fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Yeni meyve bahçesi için tavsiye ihtiyacı

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Yeni meyve bahçesi için tavsiye ihtiyacı

    Merhabalar,

    İzmir Foça'da 1 dönümünde 30-40 yaşlarında 20 adet zeytin ağacı olan 4 dönümlük bir tarla satın aldım. Geriye kalan 3 dönüm içerisine meyve ağaçları ekmeyi ve bir ev yapmayı planlıyorum. 50-100 m derinlikte su çıkmakta fakat henüz bir su artezyeni kurulu değil. Arazinin 2 dönümü düz denebilecek durumda, 1 dönümü 15-20 derece eğimli(hafif meyil var). Arazi uzun yıllar hiç kullanılmamış. Elektrik yok. Şu an için bütçe kısıtlı, elime para geçtikçe bir şeyler yapmayı planlıyorum. Sorularım ve planım şu şekildedir.

    1- Araziyi sürdürmek ve toprağı havalandırmak.
    2- Kasım ayında meyve fidanları ekmek.
    3- Kışı sulamasız bir şekilde geçirmek.
    4- Nisan-Mayıs gibi bir su artezyeni açtırmak ve damlama su sistemi kurmak.

    Sorular :

    1- Dikeceğim meyveler tek çeşit olmayacak, bölgeye uygun her çeşit meyveden ekmeyi planlıyorum. Kiraz, vişne, elma, armut, limon, portakal, mandalina, greyfurt, şeftali, kayısı, badem, erik, kestane, ayva, nar, dut, incir, ceviz, asma, kivi. Toplam 20 çeşit, her birinden 4-5 adet olsa toplam da 80-100 adet fide düşünüyorum. Orman bölge müdürlüğü fidan yetiştirme merkezinden almayı düşünüyorum fideleri, ortalama 5TL olsa, 5x100=500TL düşünüyorum, az mıdır, fazla mı? Dikim masrafı ne olur? Kaç gün sürer? Hepsini bir defada mı dikmem daha iyi olur, yoksa parça parça mı? Bu kadar meyve ağacı bir arada yetişir mi?
    2- Bu ağaçları dikerken nelere dikkat etmem gerekir, mesela bu meyve ağaçlarını yan yana dik, bu ağaçla bu ağacı yakın dikme gibi?
    3- Kışı sulamasız geçirsem sıkıntı olur mu?
    4- Bu ağaçları parça parça dikecek olsam, ilk önce hangilerini dikmeliyim?
    5- Artezyen açtırmak bana ne kadara mal olur, artezyen için bir kulübe, bir pompa ve bir dizel jeneratör ne kadara mal olur?
    6- 2 tonluk depoyla damlama sulama sistemi kurmak ne kadara mal olur?

    Yorumlar ve cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

  • #2
    Bende sizinle aynı hayalleri paylaşıyorum.2500 metrekare bir tarla aldım.bu sene için az birşey sebze yetiştirmeye çalıştım.Ancak susuz verim alamadım.20 Metre kuyu için 900 TL ödedim.ancak Elektrik işinde tıkandım.elektrik,Elektrik getirmeyi vaadeden elektrikçi parayı aldı ulaşılamaz oldu. Kasım ayında 50-60 adet karışık mevye fidanı dikmeyi planlıyorum. Yarı bodur Tanesi 12 TL den yada klasik tanesi 8 TL den almayı planlıyorum.Size de bana da kolaylıklar diliyorum.

    Comment


    • #3
      sgezer59 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Bende sizinle aynı hayalleri paylaşıyorum.2500 metrekare bir tarla aldım.bu sene için az birşey sebze yetiştirmeye çalıştım.Ancak susuz verim alamadım.20 Metre kuyu için 900 TL ödedim.ancak Elektrik işinde tıkandım.elektrik,Elektrik getirmeyi vaadeden elektrikçi parayı aldı ulaşılamaz oldu. Kasım ayında 50-60 adet karışık mevye fidanı dikmeyi planlıyorum. Yarı bodur Tanesi 12 TL den yada klasik tanesi 8 TL den almayı planlıyorum.Size de bana da kolaylıklar diliyorum.
      Siz bir adım önde sayılırsınız, suyunuz hazır. Madem aynı yoldayız, araştırıp öğrendiklerimizi birbirimizle paylaşalım, faydamız olur. Elektrik konusunu jeneratör ile çözmeyi düşünmediniz mi?

      Comment


      • #4
        Tarlam İmar alanı içinde, Elektrik 50-60 metre mesafede olduğundan Jeneratör e gerek görmedim.elektrik işi gecikecek yada olumsuz sonuçlanacak olursa, 300 TL civarı benzinli su pompaları var onlardan alıp işimi görmem gerekecek.Keşek elektrik almaya çalışmadan önce pompa alsaydım bu yaz susuz kalmazdım.

        Comment


        • #5
          başarılar diliyorum bizde zar zor 1070m2 fabrika arsası aldık ne dikecegimi şasırdım şuan çin kavagı tohumu ektim saksıya umarım filizlenir çıkana kadar pes etmek yok birde ceviz incir dut üzüm kestane çınar fidesi bulursam dikicegim izmir yazıbaşında arsa

          Comment

          Working...
          X