Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Pavlonya’nýn Yetiþtirilmesi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Pavlonya’nýn Yetiþtirilmesi

Her topraða ve her iklime kolayca uyum saðlayabiliyor. Amerika’da ve bazý Avrupa ülkelerinde; benzin istasyonlarýnda ve elektrik üreten nükleer ve termik santrallerin bulunduðu yerlerde ve çevre kirliliðine sebebiyet veren fabrika arazilerinde pavlonya aðacý dikilmesi tavsiye ediliyor ve hattâ þart olarak öne sürülüyor. Bazý ülkelerin üniversitelerinde pavlonya aðacý ile ilgili enstitüler kuruluyor. Halk, aðaç konusunda bilgilendiriliyor ve pavlonya yetiþtiriciliðine özendiriliyor. Ülkemizde bu konudaki çalýþmalar, 1998 yýlýnda, mahallinde inceleme yapmak üzere Çin’e bir teknik heyet gönderilmesi ile baþladý. Heyetin düzenlediði rapor yönünde ve zamanla yaygýnlaþacak.

ÖZELLÝKLERÝ
    Pavlonya aðacýnýn insana, çevreye ve ekonomiye olumlu katkýlarý yukarýda belirtilenlerle sýnýrlý deðil. Diðer faydalarýný paragraf baþlýklarý olarak þöyle sýralayabiliriz:
    * Kökleri, topraðýn derinliklerine uzandýðýndan erozyonu önlüyor, depremin etkilerini azaltabiliyor.
    * Geniþ yapraklarý sebebiyle güzel bir görünüm oluþturuyor, yaðmura gönderilen dâvetiye olarak kuraklýðý önlüyor ve de et ve süt üretimi amacýyla beslenen büyük ve küçük baþ hayvanlar için önemli bir besin maddesi olarak deðerlendiriliyor.
    * Yetiþkin hâle geldikten sonra güçlü bir aðaç olduðu için þiddetli rüzgâr ve kasýrgalarýn hýzýnýn kesilmesini saðlýyor. Irmak taþkýnlarýnda ve tusunami felâketlerinde tabiî baraj görevi yapýyor.
    * Þemsiye gibi geniþ yapraklarý ile bol oksijen ürettiðinden, temiz ve saðlýklý bir çevre oluþturarak ekolojik denge saðlýyor. Kýþýn dökülen yapraklar, meyve ve sebze ekimi yapýlan topraklarda gübre olarak kullanýlabiliyor.
    * Çiçeklerinden bal elde ediliyor, ilâç sanayinde kullanýlýyor. Görünüm ve râyiha olarak iç açýcý bir atmosfer meydana getiriyor.
    * Ýnsanlarýn yeþil tabiat özlemini karþýlýyor. Fazlaca emek ve zahmet istemediðinden insanlarý, yeþil bir çevre oluþturmaya özendiriyor.
    * Ayný mekânda ekili bulunan meyve aðaçlarýna ve sebzelere hiçbir zarar vermiyor. Hattâ, pavlonya ekili alanlarda; buðday, mýsýr ekimi yapýlmasý tavsiye ediliyor. Pamuk, çay, patates, kavun, karpuz, kabak ve domates ile fasulye ekilebiliyor.
    * Geniþ yapraklarýna raðmen güneþ ýþýnlarýný sýzdýrma oraný; söðüt aðacýna göre % 11, akasyaya göre % 27 ve kavak aðacýna göre % 37 daha yüksektir. Ayný zamanda, güneþ ýþýnlarýný olumsuz etkilerinden arýndýran süzgeç görevi yapýyor. Güneþ ýþýnlarýný biyolojik kütlelere yararlý hâle getiriyor.

Boyu 5 yýlda 20 metreye ulaþýyor, gövde çapý yarým metreyi geçiyor.
    Ülkemizde henüz yaygýn olarak bilinmeyen pavlonya aðacý, baþta Çin olmak üzere; Japonya, Avusturya, ABD, Vietnam, Lagos, Tayland, Yeni Zelanda ve Malezya ile Avrupa kýtasýnda Ýtalya, Avusturya ve Fransa olmak üzere 40’tan fazla ülkede yaygýn olarak yetiþtirilmektedir. Ýsviçre’nin bu amaçla Suriye’de arazi kiraladýðý basýnda yer alan bilgiler arasýndadýr.

Üretilmesi

katsayýsýnýn düþüklüðü, kolay þekil verilebilmesi, çabuk kurumasý, çatl Yerli tohum üretilebiliyorsa da verimi düþük oluyor. Tohumdan aðaç fidelerinin yetiþtirilmesi; bilgi ve ilgi gerektirdiðinden, üretimin özel bir safhasý olarak düþünülüyor. Tohumlar 5-6 hafta sonra, bir yaþýndaki herhangi bir aðacýn kök yapýsýna sahip oluyorlar ve asýl büyüyeceði alana dikilebiliyorlar. Fidelerin dikimi için ilkbahar ve sonbahar aylarý tercih ediliyor. Don ihtimalinin bulunmadýðý bölgelerde kýþ aylarýnda, sulama yapýlabildiði takdirde yaz aylarýnda da dikim yapýlabiliyor. Dikilecek yerin nemli olmasý aðacýn geliþmesi açýsýndan önemlidir. Dikim konusunda; aðacýn cinsine ve yetiþtirilecek bölgenin þartlarýna göre fide yetiþtiricisinin veya konu hakkýnda bilgi sahibi bir ziraat / orman mühendisinin tavsiyelerine uymak yararlý olur.
    Pavlonya aðacý; aþýrý soðuklarýn yaþandýðý ve güneþin yüzünü az gösterdiði Doðu ve Güney Doðu Anadolu bölgelerinde biraz zorluklarla fakat yurdumuzun her bölgesinde kolaylýkla yetiþir. Büyümenin çabuk olabilmesi için; tuz ve kireç barýndýrmayan, su geçirgenliði yüksek topraklar tercih edilir. Pavlonya, süzülen hareketli suyu sever. Suya doygun topraklar geliþmesini engeller. Fakat bu tür topraklarda da yetiþebilen türlerini bulmak mümkündür. Cins ve ekim alaný tercihlerinde, uzmanlarýn tavsiyelerine uyulmalýdýr.
    Dikilen fide, uygun budama yöntemi ile 3-4 ay sonra 6 metre yüksekliðe ulaþýr. Bir yaþýný tamamlayýncaya kadar uzman nezâreti veya en azýndan tavsiyelerinin uygulanmasý yararlý olur.
    Aðaç, kereste hâline getirilmek üzere yetiþtiriliyorsa, kesim zamanýna kadar budama ve diðer konularda daha yoðun bir bakým gerektirir. Yurdumuzun birçok yerinde, ticarî amaçlý kavak ziraatý yapýlmaktadýr. Pavlonya, daha az emekle ve daha az zamanda kavak aðacýnýn saðlayacaðý kârýn 10 katýný verir. Üstelik yan olumsuz etkileri de yoktur. Aksine, yan faydalarý sayýlmayacak kadar çoktur.
    Orman Bakanlýðý, pavlonya yetiþtiricilerine belirli þartlarla ve ücretsiz olarak arazi tahsis etmekte, uygulamalý bilgiler ve teknik destek vermektedir. Arzu edilir ki, baþta Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir Büyükþehir ve Ýlçe Belediyeleri olmak üzere bütün belediyeler bu iþe eðilsinler, caddelerimiz – sokaklarýmýz pavlonya aðaçlarý ile güzelliklerini taçlandýrsýn. Bankalarýn pavlonya yetiþtiricilerine vereceði destek, tarým politikamýzýn bir parçasý olarak ele alýnabilsin.
    Ticarî amaçlý pavlonya ziraatý yapýlacaksa, 15 – 20 cm. boyunda tüplü fideler, derin sürülmüþ, V þeklinde düzenlenmiþ topraða, 4 metre aralýklarla, bir hektar araziye 400 fide sýðdýrýlacak þekilde dikilir. Fide, uygun budama yöntemi ile 3-4 ay sonra 6 metre yüksekliðe ulaþýr. Ýdeal yetiþtirme müddeti olan beþ yýl sonunda, en düþük E kalitesinde tomruk elde edileceði var sayýlsa bile, her aðaç 300 dolar gelir saðlar. Beþ yýllýk rotasyon süresi esas alýndýðýnda, fidan dikim aralýðý 4 X 4 metre olarak tercih edilmelidir. Buna göre bir dekar araziden, beþ yýl sonunda toplam 15.000 dolar civarýnda bir gelir elde edilecektir. Bu süre zarfýnda yapýlacak yatýrým; fidan maliyeti, arazinin dikime hazýrlanmasý, gübreleme, budama, toprak bakýmý gibi masraflar dahil olmak üzere 1.000 – 1.500 Dolar olarak hesaplanmaktadýr. Dikilen aðaçlardan alýnan sürgünlerle, yeni alanlara ekim yapýlabilir veya satýþ geliri elde edilebilir.

Bütün dünyada odun hammadde fiyatlarý, dolar bazýnda artýþ eðilimindedir. Hasat sonunda rakamlarda olumlu yönde deðiþmeler beklenebilir. Pavlonya aðacýný iþleme tesisleri kurulduðunda, ülkemiz için yeni bir istihdam kapýsý açýlýr, iþlenmiþ malzeme ihracý suretiyle döviz girdisi artýrýlýr. Pavlonya aðacýnýn soluk sarý / bal rengindeki kerestesi; kokusuz, pürüzsüz ve budaksýzdýr. Aðaçla ilgili sanayinin her alanýnda kullanýlýr. Özgül aðýrlýðýnýn azlýðý, çürüme direncinin olmasý ve dayanýklýlýðý sebebiyle tercih edilen bir malzemedir. Mobilya, ahþap süs eþyasý, baþta piyano olmak üzere müzik âletleri (bol üretildiði ülkelerde) kapý-pencere doðramasý, mutfak dolaplarý, kartvizit, sörf tahtasý, balýk tekneleri, balýk aðý þamandýrasý, hafif ahþap paketleme iþlerinde, arý kovaný imalinde, masa sandalye yapýmýnda, kurþun kalem dýþý olarak, model uçaklar, ahþap oyuncuklar, su kemeri ve kâðýt imali… pavlonya aðacýnýn belli baþlý kullaným alanlarýdýr. Gül veya od aðacý gibi sert deðildir. Bu sebeple ve ancak taþýyýcý özellik taþýmayan bütün yapý malzemelerinin yapýmýnda kullanýlabilir. Bir yaþýna gelmiþ pavlonya aðacý, net bir metreküp kereste verir. Bu malzemenin bu gün için ihraç fiyatý üç yüz ABD Dolarýdýr. Dallar ve kökler ile yapraklar da ayrýca deðerlendirilir.
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: Pavlonya’nýn Yetiþtirilmesi

Nerden bulcaz bunu

Comment

bizim buralarda bu aðaca çabuk büyüyen aðaç diyola ama bildiðime göre bu aðaç aþý ile çaðaltýlýyo olmasý gerekiyodu ve baya pahalý bir aðaçtý ama tohumla üretiliyosa tohumlarý buluna bilirmi? her halde çelikle falan üretiliyo olsa gerek aslýnda dýþarda birtane var çelik alsan üretilebilirmi? ubey abi

Comment

abi bu povlonyayý ortaya attýn bizde sazan gibi atladýk sende gerisini getirmedin ne ayak

Comment

Tohumdan veya çelikten üretebilirsiniz.Sordugunuz sorunun cevapý konu içersinde oldugundan dolayý cevap vermedim.

Comment

Abi çok arsizdir bu.

Comment

yok abi arsýzlýkdan deyil öle huylarým yoktur hatta acýmdan öleceðimi bilsem kimseye bir dýkým ekmek isteyemem:::::: abi o zaman bizim bu kafenin önünde birtane var tohumlarý toplayýp ürete bilirim yani veya çelikten ama ben aþýlý diye biliyodum neyse konuyu bi araþtýrayým

Comment

Evet, en büyük özelliðidir ve çok hýzlý büyür.

Comment

bu aðaç bizi buralarda çok pahalý köþe olurum bütün tohumlarý ürete bilirsem tohum dedimde kýþýn ceviz gömmüþtüm biraz fareler hepsini yemiþler

Comment

mazota batýrp ekeydin cevizlere bir þey olmaz farelerde yemezdi.i

Comment

seneye artýk zaten bu konuda çok þanssýzým yeni baþladýðýmdan her iþim zor oluyo ondan geçtim bu gün halk eyitim kursunda köyde fidan yetiþtiriciliði ile alakalý kurs verilecekmiþ birde ücretli diye herkez yazýlmýþ 18 lira herhalde bende haberim olmadý yazýlamadým millet sýrf o 18 lirayý almak için ölesine yazýlmýþ ben merak ediyom öðrenmek istiyom tireni kaçýrdým:S yani þans yok gibi biþi zaten evdende bu aþýlý fidan yetiþtirme konusunda destekte çýkmýyo of offfffffffffffff inadýna isyan ama ben öðreneyimde bilgileri kafamda toplarým bi ara yaparým kendi baþýma kalýnca kendi tarlam olunca ama yinede tam 5000 kadar asma 3000 kadarda gül gümdüm çelikle köklendirip satacaðým geçen gün güllerden sattým kýþýn poþete almýþtým ama daha sürgünler kýsaydý 10 santim kadar anca ama tane 2.5 lira aðaççýlýktan iyi zaten bu hafta aðaççýlarda aðçlarý 2.5 liraya verdiler aðaççýlar kavga ettti rakabet baþladý: ama krdeþimle çiçekçilik yapacaðýz ben serayý tohumlarý temin edeceðim ada ortk teiþtirecek öle

Comment

Eskiya gozunu karart ve git o kursa.Para talep etme ama inatla kovulsanda gir içeriye ve deki .Benim bu meslege gonlum var ve izler bana bunu ogretmek zorundasiniz.

Comment

delimisin ne isin var Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          Eskiya gozunu karart ve git o kursa.Para talep etme ama inatla kovulsanda gir içeriye ve deki .Benim bu meslege gonlum var ve izler bana bunu ogretmek zorundasiniz.
                          yok abi kurs uyduruk bi kurs yani millet para kazansýn diye zaten nerde gerksiz adam var onlarý almýþlar çiftçi olanlarý deyil yani maksat öðretmek veya bazý kiþiler bu iþi yapsýn diye deyil maksat boþtaki adamlara para kazandýrmak millet o niyetle gidiyo yoksa fidan midan kimsenin umrunda deyil aslýnda o kurstan biþi çýkmaz zaten boþtaki adamlara para kazandýrmak için herkez eþini dostunu doldurmuþlar yani maksat öretmek deyil gibi ama zaten ben öðreneceðimi öðrendim buralardan yetiþtirmek bana sorun olmaz ama zaten aþýlý fidan iþini yapamayacaðým sonra belki ama zaten kursun öðretmeni arkadaþým ziraat okulunu bitirdi ama oda bilse zaten kendi yapar yani maksat baþka ama benim zaten þu an fidan yetiþtirmek için þartlar uygun deyil biraz karýþýk zaten þartlar uygun olsa ben kendi baþýma birkaç dölüm yaparým zaten bana yeter geçimimi saðlarým ordan ama farklý biþi neyse iyi niyetin için saðol yani zaten o kursa herkez ölesine gidiyo yani o kursun halini düþünemiyorum mesela abi bizim buralarda bi kadýn amalenin günlüðü 17 lira gibi kurs 5 saat herkeze günlük 18 lira vereceklermiþ yani devletimiz iþte aslýnda herkeze evlerinden çaðýrmýþlar gel yazýlýn kursa die iþte burasý türkiye

Comment

Üretimi ve alýmý pahalý.250 adet aðacýný satýyor adamýn biri,100 bin tl istiyor . Bence uzak durulmalý .

Comment

SopranoS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Üretimi ve alýmý pahalý.250 adet aðacýný satýyor adamýn biri,100 bin tl istiyor . Bence uzak durulmalý .

Aðaç çok koaly yetiþiyor ve maliyeti çok çok düþük.Kesinlikle yanlýþ bigilendirme var.

Comment

Working...
                              X