fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Küsküt(cuscuta.spp) ile mücadele?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Küsküt(cuscuta.spp) ile mücadele?

selamlar ben geçen sene patetes tarımı yaptım fakat patateste oluşan küsküt otu ile bir türlü baş edemedim küskütlü bölgeleri temizledim tarladan uzaklaştırdım fakat tekrar tekrar çoğalmaya devam ettiler ve bulaştığı patatesler zamanla kurudu ne yapmalıyım kimyasal mücadele ve kültürel mücadele?...........

:

Cevap: Küsküt(cuscuta.spp) ile mücadele?

Bu konuyu Uzmanseldeki arkadaşlara tekrar sormanızda yarar görüyorum.Ancak bildiğim kadarı ile izah etmeye çalışayım.Küsküt genellikle yem bitkilerine musallat olan asalak bir bitkidir.Bunun yanında endüstri ve süs bitkilerinede zarar verir, belli bir yoğunluktan sonra , musallat olduğu bitkiyi kurutur.Küsküt tohumu toprağa düştükten sonra, uygun ortamında çillenir.İlk anlarda ince ipliksi ve oldukca küçüktür.Yakınındaki yonca, korunga, biber ve diğer otsu bitkilere sarılarak, onların besinlerine ortak olur.Konukcusu olduğu bitki; düzgün gelişemez, meyve veremez ve zamanla kurur.YAPILACAK MÜCADELE:Tarım alanlarında sürekli kontrol yapılmalı,küsküt sarmağı ilk çıktığı anda elle koparılarak temizlenmeli(Küçücük tırnak parçası bile bırakılmamalı) bitki civarına bırakılmamalı.Toplanan küsküt sarmalları derin bir çukura gömülmeli, yada yakılarak yok edilmelidir.Küsküt tohumlarıda toplanarak,etrafa dökülmeyecek şekilde,Torbalara konularak yakılmalıdır.Ürün hasadından sonra; Şayet toprakta küsküt çok bulaşıksa: Toprak çapalanmalı ve bir kaç gün sonra sulanmalıdır.Bu şekilde uygun ortamı bulan küsküt tekrar çillenecektir.Çillenen küsküt tekrar,sürümle yok edilecektir.Bu şekilde bir kaç kez yapılarak küsküt yok edilir.İlaçla mücedeleden kaçınınız.En güzeli biyolojik mücadeledir.Civardaki ot ve dikenlerdeki küskütü bulaştığı bitkilerle beraber usulünce yakınız.Ayrıca yonca ve diğer yem bitkisi eken kardeşlerimiz, selektörlü ve temiz tohum kullanmaya özen göstermeleri hem kendi açılarından,hemde diğer üreticilerimiz vede diğer tüm bitkiler açısından elzemdir.Zira Küsküt: otsu bitkilerin hepsine(çayır,diken,hardal vs ) tüm bitkilere zarar veren adeta kanser gibi bir aslak bitkidir.Kolay gelsin.

Comment

Cevap: Küsküt(cuscuta.spp) ile mücadele?

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

Comment

Working...
      X