsimde al şu toprağa dik gibi tavfiyeleriniz olursa ona göre deneme yapabilirim.

Palmiye merkezi sitesiyle tanıştıktan sonra tohum sorunu kalktı gibi sanki. Ama fiyat miktar ve cins belirtirseniz. Sizdende alabilirim.

teşekkür ediyorum.

saygılar ...

Comment

Bendeki türler:

CHAMAEROPS HUMULIS Bodur palmiye (Akdeniz palmiyesi)
          CHAMAEROPS EXCELSE Çin Yelpaze Palmiyesi (Şubat-Mart aylarında)
          SABAL MINOR Cüce Sabal Palmiyesi
          BUTIA CAPİTATA - Şarap Palmiyesi

Keşke washingtonia resim çekseniz buraya koysanız. Genel mantık olarak dip sürgünü vermişse bir bitki oradan çoğaltabilirsiniz ancak genelde palmiyelerin çoğu dip sürgünü verme eğilimine sahip değillerdir. Palmiye türleri çok olumsuz koşullara dayanabilen türelrdir torpik türler belki biraz iklim seçerler ancak onlarda tuza, susuzluğa dayanıklıdırlar.

Comment

Kökünden palmiye üretmek konusunda yanlızmı kaldım şimdi kimse bunu benimle beraber denemiyecekmi yada yönlendirmiyecekmi.

Comment

Sayın Karaselvi elbette yalnız değilsiniz. Fakat sabredin, bu konuda tecrübesi olan bir arkadaş çıkacaktır.

Ayrıca; "doku kültürü" teknolojisini bir araştırın derim.

Comment

Doku kültürü maliyetli ve uğraştırıcı olduğunu düşünüyorum. Zaten palmiye fiyatları düşmüş durumda. Masrafımı bile çıkaramam. Tabi ki bu işi sevdiğim için yapıyorum ama yaptığım işte kendini kurtarmalı yoksa heves kaçıyor.
                Sabredelim bakalım daha bahara çok var.

Comment

Yaklaşık bir haftadır suda ıslanan washingtonia köklerini ince sarı bir kuma diktim birazda yanmış gübre karıştırdım. Güneş gören bir pancerede oda sobalı bakalım nolacak. Hayırlısı.

Kökler ıslakken çok sert görünüyor. Ama biraz susuz kalırsa hemen sünger gibi oluyor.

Comment

Kökler çürüdü Washingtonia tohumları ise 40 tohumdan 39 u çimlendi. Bazılarını diktim. sobalı oda şartlarında kışı geçirebileceklermi bakalım.

Comment

kardesım sen ne tur palmıye ekecegıne karar ver ben parasızda gonderırım sanaok

Comment

Merhaba
                        Geçen sene benim kaynana yani hanımın annesi ismini tam hatırlayamadım, kalınca bir bitki yanılmıyorsam kılıç çiçeği galiba, bunun yaprağını almış suyun içine koymuş, buda suda uzunca bir süre yaklaşık 1 aydan daha fazla plastik su bidonunda bekletmiş orada bekleme esnasında köklendi bende onu gördüm aynısını yapmaya karar verdim. Geçen sene aynı bitkinin budanmış çöpe atılacak dalını aldım. Bende denedim. Plastik 5 litrelik su bidonunda denedim ve de şu anda tuttu. Şimdi aşağı yukarı 2 aydır bende palmiye merakı sardı tohumdu köktendi derken yan dan çıkan dallarını keserek olabileceğini ciddi bir şekilde düşünmekteyim. Kesinlikle suda sakal gibi lifler çıkacak ozaman dikersin olursa, birde interneteki araştırmamda ağacın üst bölgesindeki genç taze sürgünlerden bahs ettiler. Yinede sonucu paylaşırsan sevinirim. inşallah tutar.

Comment

Deneyelim bakalım

Comment

Working...
                          X