fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bahçelerde toprak ve bitki sohbetleri.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Bahçelerde toprak ve bitki sohbetleri.

Sohpetlerimiz Toprak ve bitkilere dair.

Arkadaşlar sitemizin gelişmesine ışık tutacaksak sohpetlerimizde'de samimi olarak konularımız toprak ve bitkileri ilgilendiren sohpetler yaparak paylaşımlarımız daha anlamlı olarak işlerlik kazanacaktır.

Benim kişisel uğraşılarım içindeki etinliklerimi anlatma adına bu başlığı açarak sohpetler yapacağım, bu sohpetleri takip edenler hem hoşça vakit geçirecekler hemde topraklar ve bitkiler üzerindeki bilgileriyle sohpetlere katılarak bu başlığa canlılık sağlıyarak renkledireceklerdir, ilgilenecek arkadaşlarıma şimdiden teşekkürü bir borç bilirim.

Sitemize hayırlı olsun derken hepinize hoş sohpetler diliyorum, sevgiler saygılar.
    Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Cevap: Bahçelerde toprak ve bitki sohpetleri.

Solucan gübresinden gübre şerbeti uygulaması. Arkadaşlar bitkileri gübreleme konusudaki yeni bir uygulama olarak solucan gübresini hasat uygulaması için kurutma ve eleme işlemi gerçekleştirmeden olgunlaşan cıvık macun durum olarak, 200 gr. kadar parçayı 10 lt lik kovanın içine doldurduğum su içinde eriterek ideal gübre şerbetine dönüştürerek bitkilerimin sulama sularına katarak sulama uygulaması ile solucan gübresiden eriyikler hazırlıyarak daha pratik bir bitki beslemeye geçmiş bulunmaktayım.

İşleyerek Granul haline getirdiğim solucan gübrelerinide bitki yetiştirme toprağı hazırlamada kullanmaktaydım, bu uygulama içinde yetiştirdiğim biberlerimin resimlerinide ekliyerek bu gübrenin bitkiler üzerindeki etkilerini görebilirsiniz.

Comment

Cevap: Bahçelerde toprak ve bitki sohbetleri.

muhterem düşünceniz güzel.Ülkemiz toprakları v e islahı konusunda detaylı bir konuya ihtiyaç var.Özellikle kireçli topraklar çoğunlukta,Sitemiz köşe yazarlarından bu konuda yazıları var ama;bu konuda sizinde bilginizi alalım,selamlar.

Comment

slm arkadaşlar

Comment

kavun hakkında sorum olacak yardım edebilecek arkadaş varmı acil

Comment

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            muhterem düşünceniz güzel.Ülkemiz toprakları v e islahı konusunda detaylı bir konuya ihtiyaç var.Özellikle kireçli topraklar çoğunlukta,Sitemiz köşe yazarlarından bu konuda yazıları var ama;bu konuda sizinde bilginizi alalım,selamlar.
            Arkadaşım TABİATCI, Sohpet başlığına hoş geldiniz, arkadaşım topraklarımızı hor kullanarak içindeki organik yapıyı tüketerek bölgelere göre toprakların oluşumunu hangi mineraller oluşturmuşsa topraklarımızın içeriği yoğun bir biçimde aslına dönerek organik oluşumların tükenmesiyle verimsiz hale gelerek tarımsal faaliyetlerde tükenme durumuna gelinmiştir.

Bizler normal şatlarda bile topraklara organik madde kazandıramazken kil, kireç, bor ve tuz içeriği artmış topraklara yüksk oranlarda organik madde kazandırmak için akıl sahiplerine bu durumu düzeltmek zor olmasa gerek, ahır gübrelerini doğrdan topraklara sermeden çevreden toplanan yaprak ve dal artıklarını öğüterek harmanlıyarak bu karışıma her türlü bahçe atıklarının yanında ot ve biçilmiş çimleri katarak bir karışımla bu birleşik organik atıkların kompostlaştırarak topraklara kazandırılarak toprak yapısın organik içeriğini zenginleştirererk topraklarımızın içeriğinde bulunan canlılara da hayat sağlamış olacağız.

Arkadaşım her türlü organik atıkları çöp durumundan kurtararak vahşi ortama terk etme alışkanlıklarımızı bırakarak bu organik madde artıklarını topraklara kazandırma becerisi göstererek bu atıkların teslim edileceği yerin topraklar olduğunu bütün kitlelere anlatırsak belki topraklarımızdaki kireç, tuz veya bor fazlalığını organik madde içinde dengelemiş olacağız, sözlerim sizleri skmasın başka bir konuda tekrar sohpete beklerim, sevgiyle kalın.

Comment

Bahçelerde hayvan bakımlarının önemi.
              Alıntı:
              Orjinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
              "Bahçenin ortasına bir koyun bağlayacağım hem çimlerimi biçer hem de gübre yapar, ben uğraşmam." demişti dostumuz... İnek için hiç yerim yok Salyangozlar için pekin ördeğine kesin karar vermiştim ama vakit ayıramayacağımdan ondan da şimdilik vazgeçtim.
              Sevgili Kiraz, Bahçesi geniş olan arkadaşlarıma hep önermişimdir sizin düşüdüklerinize paralel hayvan yetişirmeyi bakmayı, lakın sizde dakdir edersiniz ki bahçe sahibi arkadaşlarımızın genel merakları bitkiler yönünde toplanmakta çiçek sevdalısı olanlar da hep ilerde olmakta.

Bana göre güzelliklerin yaşanması bitkilere de odaklanmadan madem doğanın içinde yaşamdan haz alıyoruz daha objektif olmamız gerekmektedir, aramızda bitkiler dışında kedi ve köpek sevgisi olan arkadaşlarımızda olsa bu yeterli bir açıklama olmamaktadır, genelleme yaptığımızda.

Doğal yaşamın temelinde çeşitlilik esas olmakta ve güzelikler bütünlük kazanmaktadır, şehir hayatı insanı betonlar içinde hapsedereken, ruhlarımız ancak bu doğallıklar içinde sukut bularak gerçek huzura kavuşmaktadır, hobilerimiz içindeki bu uğraşılar bize terapi uygulaması ile kendi kendimize sağlık bulmaktayız.

Sevgili Kiraz bu mesajı hayvan yetiştirmeye yönelik bir yorum olsada, sizin bu güzel düşüncenizin topraklar yönündeki bazı sakınçalarını açıklama gereği olarak bahçede salma hayvan bakmanın mahzurlarını ortaya koyacak paylaşımlarım olacak, bilindiği üzere benim yorumlarım genelde toprak çalışmaları içinde edindiğim tecrübelerimin bilgilerini hem sizlerle paylaşmak vede geliştirmek maksadına yönelik olmaktadır.

Topraklarımız bitkilerimizin yetiştiği ortamlar olarak canlılığının korunması ile bitkilerimiz daha güzel yetişeceklerdir, bahçemizin toprağını bütün ele alarak bu canlılık düşünülebilir, salma bıraktığımız hayvanlarımız bastıkları noktalarda toprağımızın yapısını sıkıştırarak içindeki canl yaşamın düzenini bozmaktalar.

Forumlarda hep takip ederek bahçe toprağımızı bitkilerimizin gelişmesini sağlamak için çeşitli mineraller takviye edecek için bir çok ek masraflara gireriz, bakacağımız hayvanlarımızın barınakları bahçemizin kenar köşesinde kurulmalı bunların dışkılarıda doğrudan toprağa uygulamamız gerekmektedir.

Benim görüşüm topraklarımızın sağlığını korumada okisidasyonun etkileri olarak toprağımızın üstüne düşen bir yaprağın bile uygun olmıyacağı yönündedir, hele ki hayvanın dışkılarında zararlı olabilecek patojen bakterilerin bahçemizin toprağında hastalıkların yayılmasına sebeb teşkil edeceğidir.

Yetiştirdiğimiz hayvanların dışkılarından yararlanmak istiyorsak, öncelikle bu dışkıların toplanıp bir köşede kompostlaştırlması gerekmektedir.

Sizin başlığınızda hayvan bakma düşünceleriniz için getirdiğim bu yorumun bahçenizin başlığına gelen bütün arkadaşlarıma paylaşım için vesile yaptım ilgileriniz için şükranlarımı sunarım sevgiyle kalın.

Comment

Muhterem..ülkemizde bu şekilde güzel düşünen beyefendi insanların olması bizi mutlu ediyor ve sitemize ayrı bir değer katıyor.Hayvanları bende severim.Ancak;her canlı'nın besleme ve barınma yeri ayrıdır.Konu sohbete gelmişken,anlatayım.Bu yıl babam mayıs ayında 4 tane kurbana kesmek üzere toklu aldı.Açıklıyayım:biz dört kardeşiz.Koyunlar yapmış olduğum 3 yaşına kadar gelen ne kadar aşı ve meyve fidanı varsa yediler.Bu fidanların sayısı 30 kadardı.3 adet kovanımı devirerek ölmesine sebep oldular.Devrilen kovanlar civardaki insanları soktu ve başım ağrıdı.Kurban zamanı her bir koyunun değeri 500 Tl idi.Toplam:2000Tl.Zararımız 3 kovan arı 250X3=750,fidanlar 7TL den 210 Tl. ayrıca:yedirdiğimiz arpa,buğda ve yem=200 TL .Verilen para:385X4=1540 TL şimdi Harcanan para toplam:2700TL,değeri 2000 TL.yani 700Tl zarar etdik.Çekilen emek,sıkıntı,sıtres cabası.Meyve ve sebze bahçesine hayvan konmazzzzz!!!Komşunun tavukları bana iki yıldır maydanoz ve marul yedirmiyor.Duvar çektim,tel çektim olmadı.En sonunda komşuyla kötü olduk değermi??yerim olduğu halde sebze ekmiyorum.Sebebi komşunun tavukları.hayvancılık ayrı,bitki yetiştirmek ayrı.Benim tavuklarım kapalı kümesde ve gezinti yeri telli,muhafazalı.Hem başkasının bitkisine zarar vermek dinende uygun değil.Güzel,güzel açan güller,mis gibi kokan karanfiller,yemyeşil çimler varken buraya inek,kuzu vs hayvan bağlamak bence hoş değil.Ne yani; o hayvanların pisliğinimi seyredeceğiz yada koklayacağız??? Cıııkkk...babamın bahçesinde iki adet dut ağacı var.Biri beyaz,birisi siyah.Altına çim ekmiştik güzel ala.Dökülen dutları yiyor,fazlasını kurutuyorduk.lakin bilader kangal köpeği koydu.O kadar ısrarlarına rağmen,iki yıldır o bahçeden ceviz harici meyve yemem ki..buna dutda dahil.Hayvancılık gerekli bir olgudur Fakat yerinde ve zamanında uygun olur düşüncesindeyim.Formda bu tür sohbetlerin olması dileğiyle,herkese selamlar,sağlıklı ve güzel günler temennisiyle...

Comment

abi komşunun tavukları kolay fare zehiri sepele tarlana abinin köpeğinede öle yap kurtul sütüne ilaç kat biz öle yaptık çobanın birisi tarlamıza musallat oldu adam laftan anlamadı en sonunda birkaç koyunu şehit etti adam oldu özel hayata saygı duymasını bilmeli insanların evi bahçesi özelidir burada huzuru bozulmaz sen o tavukçu komşunu uyar olmadı tavukları kes ye ben olsam öle yaparım gözünün önünde cız bız yaparım o tavukları akıllanır nedemek benim tabiatcı abimin bağına bağçesine tavuk salmak köpek bağlamak bana yakın olsan ben tavukları cızbız yapıp yemende yardımcı olurdum gönüllü ama köpek işi sakat korkarım

Comment

Sn Balböceği:Her canılının yaşam hakkı vardır.Sahibinin suçunu hayvan niye çeksinki?Bir söz vardır"Sen doğru ol eğri belasını bulur".Benim bahçeye zarar veren tavukların 4 tanesini tilki götürdü,2 horozu ve 1 piliçi kartallar yedi,3 tavuğu köpekler parçaladı.Benim bir şey yapmama gerek kalmadı.Diğer yandan biladerin köpeği kangal çoban köpeği.Hayvanlar,içgüdüleriyle insanı tanıyor.O köpek sahibine bile göstermediği yakınlığı bana gösteriyor.yanına varınca ayakkabımı bile yalar.Onu severim,okşarım,kıyamam.Bütün köpekler kedileri sevmez ve kovalar.Babamın bahçesinde benim kedim var ve bir kaç kez bu köpeğin kediyi kovaladığını gördüm.Köpeğe kediye zarar vermemesini,evin kedisi olduğunu izah etdim.Ondan sonra dost oldular,yanına bırakıyorum hiç ellemiyor,oynamak istiyor.Bazen tavukları bahçeye bırakıyorum;Köpeği eğitdim hiçmi,hiç ses çıkarmıyor.Hatda;yatarken üzerine çıkan civcivleri yaladığını gördüm.Hiç kıyamam ancak;köpeğin yeri yukarda bahsetdiğim gibi şehir içi ve evler değil.Hem bu sağlık açısındanda uygun değil.Her olayın bir nedeni ve olgusu vardır.Özünüz doğru olsun.Helalları,haramları bilmek uygulamak işin aslı.Zaten problem burada...Neyse işi uzatıp,mevzuyu değiştirmiyelim.sağlıcakla kalınız.

Comment

nolcak şimdi cızbız yokmu
                      ama abi sen orda 4 tavuğun yaşam hakkını savunurken ben fabrikalarda gördüm adamlar tovukları makinalarla sırayla kesiyola her tavuk dierinin kesildiğini görüyo ve sırasını bekliyo burda şimdi nasıl bir mabtık yürütmeliyiz hayvanların yaşam hakkı varmıdır yokmudur hayvanlar insanlar içinmi gönderilmiştir allah tarafından yoksa onlarda bizler gibi yaşam hakkı olan ve yaşamayı sonuna kadar hak eden canlılarmıdırlar yoksa onların var oluş sebebi insanların yemeleri içinmidir sence? eyer mesela onarda bizim gibi birer canlı ise ve alah tarafından bizim onları yememiz için deyilde yaşasınlar die gönderildilerse biz bu sırayla kestiğimiz tavukların günahını nasıl ödeyeceğiz nası haktan hukuktan dinden bahsedeceğiz

abi birde sana bişi sorayım ama cevap ver lazım şimdi biz dinimizi ve kuranı olduğu gibi uygulamalımıyız? bir müslüman olarak yada dünya işlerine kendimizce yarumlar yapmamız yanlışmı ve kendi hayat ve dünya görüşlerimize göre yaşamamız suçmudur ???????????????

yada diyeimki benim hayat görüşüm farkıdır asla hayvan öldürmem kendimi o canlıların yerine korum mesela bir böceği ayağımızla çiğneyeceğiz diyelim ben orda kendimi o böcek yerine korum ve bende birgün bir tırafik kazası geçirsem arabada sıkışsam ne hissederim diye düşünürüm veya üzerime bir kaya parçası düşse altında kalsam gibi ne çok acı çekeceğimi düşünürüm gibi öle

bişi daha sorayım mesela orada ölen o tavukların günahı varsa onları k esenler işleyenler kazanç elde edenlermi suçludur yoksa bizde herkezde suçlumudur mesela biz tarlaya tarım ilacı attığımızda milyonlarca böcek ölüyo bunun suçu sadece babamla bendemidir yoksa herkez ortakmıdır;D;D;D

tavukları kesmeyelim sadece yumurtalarını yiyelim

Comment

Sn Özkan Bey Kardeşim:Yukardaki bahsetdiğiniz konular bu sitede kısaca geçiştirilecek konular değil.Derin konulara dalarsak içinden çıkamayız ve güneşe karşı çişelemekten başımız ağrır??? Fakat size bildiğimizce,sakınca yaratmıyacak şekilde cevap verelim.Sizin Çiftlikte kesimi bekleyen tavuklarla,bizim yazımızda bahsedilen tavuklar farklı konumda.Başkasının malını rızası olmadan almak,çalmak,gasp etmek hem dinen hemde yasal olarak uygun değildir.Kendi ihtiyacınızı gidermek,nafakanızı temin etmek,bakmakla yükümlü olduğunuz fertlerin bu tür ihtiyaçlarını gidermek için hayvan beslemek ve bunları usulünce kesmek hem dinen,hemde yasal olarak mübahtır.Tabiatda bulunan tüm evrendeki canlı,cansız varlıklar insanoğluna emanetdir.Bu emanete hıyanet etmemek,usulünce davranmak insanoğlunun görevidir.Gerek kendi ihtiyacınız,gereksede satmak amacıyla yetiştirdiğiniz hayvanlara iyi davranmak,yemlemek,eziyet etmemek,kesim anında bile nezaketli olmak uygun olacaktır.Bu konuda pek çok islam aliminin yanı sıra,yasal mevzuat ve hükümler bulunmaktadır.Bazı insanlar hayvan kesmeye karşı çıkmakta,et yememekte ki, bunlarada vejeteryan denmektedir.Bu bir görüş ve eğitim meselesidir.Ben din adamı değilim.Fakat dinen bu hayvanların yenmesinde sakınca yoktur.Lakin; yukarda bahsetdiğim gibi bununda usulleri bulunmaktadır.Hayat bir kurallar manzumesidir.Öyle herkes dilediğince yaşayamaz ve hüküm koyamaz.Bu kurallar hem dini,hemde yasal olarak belirlenmiştir.Siz dahil kendi kafanıza göre yaşama ve kurallar koyma hakkınız yoktur.yolda yürüyen,zararsız böceği öldürmek etik değildir.Ayrıca;bu sitede Zirai ilaçlama ile ilgili hocaların,teknik elemanların ve başkaca şahısların görüşleri açıktır.Tarlanızda,bağınızda ve bitkinizde bulunan zararlı böcek olarak nitelendirdiğiniz canlıların;zararı kadar faydasıda söz konusudur ki;Bunların mücadelesi ilim işidir.Bununla ilgili pek çok görüş mevcutdur.Ben mümkün mertebe zirai ilaç kullanmama taraftarıyım.Biyolojik mücadele bence elzemdir.Ziraat bir ilim işidir.Kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim.Bu konuda kitap,dergi ve neşriat'ı okuyup, görsel basın ve Net'dende faydalanabilirsiniz.Buradan Yunus Emre'nin bir kıtasını yazarak size tiyo vereyim."İlim,ilim bilmektir.İlim Kendin bilmektir.Sen ELİF'i bilmezsin,bu nice okumaktır". Rabbim nasip eder ve görüşebilirsek
                        bu konuları size yüz,yüze ve ayrıntılı olarak izah edebilirim,Şimdilik bu kadar.Bu konuları kapatıp,asıl konuya bahçe sohbetlerine dönmemiz uygun olur sanırım.Sağlıcakla kalınız.

Comment

iyi sağol var ol tam cevap alamasamda yarım cevapları kafamda kendim yorumlaya bilirim ama anlaşılır olmuş çok şey anladım

tarımı geliştirme konusuna gelince o konuda bu sene baya ilerleme yaptık ve baya bişiler öğrendik babamıda kafaya aldım oda bana uyar zaten öğrendiğimiz çoğu şeyi uygulayacağız mesela bu sene domates büber gibi fideleri dikmeden önce yerlerine yanmış hayvan gübresi atacağız birde birkaç torba organik gübre aldık içi %20 hülmik fülmik asit var bio esmi neydi ondan da kullanacağız birde senin dediğin kireç çözücü vardı tarlaları sürerken ondanda yapacağız tarlamıza ve toprağımızı düzenlemiş olacağız ama adam bana hülmik asit kullanırsan dier kireç parçalayıcıyı kullanma dedi hülmik asitte o işi görür dedi haklımı yoksa sadece kendi ürününü satmak içinmi öle dedi?
                          birde abi biz tarlaya 2 traktör kadar lastik teker götürdük cevizlikte yakacağız ama soğuk vurmaması için bu yöntem sence işe yararmı zaten bir gece oluyo bitiyo o bir gece boyunca muhtemelen ateşi söndürmeden sabaha kadar yaka biliriz ama bişiyi merak ediyorum tekerleri poyraz tarafa koyup yaksak yeterli olurmu tek terkeri bir seferde büyük ateş yakmak veya bana kalsa her tekeri 4 e nölüp parçalayıp hem küçük bir ateş yakacağim hemde birkaç noktada yakacağım mesela bizim cevizlerin sırası enine 5 sıra boyuna 15 sıra her iki cevizin arasına 1 teker yakmak fikrimiz var böylece her 10 ceviz için bir teker düşer ama bana kalsa bunları 4 e bölüp hem başta hem sonda yakmak daha mantıklı gibi sence nasıl olur

x o x x ox x ox xox x o x x ox x o x o x
                          x x x x x x x x x x x x x x x x
                          x x x x x x x x x x x x x x x x
                          x x x x x x x x x x x x x x x
                          x x x x x x x x x x x x x x x x x

abi x ler ceviz o lar teker ateş o ların tarafı poyraz tarafı bu durum iyimi yoksa o tekerleri parçalayıp birkaç yerde dahamı yakmalıyız

Comment

Sn Özkan bey Kardeşim:Evvelen her şey nasip kısmet işi.fakat elbetde önlemleri alacaksınız.Meyve bahçelerinin nerelere tesis edileceği bu sitede açıkca defalarca yazıldı ve yorum yapıldı.Hava sıcaklığının aşır düşmesi sonucu meyve bahçelerinin dondan korunması zoorr!!!.Fakat bir kaç derecede sap,saman ve duman yakılmasının faydası olabilir.Bu birazda arazinin yapısıylada doğru orantılıdır.Rüzgarın fazla olması ve tek yönden esmeside olayı menfi etkiler.Durgun havalarda don riski fazladır ve bahçenin etraflarında dumanlama yapılması önerilir.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

Ayrıca bu sitede "Don'dan korunma"yla ilgili güzel yazılar mevcut ve Sitemiz Btki Besleme uzmanı Sn Kardelen'in bence çok takdir etdiğim yazılarına ve önerilerine kulak vermenizi tavsiye ederim.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

Working...
                              X