fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çim bakımında sulama…

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Çim bakımında sulama…

Çim bakımında sulama…
    Çim bitkisinin hava koşullarına göre değişen miktarlarda su ihtiyacı vardır. Aşağıda, “Tahmini Su Tüketimi Tablosu”nda belirtildiği gibi yaklaşık değerler vermek mümkün olsa da, tamamen bu değerlere dayanan bir sulama yapılması söz konusu değildir. Her şeyden önce, sulamada kullanılacak suyun iyi nitelikte su olması gerekmektedir.

Çim bitkisi yeterli suyunu alsa dahi, Temmuz-Ağustos ayları arasında güneşin çok yakıcı olmasından dolayı, yüzeyinde yanma diye tabir edilen renk değişimi gösterebilir. Zamanında müdahale edilmediği takdirde dönüşü olmayacak şekilde büyük alanlarda çim kaybı olur.

Aylara Göre Tahmini Su Tüketimi Tablosu

Gün/metrekare
    Nisan 7
    Mayıs 8
    Haziran 10
    Temmuz 11
    Ağustos 12
    Eylül 10
    Ekim 7

Not: Diğer aylarda da iklim koşullarına göre sulama yapılabilir

Çim alanın bulunduğu bölgenin iklim ve toprak özellikleri de çim bitkisinin su ihtiyacında belirleyicidir.
    Çim bitkisinin su isteği bu işle ilgilenen uzman kişinin gözlemine dayanarak belirlenmelidir.

Genellikle sulama için en uygun zaman sabaha karşı 2-7 arasıdır.Ancak, gerekli görüldüğünde sulama gün içinde ikiye bölünerek de yapılabilir. Bu durumda, akşam güneşin etkisinin olmadığı saatlerde de sulama yapılabilir.

Ayrıca, sulama için diğer önemli bir etkende bölgenin sulama esnasında rüzgâr alma durumudur. Rüzgâr, üniform sulamayı etkiler.

Bunun giderilmesi de, sulama yapılırken ve sonrasında yapılan gözlemlerle belirlenen kuru alanlara seyyar sistemlerle ilave su verilmesi şeklindedir.

Bu işlem sürekli olarak takip edilmelidir, çünkü rüzgar sürekli olarak yön değiştirebilir.

Sulama işleminin saha konusunda deneyimlenen aynı kişilerce, aynı nitelikteki ekipmanlarla yapılmasında yarar vardır.

• Fidanligi.com

Cevap: Çim bakımında sulama…

Cimlerdeki en iyi sulama sekli aksam gunesinin batisi ilen bir saat sulama iki saat dinlendirmedir.Aksi surekli sulama ilen var olan su akip gidecek ve kayba neden olacaktir.Amaç çimlerin sulanmasi ise ,mutlaka bir saat sulamadan sonra iki saat durmali ve tekrardan bir saat sulanmalidir .Gunduz sicakliginda yabani otlarin mumkun ise kokten alinarak temizlenmesi yapilacak sulamada yabani otun kullanacagi suyun çime kalmasi anlamina gelmektedir.Otamatik sulamalarda zaman ayarli sistemler uygundur.Ozellikle genis arazilerde su kuyulari yapilmali ve terkoz içme suyu telef edilmemelidir.Su kuyularindan bulunacak olan su hem birikmis yagmur suyu olacaktir hemde kalite anlaminda yuksekligi mevcut olacaktir.

Comment

Rulo çim yetiştiricileri bütün gün resimlerde görüldüğü gibi suluyorlar.

Comment

Rulo çimler ticaridir.Turkiyeyi bilmiyorum ancak zorunlu olmasi gereken içme suyu olmayan ile sulanmasidir.Saniyorumki sulamalarda kimyasallarda kullaniliyor.Aksi sicaklarda yapilacak sulamalarda guneslen kavrulur yapraklar.

Comment

Firma yetkilisi ile konuştuğumda bana sulamayı keserseniz güneş yakma yapar, ama devamlı sularsanız yakma olmaz dediler. Suyu büyük bir göletten alıyorlar. Bu göletten aynı zamanda civardaki köylerde faydalanıyor. Onun için içinde kimyasal girdiler olamaz.

Comment

Yok imkansiz .Soyle dusun abi ? Suyu camin uzeine damlat ve gunes araciligi ilen kagita tut.Kagit nasil yaniyor.Burada su yapragada ayni islemi yapiyor.Gunduz sulama yani gunesin alninda sulama hatadir hemide israftir.Suladinmi o su nereye gidiyor sicaktan .Havaya geri donusumu sonra yani hemen degil.Birse su baslikta bakalim.9imi surekli sularsan çim sucu bitkiler kategarosine girer.Onlar sunun için yapiyor olabilir .Nasil olsa bu bolum satildi .Sulayalimda hizli buyusun yanmadanda satariz.Bu sekilde olabilir diye dusunuyorum.Dedim ya bia ticari yapilanmalarda çok teknikler mevcuttur çikarlar dogrultusunda.

Comment

Tabiiki bizim küçük alanlarda çimi olanlar kesinlikle ya akşam yada sabah çok erken saatlerde sulama işini yapmalıdırlar. Bu işin doğrusunun bu olduğunu hepimiz bilyoruz.
              Bu resimlerde çim yetiştiricileri böyle uyguluyorlar diye bilgimi paylaştım. Resimlerde gündüz güneş altında sulama yapıldığı gözüküyor. Firma yetkili de ziraat mühendisi idi. Tabiiki ticaret anlamında hata yapmazlar. Belkide böyle sulayarak bir sezonda daha fazla ürün alabiliyorlardır. Sattıkça yeniden dikim yapıyorlardır.

Comment

Diyorum ya abi ticari oldugu zaman teknikler çogaliyor.

Comment

Bir yerde okudum, sulamayı sabah erken yapmalı, geceye girerken hastalığa bağışıklık açısından çim kuru olmalı diye, gerçi ben düzenli bir şekilde erkek kalkamadığım dan sulamayı gece karanlıkta yapıyorum, umarım bir sorun olmaz.

Comment

Gece sulama yaparsanız ıslak kalır ve mantarı hastalıklara neden olursunuz. Sabah erken saatte yapmakta fayda var.

Comment

Working...
                    X