fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çam üretimi nasıl yapılır

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: Çam üretimi nasıl yapılır

Pek çok yerde kolaylıkla görebildiğiniz çam ağaçlarının yanından geçerken biraz dikkatlice bakın. Ağacın dallarında daha olgunlaşmamış yeşil renkli ham kozalakları göreceksiniz. Havaların ısınmaya başlamasıyla bu kozalakların renkleri koyulaşmaya başlar. Katmanları kendiliklerinden açılır ve fıstıklar yerlere düşmeye başlar.Bazen da rüzgardan veya doğal sebeplerle kozalaklar ağaç dallarından koparak yerlere düşerler. Biraz araştırırsanız ağacın altında ya da sağında solunda bulabileceğiniz kahverengine dönüşmüş kozalakları elinize alıp inceleyin.Kalın kozalak katlarının arasında, bildiğiniz kabuklu şamfıstığı benzeri fıstıkları göreceksiniz. Bunlar fıstıkçamı ağacının tohumlarıdır.
    Eğer kozalakların içinde yoklarsa kozalakların yere çarpmasından dolayı sağa sola dağılmışlardır.Yalnız bu kozalaklar ve fıstıklar reçinelidir kömür karası bir maddeyle kaplıdırlar elleriniz yapış yapış reçine olur dikkat edin.Elbisenize açık renk kıyafetlerinize leke yapabilir.Reçine lekesini temizlemek bayağı zordur.Lekeyi çıkartmak için benzin ya da tiner kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Fıstıkları kırmadan kabuklu olarak toplayın.Hatta bazı eski hanımlar bunları toplayıp kırarlar Evde yaptıkları pilavlarında fıstık içi olarak kullanırlar.))

Comment

Orta genişlikte minik bir saksının farklı köşelerine ( en fazla iki tane tohum olacak şekilde) topladığınız bu fıstıkları ekin. İki tane diyorum çünkü bazı fıstıkların içi boş çıkabiliyor. Bu kabuklu fıstıklar toprak içinde zamanla kavrulmuş fıstık gibi ortadan ikiye çatlar ve içindeki iç fıstık nemli toprakta filizlenmeye başlar. Eğer tutarsa ( ki tutma şansı oldukça fazla ) yaklaşık 4 –5 ay sonra toprağın filizlenmeye başladığını göreceksiniz.
      Toprağı iterek çıkan bu fidan ; önce kapalı bir şemsiye gibi olacak ve daha sonraki dönemlerinde açılmış şemsiye şekline dönüşecektir. Bu sevimli minik fidanların ileride büyüyüp kalınlaşacakları ve boylarının da 12 –13 metreyi bulabilecek koca birer çam ağacı olacaklarının unutulmaması gerekli. Ancak unutmamak gerekir ki ; ilk başlarda saksıda büyüteceğiniz çam ağacının bakımı diğer ağaç türlerine göre biraz daha özen ister. Kökleri dikine doğru gider ve uzar.Zaten asırlık çamların köklerinin çok derinlerde olmalarının sebebi de budur. Çam ağacınız yetişmeye başladığında saksınızı elinize alıp incelemeyin ve saksının yerini devamlı değiştirmeyin çünkü fidanın minicik gövdesi kendisini ışığa doğru yönlendireceğinden güneşten aldığı ışığın açısının en ufak bir yer değiştirmesi bile gövdede hasara yol açar. Bu arada saksının en ufak sarsıntısı bile daha tam olarak oluşmamış kökünün zedelenmesine de yol açacaktır. Bu minik fideleri 25 - 30 cm uzunluğa eriştikleri zaman toprağa ekebilirsiniz. En uygun ekim tarihi mart ayının ilk haftalarıdır. Açtığınız çukura fidenin en az 1/ 3 ünü köklerini zedelemeden yerleştirmeniz uygun olacaktır.
      Not: Aynı yöntemi diğer tür çam ağaçları ( karaçam , kızılçam v.b ) içinde deneyebilirsiniz. Tek farkı kozalakların arasındaki tohumun farklılığıdır. Onlarda daha küçük elma çekirdeği gibidirler.
      Birde o minicik fidanınızın büyüyüp de serpildiğini görmek hatta altında , gölgesinde oturma şansına ererseniz değmeyin keyfinize.

Bu yazıyı yazarken bana yardım eden arkadaşım canko ya teşekkür ederim.

Comment

Güzel yazı teşekkürler ama benim en merak ettiğim konu kozalaktan aldığımız tohumu hemen mi ekeceğiz yoksa bekletip mi ekeceğiz ve bu ekim zamanın belli bir ayı var mıdır?

Comment

Eğer kozalak olgunlaşmıssa hemen onu kırıp içindeki tohumu alıp hemen ekmek gerekiyor.Böylece tohum tazecikken toprağa ekilmiş olur ve daha çabuk çimlenir taze olduğundan dolayı.Bu sonbaharda saksınıza dikebilirsiniz.Eylülün sonu gibi.

Comment

Tolga bey çok teşekkür ederim ; ekime başlayacağım inşallah ...

Comment

İşallah bol Çam Ağaçlı günler dileğimleHiçbirşey değil rica ederiz.

Comment

ben siteye yeni üye oldum elimde çam tohumlarım var ama nasıl çimlendirmem gerektiğini bilmiyorum öğrenciyim ve keyif aldığım için botanik artık hobim haline geldi.Ancak benim aşı yaptırabilmek gibi bir imkanım yok.evde daha pratik bi çimlendirme yolu önerebilir misiniz sıcak ya da soğuk katlama yapmam süreci hızlandırabilir mi aşısız alternatifler hakkında bilgilendirebilir msiniz acaba beni

Comment

Arkadaşlar ben stede yeniyim arıcılık yapıyorum ve yabani akasya ağacı dikmek istiyorum fakat buralarda akasya fidanı bulamıyorum temini mümkünmüdür acaba

Comment

Working...
                  X