fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Erguvan ve Japon Ayvası Üretim Tekniği

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Erguvan ve Japon Ayvası Üretim Tekniği

ERGUVAN

Erguvanlar genellikle tohumla üretilirler.Ancak tohum kabuğu sert ve tohumlarda embriyo dinlenmesi vardır.Sonbaharda direkt araziye ekilen tohumlarda güzel çimlenme elde edilir.İlk yıl sonunda fidanlar 15-20 cm boya ulaşırlar.Bu zaman fidanlar ya kaplarda dikilirler veya geliştirme yastıklarına alınırlar.Fidanlarda aktarma küçükken yapılmalıdır, aksi taktirde tutma oranı düşer.

Bazı türlerde ilkbahar veya yaz başında alınan yumuşak odun çelikleri camekanda kolayca köklenirler.

JAPON AYVASI

Üretimi tohum, çelik ve daldırma ile olur.

Tohumlar sonbaharda direkt açık araziye ekilirler.Ancak tohumdan çıkan bitkilerde açılma görülmekte ve koyu kırmızıdan beyaza kadar değişebilmektedir.Bu nedenle tohumla üretim fazla tavsiye edilmemektedir.

Çelikle üretimde, çelikler Haziran ayında, o yılki sürgünlerden 6-7.5 cm uzunlukta hazırlanır.%0.8 lik toz IBA ile muamele edilerek soğuk yastıklarda hazırlanmış 2 kısım torf + 1 kısım kum karışımına dikilirler ve üzerine ayrıca naylon çekilir.Takriben 4 hafta sonra %85-90 oranında köklenme elde edilir.

Diğer bir yöntem ise kök çelikleriyle olmaktadır.Ocak ayında bitkiler sökülerek, ana bitkiye yakın köklerden 7.5 cm uzunluğunda çelikler hazırlanır.Ana bitkiye uzak olan köklerden hazırlanan çeliklerde tutma oranı düşük olur. Daldırma ile üretim için bitkiler, ilkbaharda sert bir budamaya tabi tutularak, kuvvetli sürgün vermeleri sağlanır.Daldırma sonraki ilkbaharda Şubat-Mart aylarında yapılır ve 15 cm lik uç kısmının toprak üzerinde kalması sağlanır.Bir sonraki ilkbaharda bitkiler yerlerinden sökülerek geliştirme yastıklarına dikilirler.Ancak bütün sürgünler daldırılmaz, dalların yarısı daldırılmalıdır.

Japon ayvaları dip sürgünlerimle de üretilebilirler.Özellikle yaşlı bitkiler fazla miktarda dip sürgünü verirler.Bu dip sürgünleri iyi köklenmişlerse kış aylarında sökülerek kullanılabilirler.

Cevap: Erguvan ve Japon Ayvası Üretim Tekniği

erguvan tohumdan ektım bakalım çıkacakmı

Comment

tomurcuk054 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      erguvan tohumdan ektım bakalım çıkacakmı
      Sabırla beklemek lazım. İnşaallah çıkar.
      Keşke çelikle üretimi deneseydiniz.
      Daha kısa yoldan netice elde ederdiniz.

Comment

bu zamanda çelık olurmu ağaçlara su yürüdü tanıdıgımda oya agacı var oluyosa ondan yapayım

Comment

bu zamanda çelık olurmu ağaçlara su yürüdü tanıdıgımda oya agacı var oluyosa ondan yapayım
          Erguvan olabilir ama oya için geç.
          oya üretimi çok kolaydır; ilkbaharda taze sürgünlerden kesip köklendirme tozuyla saksıya dikin. Seneye gelişince toprağa aktarın.

Oya tohumla da çoğaltılabilir.

Comment

oya için geç kaldım yoksa ekerdım tohumdan köklendırme tozu olmadan oluyormu ?

Comment

oya için geç kaldım yoksa ekerdım tohumdan köklendırme tozu olmadan oluyormu ?
              Olabilir.
              Köklendirme tozu kimyasal reaksiyonlarda katalizörün gördüğü işi görür. Yani olayı hızlandırır.

Comment

ayva çelıkledım toz kullanmadım 5 ide tuttu. aynı durummu kıyaslarsak

Comment

ayva çelıkledım toz kullanmadım 5 ide tuttu. aynı durummu kıyaslarsak
                  Dediğimiz gibi köklendirme tozu olayı hızlandırıyor ama olmazsa olmaz değildir.

Comment

evet haklısınız

Comment

ya seyyah kusura bakma biraz acaip bir soru olacak ki sohbetimzde bu soru saniyorum hic olmadi erguvan nedir latincesini yazarmisin inanki turkcesini bilmiyorum

Comment

konuyu açarken neden resimleride koymuyorsunuz

Comment

ibrahim simsek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          ya seyyah kusura bakma biraz acaip bir soru olacak ki sohbetimzde bu soru saniyorum hic olmadi erguvan nedir latincesini yazarmisin inanki turkcesini bilmiyorum
                          BAHCESEL BAHCE PEYZAJ TARIM ORMAN CEVRE - ERGUVAN (Cercis)

Comment

seyyah bey, konuyu açarken neden resimleride koymuyorsunuz?

Comment

tesekkurler seyyah cercis en cok sevdigim agaclardandirr yapraklarinin en buyuk ozelligi kalp seklinde olmasidir

Comment

Working...
                              X