yaa bi durun biri ceviz satmaya çalışıyo, biri elmayı kötülüyo .Ben de tam 4 dekar elma bahçesi dikmek üzereyim.herşeyim hazır şimdiden 7500 TL para harcadım.vaz mı geçeyim birileri bana cesaret versin yok mu sağ duyulu insanlar?????
Değerli kardeşim herkes sağduyulu olduğundan yukarıdaki arkadaşa yardımcı olmaya çalışmış geçmişte....... Yazılanları düzgün okumamışsın "Sağduyulu insan yok mu?" diye bağırıyorsun. !!!
Senin şartların sulu tarım yapmaya, hem iş gücü hemde pazarlama olarak elma tarımına elverişli ise durma yap derim. Hem 4 dekar elma bahçesine bakmak o kadar zor değil neticede 2,5 dönüm bahçe. Hatta hiç işçi tutmadan sen ve ailen o bahçeye bakabilir.
Merhabalar,
Bende önümüzdeki bir kaç ay içerisinde bahçe kurulumumu gerçekleştireceğim. Arazim Niğde'nin Ulukışla ilçesinde yaklaşık 1300 metrede 42 hektarlık bir büyüklüğe sahip. Toprak analizim hazır. Tel örgü firması ile anlaştım. Elektrik için güneş enerjisi kullanacağım bu konuda da büyük ölçüde anlaştım. Araziye küçük bir konteyner yerleştireceğim malzemeler ve güneş panelleri için o da tamam sayılır. Şimdi su sondaj(mühendislik işleri ve DSİ izinleride dahil) ve damla sulama işleri için bir firmaya ihtiyaç duymaktayım. Fidan olarak bazı hocalarımla görüşmelerim sonucu chandler ve tozlayıcılarında karar kıldım. Bu konudada sertifikalı alabileceğim iyi güvenilir bir firma tavsiyeniz varsa öğrenmek isterim. 1 Nisanda Kayseri'de fuarda olacağım herhalde Mayısa kalmadan işlemlerin büyük kısmını bitiririm diye umuyorum. Maddi olarak imkanlarım kısıtlı. İşin doğrusu bir miktarını kendi birikimlerim bir miktarınıda kredi ile karşılayacağım. Eğer ziraat Bankası kredisi almam mümkün olursa onunla olmazsa başka bir kredi ile yapacağım. Şu an 29 yaşındayım yaklaşık 4 yıldır bu işin niyetindeyim ama çeşitli imkansızlıklar ve bürokratik sorunlar bu zamana ertelememe neden oldu. Ama yılmadan bu işi öyle ve ya böyle yapacağım. Bürokratik hatalar yüzünden araziyi babamdan devralmam bile yaklaşık 1,5 sene 2-3 bin TL gibi maliyete yol açtı. Kendim İstanbul'da ikamet ediyorum ve çalışıyorum. Bu da işleri biraz zorlaştırıyor. Ama zorluklar ve riskler hayatta atılacak her adımda zaten mevcut diye düşünüyorum. Bahsettiğim konularla ilgili destek olabilcek olanlara şimdiden teşekkürler. Arzu edene elimden gelirse ben de yardımcı olmak isterim. Şimdiden teşekkürler.
merhaba emre bey bende 25 yaşında ceviz fidanı üreticisiyim bu meslek bana babadan kalma uzun zamandan beri ceviz fidanı üretimi yapmaktayım.isterseniz bahcenizi kurma konusunda size yardımcı olabilirim.mayıs ayında tüplü olarak chandler ve tozlayıcısı fernette ceviz fidanlarımı satışa sunacağımtamamı kendi üretimimdir ve cinsleride doğrudur.isterseniz telefon numaranızı gönderin bu konuda daha detaylı görüşelim.0539 432 34 85 tel.numaram isterseniz siz arayın saygılar.
Sn İlbe yemre:Bahsetdiğiniz yöreden ben MERSİN'e gidip gelirken göz aşinalığım var.Evvela o bölgede Chandler cevizi olmaz.Haa..ben fidancı değilim!.Size tavsiyem fe rnor ve tozlayıcısı Fernetde olacak.Asl olanı çekirdekten dikip,tarlada yerinde aşılama.lakin;bu iş hem zor,hemde devlet desteği yok.Malesef;ülkemizde bürokrasi insanın şevkini kırıyor.Lakin;"ÜMİTVAR OLUNUZ".ülkemizde mevzuat gereği yer altı sularına 10mt derinliğe kadar; İl Özel İdaresi,bundan fazla derinlikler için DSİ ilgilenmekte.İş DSİ 'ye kalırsa Bölge müdürlükleri devreye girer.Elden takip ederseniz iş hızlanır,herhalde DSİ bölgeniz KONYA olacak.Size mutlaka yol görünecek gibi.Fakat;her işte bir hayır vardır diyelim.Mevlana hazretlerini ziyaret edip,etli ekmek yersiniz.Bizede dua edersiniz.Kolay gelsin,başarılar dileğimle,sağlıcakla kalınız.
sevgili kardeşim bende 200 dönüm orman arazisine ceviz ve kuşburnu yapıyorum cevizde bölgeye göre iyi cins seçer ve 5 yıl iyi bakabilirsen bu süre sonunda tüm emekleini karşılarsın ticai olarak cevizin yanına erken hasat ve çabuk paraya dönecek bir alt tür düşünebilirsin hangi il veilçeden yazıyorsun anlayamadım ayrıca bu bahceye teşvik alabilirsin 0537 5881335
kendi üretimimolan yerli ve yabancı aşılı tüplüceviz fidanlarımı satışasunmuş bulunmaktayım.fidanlarımın hepsi cinsine doğru ve sertifikalıdır.irtibat tel.0539 432 34 85
Birkaç ay önce telefonda görüşmüştük. Eğer elinizde hala fidanınız var ise temmuz ayının sonuna doğru Balıkesirdeki yerinize gelip sizinle görüşmek istiyorum. Eğer anlaşırsakda detayları konuşuruz diye düşünüyorum. Tüplü chandler ve tozlayıcısı düşünüyorum. Gelmeden önce telefonla ararım. iyi çalışmalar.
kendi üretimimolan yerli ve yabancı aşılı tüplüceviz fidanlarımı satışasunmuş bulunmaktayım.fidanlarımın hepsi cinsine doğru ve sertifikalıdır.irtibat tel.0539 432 34 85
Hemperi arkadaş bahçeni oluşturdun mu son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?
Merhabalar bende 10 dönüm tarlamı chandler ceviz dikmeye karar verdim. Toprağı analiz ettirdim ve olumlu sonuç aldım. Böylece Nisan-Mayıs gibi 160 adet fidan dikeceğim. Bunun 10 adedi tozlayıcı olacak. yani 150+10 olmuş olacak. Ancak bazı sorularım var. Bu işi bizler geçim kaynağı olarak düşünüyoruz. Bu nedenle bu kadar dikimden ilk verimde ne kadar verim alabilirim? Ve cevizlerimizi inşallah olduğunda nereye satacağız. Alış fiyatları ne kadar? Bu konuda fikri olan arkadaşlar yazarsa sevinirim. Teşekkürler.
ÖRNEKLENDİRME
bir arkadaşın yaşadığı sorun üzerine yaptığım değerlendirme umarım sizlere de yardımcı olur
not:ceviz şu anda dünya piyasasın da yok satan bir üründür.yatırımını 6 yılda 4 katına çıkartır ve artarak devam eder.
alper bey sorun fidan çeşitin de. malesef 5 yıl öncesine kadar kurulan bahçeler bütün iyi niyet ve yönlendirmelere karşı yinede üzücü sonuçlara sepep oldu.
kurulan bahçeler iklimsel konumlandırmalardan çok duyumlara dayalı yapıldı.yinede en büyük eksiklik lokal başarı gösteren fidan çeşitlerinin türkiyenin her bölgesinde
yetişeceği varsayımıyla hareket edildi ve bu da maddi ve manevi kayıpları peşinde getirdi.kısacası yerli cins fidanlarımız adı ne olursa olsun ciddi bir uyum (kendi yetişdiği bölgeler hariç) sorunuyla karşılaştı. son yıllarda daha bilimsel yapılmaya çalışılan ceviz yetiştiriciliği özellikle yabancı menşeli fidanların üretilmesiyle tahmin edilemeyen başarılar kazanmaya devam ediyor.
bahçeniz deki sorun tozlanmayla ilgili değildir.
örnek
cevizin istekleri nelerdir sorusuna birlikte cevap bulmaya çalışalım.
ÖNCE BÖLGESEL KONUMLANDIRMALARIMIZIN DOĞRU YAPILMASI GEREKİYOR.
1. AŞAMA FİDAN İÇİN
a)soğuklama ihtiyacı nedir (en az 500 ile 1800 saat arası olması gerekiyor)
b)uyanma zamanı nedir (tomurcuk ve çiçeklenme zamanı.yani fidanımız ilk bahar geç donlarından etkileniyor mu .yani erken açıp yanıyormu.risk nisan 15'e kadar)
tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3'cye,tam çiçeklenme döneminde -1c ye, kadar dayana bilir.
c)kış dinlenme periyodları
2. AŞAMA
Araştırmalarımızı tamamladık ve birden fazla fidan çeşiti nin uygun olabileceğini gördük.
o zaman fidan seçiminde belirleyici olan diğer üç özelliği de aramamız gerekiyor.
a)geç çiçeklenme(donlardan etkilenme)
b)yan tomurcuklar da meyve verme oranı
c)meyve kalitesi(kalibresi,randımanı,beyazlık oranı)
kısaca yukarıda tarif etmeye çalıştığımız etkenler kurulacak ceviz bahçesi için temel prensipler olup tamamlayıcı unsurlarda peşinden gelmektedir.
ben de niğdeden bahçe kurmayı düşündüğünüz bölgeye yakın bir yere bahçe kurmayı düşünüyorum.sizin bahçe niz ne aşamada kurdunuzmu.benim grş kişiler fernor diyor çeşit olarak ama chandler ve fernor bahçe kuran benim bildiğim buralarda yok.bu bölgede kuran varmı sizin bildiğiniz sonuçları nasıl bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
Comment