fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çim Tohumu Karışımları ve Tavsiyeler

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Çim Tohumu Karışımları ve Tavsiyeler

Karasal iklimin veya geçit iklimlerinin hüküm sürdüğü bölgelerde kurulan yeşil alanlarda değişik türlerden oluşan karışımlar tek bir türden daha başarılı sonuçlar verir.
    Çim alanlarda değişik amaçlara yönelik karışımlar hazırlanabilir. Karışımda bulunacak olan türlerin belirlenmesinde basılmaya ,çiğnenmeye,gölgeye derin biçime dayanıklılık gibi bir çok özelliğe dikkat edilmesi gerekir.
    Genel park ve bahçe alanlarında çimlerden istenen özellikler değişiktir. Bu nedenle bakım şartları ve kullanım amaçlarına uygun karışımların ekilmesi gereklidir. Örneğin ,tipik bir lolium perenne +festuca rubra+poa pratansis karışımı ekilen çim alanın gölge bölümlerinde festuca , tam güneş ışığı laln nemli veya yaş alanlarda poa devamlı basılan ve çiğnenen alanlarda lolium hakim olur. Böylece farklı özelliklere sahip alanlar karışımlar sayesinde başarı ile çimlendirilir.
    Tropik veya yarı tropik bölgelerde cynodon gibi sıcak mevsim çim bitkilerinin saf olarak ekilmesi tercih edilir.
    Karışıma giren tür ve çeşitlerin oranı , ağırlık esasına göre belirlenir. Poa , Agrostis gibi türler karışımları
    düşük oranda katılırlar. Bu türlerin tohumları çok küçük olduğundan birim ağırlıkta diğer türlerden daha fazla
    bulunur. ■
    Karışımda bulunacak türlerin belirlenmesinde ;basılmaya ,çiğnenmeye .gölgeye,derin biçime dayanıklılık ,toprak ve iklim özellikleri gibi bir çok özelliğin dikkate alınması gerekir.
    Çoğu çim bitkisi gölge şartlarına dayanmaz. Çim bitkileri gölge alanlarda kısa sürede seyrekleşir. Bu nedenle özel çim karışımlarının ekilmesi zorunludur.
    İstanbul için, genel amaçlı sahalar için aşağıdaki gibi olması tavsiye edilir
    % 40 Lolium prenne, % 25 Poa protensis, % 15 Festuca rubra, % 15 Festuca rubra rubra, % 05 Agrostis tenius
    Futbol ve Ağır Spor Sahalarında Kullanılan Karışımlar:
    a) Lolium perenne + Poa pratensis (50:50 veya 75:25)
    b) Lolium perenne +Festuca arundinaca+ Poa pratensis (40:40:20 , 50:30:20 , 0:70:30)
    Kaliteli Ev Bahçeleri , Özel Çim Alanlarında Kullanılan Karışımlar:
    a) Festuca rubra var.comutata + Agrostis tenuis (90:10 , 80:20 , 75:25 veya 70:30)
    Genel Park ve Bahçeler İçin Uygun Karışımlar:
    a) Basılma ve çiğnenmenin olmadığı, iyi bakım yapılan çok kaliteli park ve bahçeler için:
    Poa pratensis + Festuca rubra var.comutata ++ Festuca rubra var.trichophyla +
    Agrostis tenuis
    (35:25:30:10 , 35:55:0:10)
    b) Basılma ve çiğnenmenin sorun olduğu park ve bahçeler için :
    Lolium perenne + Festuca rubra var.comutata+ Festuca rubra var .rubra +Poa pratensis (50:20:20:10 , 40:20:20.20 , 40:20:35:5)
    c) Oyun ve piknik alanları için uygun karışımlar:
    Oyun alanları:
    Lolium perenne+ Festuca rubra var.comutata+ Festuca rubra var .rubra+ Poa pratensis + Phleum pratense (50.20:20:0:10 , 50:20:20:10:0)
    Piknik alanları:
    Lolium perenne+ Festuca rubra var ,rubra+ Poa pratensis+ Festuca tenuifolia+ Agrostis tenuis (60:20:10:5 , 60:30:10:0:0)
    Ağaçlarla kaplı bahçe alanları ile bina etrafında gölgelik bahçeler için uygun karışımlar:
    a) Hafif gölge ağaçlık alanlar için uygun karışımlar :
    Festuca rubra var.comutata+ Festuca rubra var ,rubra+ Festuca trichophylla+ Festuca longofolia Festuca tenuifolia+ Poa pratensis + Agrostis stolonifera (25:20:15:15:15:5:5: , 40:30:0:0:10:10:10: , 40:40:0:0:10:0:10)
    b) Koyu gölge ağaçlık alanlar için uygun karışımlar:
    Poa nemoralis+ Festuca rubra var ,rubra+ Festuca rubra var.comutata+ Festuca trichophylla+ Festuca longofolia+ Festuca tenuifolia+ Poa pratensis
    (20:30:15:10:15:5:5: , 20:30:30:0:10:10:0, 20:30:40:0:0:0:10)
    Fazla bakımı yapılmayan karayolları refüjlerive yol kenarlarında, kurağa dayanıklı.yaz aylarında uzun süre yeşilliğini koruyan,uzun ömürlü türler tercih edilmelidir.
    Bromus ınermis.Agropyron cristatum çok kullanılır.Bu alanlara yonca,alaca taçotu türleri de ekilebilir. Taşlı Fakir, Sığ Topraklı, Doğal Yetişme Ortamlarında Yetişebilen Çim Bitkileri:
    Derecede Önemli (Normal Çim)
    Agrostis canina
    Agrostis canina subsp, montana
    Agrostis tenuis
    Agrostis stolonifera
    Cynosurus flexuosa
    Festuca ovuna Festuca tenuifolia Poa compressa Festuca rubra Lolium perenne Poa pratensis Poa nemoralis Poa annua
    Derecede Önemli (Kaba Çim)
    Alopecurus alpinus Anthoxanthum odoratum Brachlpodium pinnatum Bromus erectus Briza media Catapodium rigidum Dactylis alpina Descampsia caespitosa Festuca vivipara Helictotrichon pratense Holcus lanatus Oryzopsis milacea Phleum alpinum Poa alpina Poa subcaerulca Sesleria caerula Sieglinia decunbens Vulpia bromoides
    Taşlı Fakir, Sığ Topraklı, Doğal Yetişme Ortamlarında Yetişebilen Çim Bitkileri: Derecede Önemli (Normal Çim)
    Agrostis canina
    Agrostis canina subsp, montana
    Agrostis tenuis
    Agrostis stolonifera
    Cynosurus flexuosa
    Festuca ovuna
    Festuca tenuifolia
    Poa compressa
    Festuca rubra
    Lolium perenne
    Poa pratensis
    Poa nemoralis
    Poa annua
    Derecede Önemli (Kaba Çim)
    Alopecurus alpinus Anthoxanthum odoratum Brachlpodium pinnatum Bromus erectus
    Briza media Catapodium rigidum Dactylis alpina Descampsia caespitosa Festuca vivipara Helictotrichon pratense Holcus lanatus Oryzopsis milacea Phleum alpinum Poa alpina Poa subcaerulca Sesleria caerula Sieglinia decunbens
    Vulpıa bromoıdes
  • Fidanligi.com

Cevap: Çim Tohumu Karışımları ve Tavsiyeler

merhabalar selim bey;
    bana manisada çalıştığım fabrikanın bahçesi için lolium perenne+festuca rubra+ festuca arundinacea karışımını kullanmamı tavsiye ettiler sizinde fikrinizi almak istedim bu karışım uygun mudur?

Comment

Bu karışımlar uygundur ancak oranları çok önemli. Yukarıdaki ilk mesajda bu oranları incelemenizi tavsiye ediyorum. Piyasadaki karışımları ve fiyatlarını da Tarim ve Bahe Malzemeleri e-Ticaret Merkezi Online Alis Veris sitesinden temin edebilirsiniz.

Comment

çok teşekkür ederim yardımınız için bir şey daha sorucam ekim için 15 eylül sonrasını beklemek lazım dimi?

Comment

15 Eylül tarihini bekleyebilirsiniz. Daha erken ekimlerde sorunlar ve hastalıklar çok olur.

Comment

çok teşekkür ederim yardımlarınız için

Comment

Sayın Kuzi;

Çim ekiminde zamanı belirlemede en önemli husus sıcaklıkdır. Nitekim topraktaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylar toprak sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. Bu açıdan baktığımızda çimlenme konusuda sıcaklıkla direkt ilgili olmaktadır. Çim tohumları için genelde toprak sıcaklığının 15C yi bulduğu zamanlar çimlenme için uygun zamanı gösterir.

Bu değer Manisa için Nisan- Mayıs aylarında sağlanmaktadır (Doğuya doğru gittikçe bu süre gecikmekte örn. Ağrı için bu değer Haziran ayı olmaktadır)
              Bu dönemde yapılan ekimler ilkbahar ekimi olarakta isimlendirilmektedir. Manisa ilimizde bu aylardan sonra yani ort. sıcaklığın 27-28C yükseldiği ve yağışın Manisa için en az olduğu Temmuz ayında da ÇİM ekilmesi mümkündür!! Ancak çimlerde yer yer kelliklerin olması, çim alanın zayıf bir görünüm kazanması, bağışıklığının düşmesi ve ekonomik olarakta ek külfetler doğurması sebebiyle pek tercih edilmez. Yani çok zorunlu olmadığı müddetçe ekim yapmamanızı tavsiye ediyorum. Yoksa çiminiz yine çıkacaktır ama istediğiniz gibi olmayabilecektir.

İkinci bir ekim zamanı ise sıcaklıkların yeniden istenilen seviyeye düştüğü sonbahar aylarında olmaktadır. Manisa İçin bu aylar Ekim- kasım aylarıdır ki bu aylarda yapılan ekimlere de sonbahar ekimi demekteyiz.(Yabani otlardan korunmak adına sonbahar ekimi daha iyi sonuç verecektir. Ekonomik olarak ta avantaj sağlamış olursun).

Bu dönemden sonra yapılacak ekimlerde sıcaklığın istenilen değerden daha aşağıda olması sebebiyle çimlenme için gerekli ortam sıcaklığının sağlanamaması ve tohumların çürümesi gibi nedenlerden dolayı sağlıklı bir çim dokusu elde edilememektedir.

Tüm bu söylediklerim içinde bulunduğunuz yerin mikroklimatik özelikleri hesaba katılmadığından (bilemediğimden dolayı genel manisa iklimi verileri üzerinden konuştum) yukarıdaki sınırlamalarda +/- sapmalar olabilir.

Saygılarımla;

Comment

teşekkür ederim bilgiler için. verdiğiniz internet sitesine baktım 4m joker karışım var tavsiye edermisiniz? biz 6 karışımlı olanı kullanıyormuşuz benim tahmine göre tabi 6 karışımlı olanı mı kullanmak lazım 4m jokeri mi?

Comment

Ben bir ziraatçi olarak bu konuyu okudum ve
                  Karışım Oranları 4M JOKER
                  • % 60 Festuca arundinacea APACHE
                  • % 10 Festuca rubra rubra FRANKLIN
                  • % 20 Lolium perenne OVATION
                  • % 10 Poa pratensis GERONIMO

yerine DLF Trifolium'un

KARIŞIMIN ÖZELLİĞİ

% 30 Lolium perenne DELAWARE
                  % 25 Festuca rubra rubra DIEGO
                  % 35 Festuca arundinacea COCHISE
                  % 10 Poa pratensis CONNI

KARIŞIM İÇERİĞİ
                  ÇABUK TESİS OLMA İNCE DOKU BASILMAYA DAYANIM GÖLGEYE DAYANIM KURAĞA DAYANIM SICAĞA DAYANIM SOĞUĞA DAYANIM HASTALIKLARA DAYANIM TUZA DAYANIM KISA BİÇİME DAYANIM KULLANIM ALANLARI

Akdeniz sahil şeridi dışındaki bütün bölgelerde kullanılabilir. Kış aylarının uzun sürdüğü, tuzlu, kireçli kuyu suyunun kullanıldığı alanlarda özellikle tavsiye edilir. Tüm peyzaj uygulamalarında ezilmeye maruz kalan alanlarda ( Hipodromlar, refüjler, toplu konut alanları, çocuk bahçeleri, futbol sahaları, geniş villa bahçeleri, vs.) kullanılabilir.

daha uygun olabileceğini düşünüyorum ayrıntı için www.cim-art.com - Anasayfa sitesine bakabilirsiniz.

Comment

çok teşekkür ederim noisy verdiğin faydalı bilgiler için

Comment

DİCONDRA isimli yeşil renkte karışımsız çim tohumunu arkadaşım Çeşme/Alaçatıda bahçesine cim saticısının tavsiyesiyle bahçesine dün ekti,banada öneriliyor, sizedanışmadan ekimyapmayı düşünmediğimden
                      1) DİCONDRA çim hakkında bilgi
                      2)Benim bahcem biraz gölgeli ve kullandığım sulama su yu biraz tuzlu
                      3)Yazın çimleri nasıl bir sulama aralığında sulayayım
                      4Önereceğiniz çim tohumu ve metre kareye önerileriniz nedir.

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Sabri Yılmaz ( [email protected] )

Comment

Sayın Sabri Bey size sorularınız ile ilgili bir mail attım kolay gelsin.

Comment

merhaba ben kırıkkalede oturuyorum ve bahçeme çim ekmek istiyorum daha önceki denememizde başarısız olduk çim seçimi ve ekme vakti için yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.

Comment

Sayın Satı Kaplan Kırıkkale iklimine ve topraklarına uygun olarak Festuca arundinacae li 4 lü karışım çim tohumu ekmenizi tavsiye ederim.

KARIŞIMIN ÖZELLİĞİ

% 30 Lolium perenne
                            % 25 Festuca rubra rubra
                            % 35 Festuca arundinacea
                            % 10 Poa pratensis

KARIŞIM İÇERİĞİ
                            ÇABUK TESİS OLMA İNCE DOKU BASILMAYA DAYANIM GÖLGEYE DAYANIM KURAĞA DAYANIM SICAĞA DAYANIM SOĞUĞA DAYANIM HASTALIKLARA DAYANIM TUZA DAYANIM KISA BİÇİME DAYANIM KULLANIM ALANLARI

Akdeniz sahil şeridi dışındaki bütün bölgelerde kullanılabilir. Kış aylarının uzun sürdüğü, tuzlu, kireçli kuyu suyunun kullanıldığı alanlarda özellikle tavsiye edilir. Tüm peyzaj uygulamalarında ezilmeye maruz kalan alanlarda ( Hipodromlar, refüjler, toplu konut alanları, çocuk bahçeleri, futbol sahaları, geniş villa bahçeleri, vs.) kullanılabilir.

ayrıntı için www.cim-art.com - Anasayfa sitesine bakabilirsiniz.

Ayrıca ekim konusunda da şu anda tam zamanı diyebilirim. Şimdiden kolay gelsin İyi çalışmalar.

Comment

Simdi bu iste bir terslik var arkadaslar.Bu dort karisimda bu soylenen ozellikleremi sahip acaba? Eger oyle ise neden karisim yapilmakta? Eger oyle degil ise çikan çimlerden kaçta kaçi yaza ve kaçta kaçi kis aylarina dayanacaktir? Metre kareye hesapladigimizda çikan metre kareyi 4 ilemi çarpmamiz gerekiyorki tum sezon çimlerimiz olsun? Bu iste bir saçmalik var.Kusura bakmayin ama hemde tam bir saçmalik mevcut.Su çesit suna dayanikli oburu buna.

Comment

Working...
                              X