fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ligusturum (Kurt Bağı) üretme

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ligusturum (Kurt Bağı) üretme

merhaba,
    lükstürüm dediğimiz çalı bitkisi yaz kış yeşil olan bir çalı bitkisidir. Bu bitkiyi nasıl üretebiliriz? ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
    teşekkürler

Cevap: Ligusturum (Kurt Bağı) üretme

Ligustrum olarak bildiğimiz kurtbağrı bitkisi fidanlıklarımızda bolca üretilen ve kısa sürede gelişip satışa hazır olması sebebiyle yeni açılan fidanlıkların tercih ettiği kısa süreli rotasyona sahip bir çalıdır.
    Genel olarak hızlı üretimi istendiğinde soğuk katlamaya tabii tutulanan tohumlarla üretimi tercih edilirken , çelikle de üretimi sıkça kullanılan bir üretme tekniğidir.
    tohumla mı yoksa çelikle mi üretim yapmak istediğinizi belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.Bu arada üretmek istediğiniz bitkinin türünüde belirtmeniz önemlidir.(örn.ligustrum japonica yani japon ligustrumu çelikle üretilememekte ancak tohuml ile ilkbaharda üretilebilmektedir.)
    saygılarımla...

Comment

bendekinin resmini size göndereyim..
      tohumla üretim nasıl yapılıyor bilgi verirseniz sevinirim selim.bay..
      saygılar

Comment

bendeki lükstürüm çeşiti ekteki resimde.. bu lükstrüm çelikle ürer mi? ürerse nasıl üretilir bilgi verirseniz memnun olurum..
        ayrıca tohumla üretim hakkında da bilgi verirseniz çok sevinirim..
        teşekkürler

Comment

ligusturum kurt bağrı bitkisinin tohumla ve çelikle üretilmesini ayrıntılı olarak anlata bilirmisiniz.özellikle çeliklerin kalınlığı ne kadar olmalı ve nasıl dikilmeli?bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim

Comment

bu konuyu açalı baya oldu ama pek ilgilenen olmadı sanki kaan58. aslında çok bilinen bir bitki ve konu hakkında bilgisi olan çok kişi olduğunu düşünüyordum. ilgi çekmesi ve rahat cevap yazılabilmesi için resim de eklemiştim ama cevap yazan olmadı bayadır bu konu hakkında.. bekliyoruz. inşallah birileri çıkıp bizi bu konuda ayrınlatır kaan58

Comment

Yaz, kış yeşil bir bitki denmiş, ancak bizim ligusturumlar kışın yapraklarını döküyor.

Buda hoş degil tabiki.Temizligide sorun oluyor.

Ligusturumla ilgilenenler bu hususa dikkat etmeliler.

Comment

sayın K0900;

Geniş yapraklı bitkilerde sıcaklık değerine bağlı olarak bitki fizyolojisi gereği bitki yapraklarını dökebilmektedir.

Ligustrum bitkisi içinde böyle bir durum söz konusudur. Kış şartlarının fazla soğuk olması durumunda ligustrum türlerinin bazılarında yaprak dökümü görülmektedir.

Bu durum Abelia içinde böyledir. Sıcakların -5 ile -10 dereceye indiği durumlarda Abelia'ların yaprak döktüğü görülmektedir.

Saygılarımla...

Comment

Selam arkadaşlar,ligustrom hakkında bir kaç yazı var ama yeterince(hatta hiç)açıklayıcı bir yazı bulamadım.Benim sorum şu-tohumdan ligustrum nasıl üretirim,tohumlarını bulduk ama-kurutulur mu yoksa o şekil mi ekilir bilmiyorum,yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler

Comment

Kurtbağrı bitkisinin tohumlarını kabuklarından ayırıp 2 ay soğuk katlama (+4 - +10ºC de nemli kumda birkat tohum bir kat kum olacak şekilde kasalarda bekletme) ile 2 aydan sonra ekim yapacağınız yere ekip üzerine kapak gübresi sererek sulamak yoluyla çimlendirebilrisiniz.

Çelik ile üretimde ise kurşun kalem kalınlığındaki üzerinde 3-4 göz bulunan çelikleri esas büyüyeceği çelik üretim parselinde veya poşete dikimle mevsim ayırt etmeksizin kolayca kökleneceklerdir sadece kış aylarında köklenme uzun sürecektir.

Comment

selim.bay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                      Ligustrum olarak bildiğimiz kurtbağrı bitkisi fidanlıklarımızda bolca üretilen ve kısa sürede gelişip satışa hazır olması sebebiyle yeni açılan fidanlıkların tercih ettiği kısa süreli rotasyona sahip bir çalıdır.
                      Genel olarak hızlı üretimi istendiğinde soğuk katlamaya tabii tutulanan tohumlarla üretimi tercih edilirken , çelikle de üretimi sıkça kullanılan bir üretme tekniğidir.
                      tohumla mı yoksa çelikle mi üretim yapmak istediğinizi belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.Bu arada üretmek istediğiniz bitkinin türünüde belirtmeniz önemlidir.(örn.ligustrum japonica yani japon ligustrumu çelikle üretilememekte ancak tohuml ile ilkbaharda üretilebilmektedir.)
                      saygılarımla...
                      Haddime sigmayarak bir duzeltme yapmak isterim . Ligustrum japonica celikleme ile uretime aciktir ve tohumla ilede uretimi gerceklesmektedir. http://www.aujardin.info/plantes/troene.php Ilkbahar ve sonbaharda yapilmaktadir celiklemeler.

Comment

Cevap: Ligusturum (Kurt Bağrı) üretme

kurtbağrı bitkisinin ( Ligustrum vulgare) yapragını döken (küçük yapraklıdırlar)ve dökmeyen (ligustrum ovalifolium )çeşitleri vardır ( daha büyük yapraklı)her ikiside çelikle ve tohumla kolayca üretilir.soğuk iklimlere yaprağını döken çeşitler daha dayanıklıdırlar, yaprağını dökmeyen çeşitler ise ılıman iklim ve sahil şeritlerinde daha gösterişli olup yaz kış yeşil kalırlar.bu yüzden tercih edilirler.her ikiside makaslanabilir çit bitkisi oalak veya istenilen sekil verilebilir bitkilerdir. leylak ve top ligusturum için aşı ile çoğalatmada anaç olarakta kullanılır.

çelikle üretim: anaçlar sonbahar da veya ilk baharda üzerlerinde 3-4 göz olacak şekilde keskin bir bağ makası ile yaklaşık 5-15 cm boyunda çelik olarak kesilirler ve dere kumu veya perlit veya başka bir köklendirme ortamına dikilirler kısa sürede köklenip sürgün verirler.aynı yıl alınıp istenilen yere dikilirler.

tohumla üretim: kurtbağrı bitkisinin üzerindeki siyah 3-5 mm capındakı üzümsü meyvelerin içindeki tohumlar kurutulup sonbaharda ahşap kutularda kum içinde nemli olarak saklanırlar ( katlama) ve ilk baharda ekilirler (2-3 cm derinliğe) sıcaklığa bağlı olarak 2 -3 ay içinde tohumlar çimlenir bol ve sık sulanmalıdır. önce yavaş sonra hızlı bir gelişme gösterirler.

yeşil çelik ile üretme:yaz ayları boyunca ise yeni sürgünlerden yapılan çeliklerlede perlit te köklendirmesi kolay olur. suyu seven bir bitkidir (perlit te veya iyi yıkanmış dişli dere kumunda) yerde veya kasalarda kısa sürede köklendirilebilir.
                        mehmet pekin
                        ziraat yüksek müh.

Comment

Değerli yönetici ve üyeler,

Likstürm ile ilgili internette aradığım ve bulduğum bilgilerden likstürmün hem tohum hem de çelikleme ile çoğaltılabileceği, çeşitliliğinin olduğuna ilişkin bilgiler bulabildim. Buna rağmen likstürmün şekli, tohumu vb konusunda görsel olarak yararlanabileceğim bazı bilgilere ihtiyaç duymaktayım. Örneğin; ekte sunduğum bitki likstürm müdür?

Eğer likstrüm ise hangi türüdür? Ağacın üzerindeki yaprak dışındaki yuvarlak olanlar lükstürmün tohumu mudur? Eğer bunlar lükstürm tohumuysa, fide için nasıl, ne zaman ve ne şekilde hazırlanmalı ve çimlenmesi için neler yapılmalıdır?

Kısa süreli üyeliğime rağmen, bu kadar çok bilgiye ihtiyaç duyarak fazlaca soru sorduğum için öncelikle kusura kalmayın.

Cevaplar için şimdiden herkese teşekkür ederim.
                          Eklenen Dosyalar

Comment

Working...
                          X