fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Mavl Ladin Çelikleme Yöntemi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Mavl Ladin Çelikleme Yöntemi

Merhabalar.

Daha önce kivi konusunda bir soru sormuştum, gerçekten hızlı cevap aldım.Çok teşekkür ederim.Forumu inceldiğim kadarıyla yapmak istediğim projelerimde gerçekten çok faydası olacak buforumun bana ve içim rahat bir şekilde hereket edebileceğim.

Soracağım soruya gelirsek.Mavi ladin yetiştiriciliği düşünüyorum.Tabi ki fidecilik tücari amaçlı yapılan bir meslek haline geldi.

Mavi ladin yetiştirirken, tohumdan yetiştirilen mavi ladinlerin 10 yaşından sonra maviliğini koruma garantisinin olmadığını, 10 yaşından sonra yüksek oranda yeşilleştiğini okudum.Profesyonel olarak bu işi yapanların, batı ladinini altlık olarak kullanarak hoopsi olarak isimlendirilen koyu mavi ladinlerle aşılama yaparak sürekli mavi kalabilen ladin fideleri elde ettiğini, diğer bir yöntemin se aşılı mavi ladin ağaçlarından alınan çeliklerin köklendirilmesi ile kalıcı maviliği olan mavi ladinler elde edildiğini okudum.

Tohumdan elde edilen mavi ladinlerin yüksek oranla belirli bir yaştan sonra yeşilleştiği doğrumudur yoksa aşı yapılmasa da tohumdan yetişen fidan mavi olarak ömür boyu kalırmı?
    Eğer bu kalıcılık yok ise çelikleme yöntemini mi yoksa aşılama yöntemini mi tavsiye edersiniz?
    Aşılama yönteminde en iyi aşılama batı ladini üzerine mi yoksa tohumdan üretilen fidan üzerine yapıldığında mı daha etkili mavilik sağlar?

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarımla.

Cevap: Mavl Ladin Çelikleme Yöntemi

Çelikle köklendirme neredeyse imkansız, sonadan yeşilleşme değilde, tohum kalitesi ve akım etkisiyle 5 yaşında mavileşme oranı kesinleşir diye biliyorum.

Tohumdan üetilen çiblak kök fidelerle yetiştiricilik denemem var, 1. yaşında mavileşme oranı tahminde üstünde oldu.

Aşılı (B.ladini üstüne) ladinler ticari anlamda en popüler olanlar.

Burda aşı yapma detayı var; http://www.ibreliler.com/V2/uretim-t...i-yontemi.html

Comment

Mavi ladinlerin de çeşitleri varmış ve bunun en popüler olanı hoopsi olanıymış.Fakat piyasadaki tohumlar abd menşeeli KAÝBAB cinsi olanlar.Mavilik oranı olarak aralarında ne kadar fark oluyor bir bilginiz varmı?Hoopsi en koyu mavilik oranına sahip olan diyorlar fakar onun tohumunu bulamadım.

Comment

Hoopsi aşılılara deniyor galiba.

Comment

Şuraya bir işaret koyalım. Bende tohumdan Ladin ve Sedir fidanları elde etmek istiyorum.

Bu güzün tohumdan bir miktar ekim yaptım. Sonradan şaşırtmayı düşünmüştüm. Fakat bir ziraatçi dostum bu yöntemin yanlış olduğunu ve tohumların doğrudan torf doldurulmuş tüplere ekiminin gerektiğini anlattı. Herhalde yeniden denemem gerek. Küçük bir sera hazırladım... Aynı zamanda forumdan da bu konuda bilgileri topluyorum.

Umarım başarılı olursunuz...

Comment

bence o toprağa ektiğin tohumlar baharda çıkınca bir kısmını sebze fidanları gibi sök öle poşete al aynı iş olur bu gün bende biraz çam cinleri ve çınar tohumu ektim muhtemelen baharda çıktıklarında poşetlere alacağım bir kısmını kalanınıda kışın poşetlere alırım ama abi işin bir püf noktası var bunu yap mutlaka dikim yapacağın poşetlerin altına daha fazla delik aç ve fidanlar burda büyüdüğünde köklerin bir kısmı yerle irtibata geçsin yoksa poşetin içindeki bitkiler fazla büyümezler.

Comment

Evet ektiğim tohumları atmış değilim ve çıkmalarını bekliyorum. Şansımı deneyip söylediğin gibi poşetlere aktaracağım.

Fakat yeniden ladin tohumları bulup bu sefer doğrudan torf doldurulmuş poşetlere ekeceğim...;D

Comment

tşk ......

Comment

Working...
                X