fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Libya çimi (Lippia repens)

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Libya çimi (Lippia repens)

Lippia nadiflora sinonim ismiyle Lippia repens ya da bilinen yerli ismiyle Libya çimi olarak isimlendirmek daha doğrudur.

Özellikleri:

Çok yıllık otsu bir bitkidir. Pembe, beyaz çiçekleri, etli, küçük koyu yeşil ve eliptik yaprakları vardır. 30-150 cm boyundaki stonlarıyla çok hızlı büyür. Kışın yaprağını döker, yazı pembe, beyaz, krem renkli çiçek açar.Hızlı gelişir. Toprak seçiciliği olmamakla beraber organik maddece zengin, iyi drenajlı toprakları sever. Nemli eğimleri stabilizesinde kullanılır.Basılmaya ve ezilmeye karşı hassastır. Sık biçim istemez.Çiçekli olduğu dönemde arıları cezbeder bu da kullanım alanlarının sınırlayan bir sebeptir.Üretimi stolonları ile yapılır.

Libya çimi çiçekleri nedeniyle arıları cezbettiği için, bahçe tanzimlerinde bu nokta dikkate alınmalıdır. Anavatanı Şili ve Arjantin'dir. İsim benzerliği (Lipia) dolayısıyla halk arasında Libya Çimi denilmektedir. Stonların toprağa değen boğumlarından kökçük yaparak, yayılış yapmaktadır. Kolay üremesi nedeniyle, özellikle yağışlı ve sıcak iklimlerde yol şevlerinde toprak tutması yönünden kullanılır. Akdenik iklim bölgelerinde, ilkbaharda toprak 15°C sıcaklığa ulaştığında 15x15 cm'lik ocakvari dikimler yapılır.

Cevap: Libya çimi (Lippia repens)

sn Yılmaz bu değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederiz.

Comment

sayin yilmaz bey kesin eminmisiniz yaprak dokumunden Lippia nodiflora, Verveine nodiflore burada semi persistant yazmakta yani yarim yada hic yaprak dokumu yasanmamaktadir yazili kafam iyice karisti merak ettigim kesin eminmiiniz

Comment

Benim bildiğim kışı sert geçen yerlerde yaprak döktüğüdür ancak eğer kışlar yaprakların dayanabileceği düzeydeyse elbette yaprak dökmez. Fransa koşullarında ne olur bilemem.

Örneğin bermuda çimide kışları soğuk geçen yörelerimizde kışın kaybolur baharda uyanır.

Comment

benim bolgemde sogukluk -10 derceye ulasiyor

Comment

ancak dusundumde size katiliyorum genelde genel bilgiler bitkinin kendi vatanina gore yaziliyor sanirim

Comment

Müşterinize osmanlı çimi - Kara çim - Ophiopogon japonicum tavsiye ederim.

Comment

Ophiopogon japonicum saglikli bir bilgiye arama motorundan ulasamiyorum

Comment

Ophiopogon japonicum çok ilginctirki bu bitki akvaryumlarda yada asiri nemli topraklarda yetisiyor yinede tessur ederim bu bitki burada kavrulur

Comment

Osmanlı çimi benim bulunduğum Bursa,'da hatta çalıştığım işyerinde mevcut, ışığa, gölgeye, sıcağa, kurağa dayanıklı nemli ve sulak alanları sever, çiğnenmeye gayet dayanıklı bir bitki. Bütün bunları soğanlı olmasından anlayabilirsiniz.

Comment

soganli bir bitkimi?bu bitki hakkinda bir bilgi sahibi degilim o yuzden sordum tesekkurler arastirmalirima devam edecegim aklim iyicekariti su ana kadar soganli bitki olarak karsima cikmamisti neyse

Comment

libya cımı hocam dedıgınız gıbı tek kotu yanı arıları cezbetmesı yoksa hem gorunus hemde ortucu olarak guzel bır cım turu..
                        arılardan kurtulmanın tek yolu bıcım aralıgını kısa tutmak 2-3 haftada bır kesersenız cıcek vermıyor.. buda arıların gelmesını gerektırmıyorrr

Comment

Serdar, Libya çiminden basketbol sahasında okulun isminin yazılı olduğu asfalt kısmın önünde var

Comment

biliyorum hocam bizim sitede de var

Comment

Working...
                            X