fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELER

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELER

Kendi tecrübelerimi ve bugün yaşı 90'a merdiven dayamış olan iki Anadolu beyefendisinin benimle aynı paylaşıma erişmiş tecrübelerini aktarmak istiyorum.sebebine gelince;yaşanarak elde edilen bu bilgiler,uzun zaman alacağından insanamız bu bilgiye kolayca ulaşsın.Öhcelikle ceviz ve badem konusuna gelmek istiyorum.Dostlarımdan birisi ilimizde bir dönem Belediye Başkanlığı yapmış,erdemli,şahsiyetli birisi şu yaklaşık 3 dönüm olan bahçesinde inzivaya çekilmiş yaşıda yaklaşık 86 yaşında.Ara,sıra yanına uğrar birlikte kahve höpürtetiriz.Bu dostum'un bahçesinde çok güzel bir ceviz ağacı var.Bundan ve diğer ostumun cevizinden,ayrıca elle kırılan bademden yaklaşık 100'er adet bir sıra çekirdekleme yapmış ,yani dikmiş.Aradan 6-7 yıl sonra gerek kendinde kalan fidanlar,gereksede başkasındaki fidanların hiçbiri kendini vermemiş.Hatda bademlerin bir kısmını beraberce kırıp baktık.bir kısmı acı badem çıktı.Diğer yaşlı dostum;kendi cevizinin altından çıkan iki adet ceviz fidanın ilerde hiç alakası olmayan bir ceviz türü olduğunu söyledi.Pazarda kendi elimle seçip vede tarlama diktiğim bademlerin hiç biri kendini vermedi.hatda bir kısmı acı badem çıktı.Yine bir dostum taaa Malatya'dan getirdiği kayısı çekirdeklerinin, çok değişik zerdali olduğu belirtdi.Bizim öğrendiğimiz ve bazı değerli insanlarımızın kitaplarında yazdığı, aynen perçinlendi.Haaa istisna olabilirmi? yani kendini verme olasılığı varmı? var,olabilir.Ancak bu çok düşük bir oran. Bu itibarla illaki aşı, aşı,aşı.....sağlık ve esenlik dileğimle..
  • Fidanligi.com

Cevap: SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELER

iyi günler.ben siteyi özellikle de form kısmını tam anlamıyla kullanamıyırum. oyüzden kusura bakmayın.benim bir sıkıntım var.yaklaşık 200 ağaçlık bir vişne bahçesine bakmak durumunda kaldım.
    geçen yıllarda gövde kurdu tesbit edilmiş ve bordo bulamacı verilmiş.ayrıca imparator isminde bir ilaç kullanılmış fakat bu yıl yine gövde kurduna raslandı ve10-15 arası ağaç telef oldu ne yapmam gerekir
    çevaplarsanız çok sevinirim ... teşekkürler

Comment

ağaçların gövdesini kireçle boya ama gövde kurdu derken yazın kabukta olan kurtlarsa genelde fazla ilaç kullanmadığın için olur herhalde eskiden bizim elmalarda çok olurdu şimdi olmuyo bazı senelerde gövdelerini kireçle boyuyoruz ondan olsa gerek ama yinede bi uzman cevaplarsa iyi olur

Comment

Öncelikle hoş geldiniz; yörenizi belirtirseniz size dahada yardımcı olabilirim sanırım.Öncelikle kültürel mücadele ve kimyasal mücadele olarak işi iki katogoride ele alabiliriz.Ağaçları dirinçli tutmak en önemli olgu,diğer yandan meyvelik civarında ot,ağç yaprağı kalyacak şekilde temizlik şart,diğer yandan kuruyan ve budanan ağaç birikintileri hemen yakılarak imha edilmeli,diğer yandan bu mücadelenin topyekün yani,civardaki meyve bahçeleriyle birlikte yapılması mutlaka şartdır.Ağaç kubuklarının temizlenmesi mutlaka gerekir.Kimyasal mücadelede.Ağaçlar uyanmadan yani pembe tomurcuk döneminde,carbaryl etken maddeli ilaçlar 10-10 gün ara ile ve petrol yağı içeren ilaçlar önerilir.kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

hoşgeldiniz Tabiyatçı abi nerelerdesiniz kaç zamandır

Comment

yaklaşık 15 gündür mersin de arıların bakımıyla ilgileniyordum.kaldığım yerde bilgisayar ve elektirik gibi teknolojik ihtiyaçlar yoktu malesef .

Comment

Working...
            X