fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bazı bodur elma anaçları

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Bazı bodur elma anaçları

    Ülkemiz Elma Üretiminde Dünyada 3. sırada yer almakta olup,Geleneksel çeşitlerimizde hem verim azlığı hemde hasadın ve zirai mücadelenin zorluğu gibi etkenler üreticilerimiz Bodur elma tarımına yöneltmiştir.Ayrıca Geleneksel çeşitlerimiz dünya pazrlarında rağbet görmemekte ve ihtaracatcımızıda sıkıntıya sokmaktadır.Bu İtabarla Ülkemizde çokca kullanılan bazı bodur elma anaçları aşağıya çıkarılmıştır.Tabi bu bilgileri bilen kardeşlerimiz mevcutdur,Kısada olabilir ama bildiğimizce anlatalım istedik.takdir sizin.

    BODUR ELMA ANAÇLARI:

    1-M9(Tam Bodur): Bodur Anaçlar içinde en çok kullanılan anaçtır.Dikimden sonra ömür boyu desteğe ihtiyaç gösterir,Bu İtibarla rüzgarlı yerlerde tavsiye edilmez.Dikimin hemen ertesi yılı meyveye başlarlar. Boyu 2,5-2,7 mt yi geçmez.Ağaçlarda bütün meyveler merdiven kullanmaksızın toplanabilirler.Kök boğazı çürüklüğüne dayanıklı,ateş yanıklığı ve pamuklu bite hassastır.Yere yakın olması sebebiyle küllemeye dikkat edilmesi gerekir.

    2-MM106(YARI BODUR): Pamuklu bite dayanıklı,kök boğazı çürüklüğüne hassastır.Bu itibarla kök boğazı çürüklüğüne neden olan mantari hastalık bulaşmış yerlerde tercih edilmemelidir.Toprağın drenajı iyi olmalıdır.Çok iyi kök sistemi oluştururlar,Kazıkla desteklemeye ihtiyaç görmezler.Dikimi izleyen 2-3. yılında önemli ölçüde meyveye yatarlar.Hem Bodur,hemde kuvvetli gelişen çeşitler için uygun bir anaçtır.Azüzgarlı yerlerde tercih edilebilir.

    3-M26: Ağaç büyüklüğü M9 ile MM106 arasındadır.erken verime yatar,fakat M9 nacından geçtir.Destek sistemi oluşturulması,erken ürün alınması,büyümenin kontrolü ve ağacın fazla üründen yatmasının önlenmesi açısından yararlıdır.Kök çürüklüğüne karşı hassastır.Aşırı sulamdan kaçınılmalıdır.Ateş yanıklığı,pamuklu bit ve küllemeye karşı hassasdır.Soğuğa M9 anacından daha dayanıklıdır.

    4-M7(YARI BODUR): Tohum anaçlarının %60-65 i kadar büyüklükte ağaç oluştururlar.ABD de en çok kullanılan anaçtır.Değişik toprak türleri ve iklim koşullarına adapte olabilmektedir.Erken meyveye yatma özelliği M9 anacından daha azdır.Kök sürgünü oluşturması diğer anaçlardan fazladır.Pamuklu bite hassas,ateş yanıklığına dayanıklıdır.Üreticilerimiz yukarıda bahsedilen çeşitleri değerlendirerek toprak ve iklim isteklerini gözönüne alarak kullanabilirler.Kaliteli ve bol ürünler dileğimle esen kalınız.

  • #2
    Cevap: Bazı bodur elma anaçları

    paylaşım için teşekkür ediyorum ben eskişehir de yaşıyorum kimya fakültesi son sınıf öğrencisiyim eskişehir beylikova ilçesinde porsuk suyu kenarında 20 dekar kadar verimi iyi sulu bi araziye sahibim bu sıralarda orayı bodur elma bahçesine dönüştürmeye çalışıyorum MM106 yarı bodur ağaç seçimi sizce nasıldır damlama sulama ile sulama yapılcaktır yarı bodur yani mm 106 seçtiğim takdirde hangi aşılı anaçları tercih etmeliyim çok az bir zamanım kaldı sürekli bu konularda araştırmalar yapıyorum bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim ORHAN ERDOĞAN

    Comment


    • #3
      Cevap: Bazı bodur elma anaçları

      Sn Orhanerdoan:Bu sorunuzu Uzmanselde sorunuz,Meyvecilik Konusunda Uzman danışmanımız size cevap verecektir.şayet cevaplamazlarsa,o zaman biz devreye gireriz.Elbetde bu siteninde bir kuralı vardır.başarılar dilerim,Esen kalınız.

      Comment


      • #4
        Cevap: Bazı bodur elma anaçları

        bundan önce konu ile ilgili kısa bi yazı yazmış bir laç fikir istemiştim ama hala cevap alamadım için burada size yazmıştım sanırım yine aynı cevabı alamayacağımı anladım yapılması gerekenlerin zamanı yaklaştığını düşünürsek sanırım sizden alacağım bilgilerde geç olmasına paralel hiç bir işe yaramayacaktır iyi çalışmalar

        Comment


        • #5
          Cevap: Bazı bodur elma anaçları

          Sn Orhanerdoan:Her yerin bir kuralı var.Lütfen yukardaki yazılarımı iyi okuyup,ona göre değerlendiriniz.M9 Yani Tam Bodur anaçlar Ömür boyu,Herek yani desteğe ihtiyaç duyarlar ve bakım gerektirirler.Bunu yanında dikildiklerinin ikinci yıl verim verirler.Fazla boylanmamaları nedeniyle,işcilik ve bakım masrafları az olur. Bunun yanında M111 ve Ml06 ise yarı Bodurdur.. destek istemezler. Ancak dikidikten sonra 5.yılda ancak meyveye yatarlar.Fakat fazla boylanmazlar.Yukarıdaki türlerin özellikler,ini inceleyerek ona göre ve toprağınızın özelliğine göre anaç seçiniz.Size Depoya dayanıklı bazı elma çeşitelerini önereceğim. l-Grany Smıth 2-red chıf 3-Brebörn 5-Fuji damlama su içinde havuz yada Tank kullanabilirsiniz. Başarılar dilerim. Ayrıca bu sitede daha önce yazmış olduğum Bazı Bodur elma çeşitlerini gözden geçirmenizi tavsiye edrim.Kolay gelsin başarılar dilerim.

          Comment

          Working...
          X