fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Açelya - Rhododendron Simsii

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Açelya - Rhododendron Simsii

Açelya - Rhododendron Simsii

Açıklamalar Küçük ve her dem yeşil bir bitkidir. Ovalimsi dikdörtgen yaprakları püsküller halinde ve huni şeklinde çiçekleri vardır. Çiçeklenme mevsimi kış ve ilkbahar başlarıdır. Uzun bir çiçeklik dönemi olduğundan, ideal bir saksı bitkisidir. Anavatanı Çin'dir

Turbali kompostlarda iyi yetişir. Çok su ister. Kireçsiz suyla düzenli sulanmalı, yapraklara spreyle su tutulmalıdır, iç mekanda, aydınlık, fakat direkt güneş ışığı almayan bir ortamda tutulmalıdır.

Yarı olgun yaz sürgünleri, eşit oranda karıştırılmış kum ve turba kompostuna daldırılır. Köklenme genelde düzensizdir. Köklenmeyi güçlendirici hormonlar ve buhar kürleriyle bu kontrol altına alınır.
  • Fidanligi.com

Cevap: Açelya - Rhododendron Simsii

acelyanın latincesi azelia japonica degıl mıdır ?

Comment

Turbali kompostlarda iyi yetişir

abi turbali kompost nasıl oluyo ben bir açelya aldım ama toprağı farklı idi kıl karışımlı gibi bir toprağı vardı ama kum yoktu ve çok hafifti bumu oluyo turboli kompostu sen yapılışını biliyomusun?

Comment

Kompost Nasıl Yapılır?

Sihirli Formül:
        Kahverengiler + Yeşiller + Rutubet + Hava + Hacim = Kompost

"Kahverengiler" kuru materyaldir ve karbon kaynağı olarak nitelenir.
        • Kuru yapraklar
        • Odun talaşı ve yongası
        • Saman
        • Kağıt karton atıkları
        • Budama atıkları
        "Yeşiller" taze materyaldir ve azot kaynağı olarak nitelenirler.
        • Kesilmiş taze çim
        • Sökülmüş hastalıksız yeşil aksamlı bahçe bitkileri
        • Yumurta kabukları
        • Kahve çay atıkları
        • Mutfaktan çıkan sebze meyve atıkları
        Not: Azot kaynakları her zaman yeşil renkli olmak zorunda değildir.

Burada önemli olan çürümenin hızlı olması için bu materyalin boyutlarının küçük olması gereklidir. Çim biçildiği için zaten küçüktür ancak budama atıkları, kuru dalların yonga haline getirilmesi gerekir bunun için bir dal öğütücüsüne ihtiyacınız vardır, makaslanmış yeşil aksamlı bitkileriniz için makas ile doğramanız gereklidir. Şimdi bu kahverengiler ile yeşilleri ne kadar kullanalım ki bunlar kompostlaşsınlar. Burada pratik olarak 2 kısım yeşil 1 kısım kahverengi iyi bir kompost yapar.

"Rutubet" Bu yeşil ve kahverengiler kompostlaşırken nem isterler bu nemi vermemiz gerekir, bunun için fıskiyeli hortum veya süzgeçli kova yardımı ile üzerlerini ıslatırız.

"Hava" kompostlaşma havalı ortamda olur bunun için ara sıra hazırladığımız yıını havalandırmamız gerekir, böylece çürüme hızlı olur.

"Hacim" İyi bir Kompostlaştırma için 1 x 1 m boyutundaki hacim iyi sonuç verir.

Şimdi bu bilgilerimizle kompost yapmaya başlıyabiliriz;

Önce kompost hacmimizi yapalım bunun için en ucuz materyal tahtadır, Bunun için;
        4 adet 8 x 8 x 100 cm
        32 adet 2,5 x 10 x 100 cm boyutlarında keresete alınır ve kompost sandığı hazırlanır. Bu sandığı kendiniz kolayca yapabilirsiniz.
        Kompost sandığı içine 2 kısım yeşil ki ben bunun için kesilmiş taze çimi öneririm, 1 kısım kuru yaprak veya yonga haline getirilmiş dal parçalarını karıştırıp sandığa doldururuz. sandığın tümünü aynı anda doldurmak kompostlaştırmada gereklidir, böylece atıklar kısa zamanda kızışır ve kompostlaşma süreci başlatılır, ilk 15 günde sıcaklık 60 celsius'e ulaşır bu arada kompost yığını nemli tutulmalıdır, yığın ne çok ıslak ne de kuru olmalısıdır, bunu yığını elleyerek ıslaklığını kontrol edebililirsiniz. 15 gün sonra kızışma sonucu kompost hacminin küçüldüğünü fark edeceksiniz, bu anda yığın bir kerre dışarı alınıp karıştırılmalıdır karıştırma iyi bir havalandırmanın sağlanması için gereklidir. yığın tekrar sandığa yerleştirilir. Eksilen hacim için tekrar yükleme yapabilirsiniz.böyllece 2-3 ay içinde kompost unuz hazırlanmış olur bunu bahçenize serebilir ve toprağınızın yapısını iyileştirmiş ve daha verimli bir yapıya kavuşturmuş olursunuz.
        Aşağıda yetersiz sıcaklık nedeni ile olgunlaşması tamamlanmamış kompost yığınını göremektesiniz ama panığe kapılmayın eğer ortama yeşil örnek yeni kesilmiş çim ilave ederseniz kompostlaştırma sürecini tekrar başlatabilirsiniz.

Comment

neslihan kardeş sen çiçekçimisin

Comment

hayır peyzaj ogrencısıyım.arastırma yapmayı sevıyorum sadece..

Comment

peki ozaman sen bilirsin bişi soracaktım onun için çiçekçimisin die sordum mesela kompost yaparken hangi bitki artığını kullandığımız önemlimidir yoksa ne kullanırsak kullanalım kaliteli olurmu mesela bizim yer elmalarının sapları oluyo kuru domates büber mısır sapları falan bunlardan rast gele kullansak olurmu ölçü olması gerekirmi yoksa neden ne kadar kullandığımız önemlimi aslında ben hiç kompost yapmadım ama çayırdan siyah toprak getiririz ama güzeldir yıllarca yaprak ve ağaç kırıkları otlar falan çürümüş güzel toprak yumuşak yani anlamışsındır bu toprakta kompost sayılırmı yani kompost yapmama gerek yokmu gibi yardımcı olursan sevinirim

Comment

Kompost Ürünü Hangi Tarım Çeşitlerinde Ne Miktarda Kullanılabilir?

Kompost, çeşitli tarımsal ürünlerin üretiminde aşağıdaki miktarlarda kullanılabilir;

Çapalama gerektiren tarım çeşitlerinde ......... 670-2500 t/ha
                Tahıl tarımında ................................ 50-1700 t/ha
                Meralarda ..................................... 30-50 t/ha
                Üzüm bağlarında ................................ 80-3700 t/ha
                Meyva tarımında ................................ 200-1000 t/ha
                Sebze tarımında ................................ 300-500 t/ha
                Süs bitkileri üretiminde ....................... 200-500 t/ha
                Fidancılıkta ................................... 100-300 t/ha

Kompost Üretiminde Hammadde Sağlayabilecek
                Kaynaklar :

• Tarım işletmesinde bitkisel ve hayvansal ürünlerden kaynaklanan enerji ve madde olarak daha rasyonel bir amaca doğrudan hizmet etmeyen (hayvan yemi, yakacak, çiftlik gübresi, vb.) tüm atıklar.
                • Kışla, okul, işyerleri gibi toplu yemek yenilen yerler ve yemek fabrikalarından kaynaklanan mutfak atıkları.
                • Orman ürünleri üreten işletmelerin talaş, yonga vb. atıkları.
                  Gıda fabrikalarından çıkan atıklar(konserve, dondurulmuş gıda, meyve suyu vb.)
                • Şehir kanalizasyon ve çöp atıkları.
                Her Türlü Organik Materyalden Kompost Yapılır

Böylece, özellikle doğal tarımda kullanılması istenmeyen inorganik gübreler yerine kompost yapılarak elde edilen bu organik materyaller toprağa verilerek topraktaki canlıların çoğalması sağlanacak ve toprak verimliliği artacaktır.
                Bu yöntemin ülke düzeyinde uygulanması sonucunda yüz binlerce ton organik gübre (kompost şeklinde) elde edilecektir. Binlerce ton inorganik gübrelerin kullanılması önleneceğinden, toprak veriminin göstergecisi olan canlıların azalması önlenecektir.
                Bu kuralın tarımda uygulanması durumunda ülkemizin Tokat ilinde olduğu gibi bitki artıkları tarla, bağ ve bahçeden ilkbaharda değil sonbaharda toplanmalıdır. Toplanan bitki artıkları da kesinlikle yakılmayarak kompost şekline dönüştürülmelidir. Zira yakmak, cenneti cehennem ateşi ile tutuşturmak demektir.
                Ev hanımları da yetiştirdikleri çiçeklerin dökülen yapraklarını gübre olsun diye saksı toprağına yeniden karıştırmamaları gerekir. Zira her bitkinin yaprak, meyve ve kabuğu kendisi için zehirdir.

ayrıca dunyanın en verımlı topragı humuslu topraklar,kestane ve kahverengi topraklardır.

Comment

benim sorumun cevabı yok ama yinede iyi sayılır aslında benim sorum hangi atıktan ne kadar kullanmalıyızdı herhalde ölçüsü yok ve dier sorum da hangi atık daha iyi kaliteli kompost olur die merak etmiştim yani çiçekçilik fidan için falan neyse yinede çok sağol dier sorumda aslında çayırdan getireceğimiz humuslu toprak kompost sayılırmı yani içine sadece hayvan gübresi kullanarak çiçek için gerekli olan toprağı elde edebilirmiyizdi gibi

Comment

Working...
                  X