fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Lale(Tulipa)

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Lale(Tulipa)

Lale (Tulipa)

Zambakgiller (Liliaceae) familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.

Anavatanı Kazakistan'dır. Türkiye’nin çoğu yerine özellikle Nevşehir ve bölgesine doğal olarak yayılmıştır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur. Etli ve yeşil 2-8 yaprağı vardır. Çiçekler, saplar ucunda çoğunlukla bir, bazen ikidir. Çiçek parçaları altılıdır. Kırmızı, sarı ve ara tonlarda renklere sahiptir.

16'ncı yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafindan Hollanda Kralı'na gönderilen laleler, ilk başta Hollandalılar'ı ve kısa zaman içerisinde tüm Avrupalılar'ı hayranlık içinde bırakmışlardır. Böylece günümüze kadar Dünya'nın en fazla lale üreten ülkesi Hollanda olmustur.

Kültürel Açıdan Lale

Lale özellikle Doğu kültür ve mitolojilerinde özel bir yere sahiptir. Edebi eserlerde sıkça kullanılmasının yanı sıra mitolojilerde de lalenin ortaya çıkışına dair farklı ve çok çeşitli hikayeler bulunmaktadır. Bunların en ünlüsü ve özellikle Doğu edebiyatında en sık kullanılanı Pers mitolojisindeki lalenin kökeni söylencesidir. Bu söylenceye göre yaprağın üstündeki bir çiğ tanesine yıldırım düşmüş, böylece çiğ tanesi ve yaprak alev almıştır. Daha sonra donarlar ve lale meydana gelir. Bu hikayeden yola çıkarak, lale çiçeğinin ortasındaki koyuluğun bu yanma işleminin sonucu olduğuna inanılırdı.

KAYNAK
    Bu sene soğanlı bitkilere ilgim vardı bir tane lale soğanım oldu yeni filiz verdi bakalım sağlıklı bir şekilde büyüyecekmi? Başka kimler lale yetiştiriyor?

Cevap: Lale(Tulipa)

Benim Çocuklarımın ikisi de her sene bir kaç tane evde Lale yarışması yaparlar. Bende hakem olurum.

Comment

Lalerde aklım takılan olay;ilaçlama

Soğanları dikerken, saklarken bir ilaçlama yapılıp yapılmayacağı.

Çoğu soğan çiçeklenmiyor toprağı kazıp baktığınızda çürümüş vıcık bir hâl aldığını görüyoruz veya çiçeklenme sonrası soğanı sökeren bu durumla karşılaşıyoruz ve hevesimiz kursağımızda kalıyor

Ben kendimce soğanı ekerken ve saklarken captanla ilaçlanması şart diye bir kural geliştirdim.

İyi mi kötü mü bilmiyorum

Comment

Herhalde bunları denediniz ve faydalı olduğunu gördünüz değilmi? Neden zararı olsun ki? Üstelik CAPTAN etkili bir mantar ilacıdır.

Comment

Bu sene ilk defa uyguladım , sonuçları foruma yazacağım.

Comment

Selamlar
            Ben Aralik Ayinin BaŞlarinda İŞyerİmİn BahÇesİne Lale Dİktİm, Mevsİm KiŞ OlduĞundan Ve Don Olayi Çok OlduĞundan Can Suyunu Verdİm, Aardindan Özel Bİ Sulama Yapmadim... Daha Sonra Dondan Korumak Amaciyla Kuru Yaprak Ve Samanla Üzerİnİ KaplayabİleceĞİme Daİr Notlar Okudum Nette. Ancak Elimde Olmayan Nedenlerden Oturu Bu İslemİ Yapamadim.goze Hos Gorunmeyecegi Icin Acikcasi Gereken Onayi Patronumdan Alamadim...ve Şu Anda Şubat Ayinin Sonlarindayiz Ancak Benİm Lalelerİmde HİÇ Bİr Kipirdanma Yok Havalar IsindikÇa Bir Hareket Lenme Olacak Midir,yoksa Lalelerİmden Umidi Kesmelİ Mİyİm??

Comment

Biraz sabredin derim. Nisan ayına kadar daha uzun zaman var. Çok merak ediyorsanız -ki öyle olduğu anlaşılıyor- bunun en iyi yolu bir tanesini söküp bakmaktır. Dikkatlice topraktan çıkarıp bakın ve sağlam olduğunu görürseniz tekrar aynı yerine dikebilirsiniz. bunun en iyi, kestirme yolu budur.

Comment

çok tesekkur ederim, hemen denediginizi yapacagim...

Comment

denizakvaryumu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  Lalerde aklım takılan olay;ilaçlama

Soğanları dikerken, saklarken bir ilaçlama yapılıp yapılmayacağı.

Çoğu soğan çiçeklenmiyor toprağı kazıp baktığınızda çürümüş vıcık bir hâl aldığını görüyoruz veya çiçeklenme sonrası soğanı sökeren bu durumla karşılaşıyoruz ve hevesimiz kursağımızda kalıyor

Ben kendimce soğanı ekerken ve saklarken captanla ilaçlanması şart diye bir kural geliştirdim.

İyi mi kötü mü bilmiyorum

Sayın denizakvaryumu;

Soğanlı bitkilerin çürüme nedenleri fazla sulamandandır, soğanlı bitkiler taban suyu yüksek, ve bol su sevmezler, süzek ve kumsal topraklarda daha iyi gelişirler.

İlaçlamayı captanla yapman çok iyi bunu her söktüğünde yapman dahada iyi.
                  http://vadidekicennet.blogspot.com/

Comment

acaba bende kendi bahçemde ticari amaçlı lale dikimi yapabilirmiyim?serada mı yapmak gerekiyor?soğanları nereden temin edebilirim?bölge karadeniz,rakım 300.bilgili arkadaşlara teşekkür ederim.

Comment

değerli kardeşlerim.Şimdi diyeceklerki:Sende her nane varrr!!.Ne yapayım bu işleri seviyorum.... Yıllardır lale soğanı bulunur.Ancak bu sene Yurt dışında çalışan bir arkadaşımın yakını vasıtasıyla Lale soğanı elime geçti.Tecrübelerimi size aktaracağım.Öncekikle Eylül sonları lale soğanları yerinden sökülecek.Rutubetli ve ılıman iklimlerde nemden dolayı toz fungusitlerle ilaçlanması,ayrıca lale soğanlarının dikeleceği yerin ahır gübresiyle iyece bellenmesi ve soğan uzunluğnun 3 katından fazla derinliğe gömülmemesi,çok fazla soğuk bölgelerde;yine aynı mevsimde sökülerek ıhtı ve su almayacak bir yere soba külü gibi benzeri muhafazalı malzemelerle korunarak iklime göre mart başında dikilmesi uygun olamaktadır.Şayet araziye dikilecekse,Köstebek ve karga gibi zararlılara karşı önlem alınması gereklidir.Ben orta Anadoluda yaşıyorum.Ekim ayında dediğim gibi diktim ve bol ahır gübresi verdim.Şu an hepsi çıktı ve nerdeyse boyları4-5 cm oldu.Bu sene geçti isteyenlere ekim ayında gönderebilirim.Esen kalınız.

Comment

teşekkürler tabiatçı abi.galiba arıcılık da yapıyorsunuz.memleket nere.

Comment

Bir yanlış anlaşılmayı düzeltelim. Lale soğanları üst kısmı yani sap kısmı kuruduktan sonra sökülür. Bu sulama şartlarına göre değişen zamanlara isabet eder. Uygun şartlarda saklanır. Kar yağmadan hemen öncesine denk gelecek şekilde 8-10 cm derinliğe sürgün veren kısmı yukarı gelecek şekşlde dikilir. İlkbaharda yeterli yağış almazsa dipten su verilir. Şayet kışdan sonra dikilir ise çiçekler daha kalitesiz olma ihtimali yüksektir. Nereden biliyorsun dşyecek olursanız yıllık ortalama on milyon adet lale soğanı dikiyoruz. Herkesi nisan başında emirgana bekleriz. Selamlar.

Comment

Sn Yorgun Savaşcı arıcılıklada uğraşıyoruz.Memleket KIRŞEHİR,ayrıca bu sitenin arıcılık uzmansel danışmanıyım.Ana sayfa ve sitenin diğer bölümlerinde yazılarım mevcut.MSN adresimden yada 0542 8435021 no'lu telefonumdan ulaşabilirsiniz.Esen kalınız.

Comment

tabiatcı ne kadar lale soganı var elinde kaç renk kaç paradan satarsın onları bi yaz ben toplu alıcam eger hoşuma giderse teşekkürler

Comment

Working...
                              X