Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Meyve Bahçesi Kurmak Ýstiyorum

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Meyve Bahçesi Kurmak Ýstiyorum

7000 m2 alanda meyve bahçesi oluþturmak istiyorum. asýl iþim avukatlýk oduðu için konuya yabancýyým. iklime uygun her türlü meyveden dikmek istiyorum. fidanlarýn arasý ne kadar olmalý? fidanlar ne zaman dikilmeli? damlama su için ne yapmam lazým?
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: meyve bahçesi kurmak istiyorum

Bahsettiðiniz iþ basit bir iþ deðildir sevgili avukat, önce projelendirlmeli (Fidan dikimi, sulama sistemi, gübreleme, gölgeleme, yapýlacaksa telleme sistemi gibi). Ancak yine de ben araþtýrma yapacaðým diyorsanýz bodur meyve fidanlarýnda dikeceðiniz türlere göre (Elama, kiraz gibi)1,5x2 m, 2x3 m, 3x3m, 3x5m metre gibi aralýk ve mesafeler verebilirsiniz. Damla sulama sisteminde ise meyve fidaný bahçelerinde kullanýlan özel ayarlý damlatýcýlarý olan damlatýcýlý sistemler tercih etmelisiniz tabi sulama durumunuz ,kuracaðýnzýdaki su kaynaðýnýn durumuna göre ayarlanacaktýr. Fidanlarýn dikimini þu an bile yapabilirsiniz zira tüplü fidan yoluyla fidan temini yapabilirsiniz. Ancak bu yýl deðilde önümüzdeki yoýl yapacaðým derseniz Aralýk ayýndan itibarek fidan aramalarýnýza baþlayabilirsiniz.

Comment

çok teþekkür ediyorum

Comment

bulunduðunuz yerin neresi olduðunu bildiriseniz sevinirim.ben meyve fidaný ve süs bitkisi üreticisiyim.yardýmým olursa sevinirim.e mail:[email protected]:05363017672.

Comment

bence bu sene durun derim þimdi alaný bi degerlendirin güzelce ölçülendirin fidan yerlerini belirleyin saha sonra sonbaharda çukurlarýný açtýrýn ve baharda dikimi yaparsýnýz. kýþýn o çukurun içine kar ve yagmur yagýcagý için böyle daha güzel olur.sulama konusuna çok dikkat etmelisin en kolay damla sulama bide ona bi havza oluþturursunuz gübrelemeyide ordan yaparsýnýz daha iyi olur size bi ilaçlamasý kalýr yani yine siz bilrsiniz. ama dikim için kesin yetkili bir kiþiden yardým alýn çünkü bitkilerde döllenme durumu mevcut oldugu için.
          þimdiden yeni bahçeniz hayýrlý olsun derim..

Comment

Sayýn avukat,
            Bahçe tesisi çok hassas bir iþtir. Dikim hatalarý ileride çözümü imkansýz sonuçlara götürür. Dikkat edilmesi gereken birçok faktör var. fidan seçimi, tür seçimi, fidan miktarý ve yerleþtirilmesi, planlama ve bakým planlamasý özel bilgi ve tecrübe gerektirir. Yeriniz Ýstanbul yada Bursa'da ise görüþebiliriz.

Comment

7000 m2 bahçe küçümcenek bir toprak deðil. Bu bahçeye her türlü meyve fidaný dikmek yanlýþ olur. Yalnýzca bir bölümünde bu düþüncenizi uygulamanýz gerekir. Geriye kalan büyük bölümde tek meyve tür meyve yetiþtirerek getiri elde edebilirsiniz.
              Size yardýmcý olmak için her þeyden önce bahçenizin bulunduðu yerin toprak yapýsý ve iklim koþullarýnýn belirlenmesi gerekir. Her aðacýn dikim sýklýðý da türlerine göre deðiþir.
              Saygýlarýmla
              vuralnural

Comment

avukat arkadaþ ben de sizinle ayný konuyu araþtýrýyorum. ve bu sene ilk deneme olarak 30 tane fidan diktim.bulduðumuz bilgileri karþýlýklý paylaþmak isterseniz ben hazýrým.

Comment

ismail kardeþ kaç m2 alana diktiniz 30 fidaný ve türü neydi

Comment

bilgi tamamlamaAvukat arkadaþ ben de sizin gibi konunun acemsiyim. ve bahçeseldeki kardeþlerin engin bilgilerinden faydalanmaya çalýþýyorum. ama belki faydalý olabilirim ümidiyle bildiklerimi ve yaptýklarýmý anlatayým.(konunun uzmanlarýndan özür diliyerek)bahçemde 15 kadar elma aðacý babam zamanýnda dikilmiþ, zaten vardý .Ben de aðaçlar arasýnda 3,5 metre denildi ben 5 metre aralýk býrakarak her sýra arasýný da 5 metre býrakarak ki buda 3 ila 3,5 metre yeterli imiþ.diktim. önerilen aðaç dikilecek alanýn önceden sürülerek bir müddet galiba bir yýl bekletilmesi ve çukurlarýn açýlýp içine birer kürek koyun gübresi atýlýp beklenilmesi önerilmiþti dikim zamaný olarakta aðaçlara su yürümeden önce baharda, veya aðaçlar uykuya çekildikten sonra son baharda diye biliyorum.dikim zamanlarý iklime göre bölgesel farklýlýklar österiyor bu konuda ben ilçe tarýmda ki ziraat çý arkadaþlardan yardým almaný öneririm. zirabu arkadaþlar hem aðaç ý bilir hangicins ve çeþit bölgeye daha uygundur bilir bölgeye uygun ekim zamanýnýda bilir. birde bu matematiksel bir þey deðil o senenin havalarýna da baðli o yüzden ilçe ziraatten alacaðýn bilgi en doðrusu olur.ben bu bilgilerin bazýlarýný es geçtim ama allah yüzümüze baktý. bütün fidanlarým tuttu. kýraðý vurmasýna raðmen elmelarým çok iyidurumda cevizlerimin yapraklarý kavulmuþ. ziraatçi arkadaþa (ilçe ziraat md)gösterdim. toparlanacaklarýný söyledi.armutlarým dikildiðinde biraz daha geliþmiþ bir halde idi utanmasalar,meyve verecekler gibi. baþarýlar diiyorum.bol bahçeli bol güneþli ve zamanýnda yaðan uslu yaðmurlu günler ve bol hasatlar diliyorum.bu iþlem aðaç aralarýný 5 metre tuttuðum için 2,5 ila 3 dönüm bir yer kullandým zira cevizleri diðerlerin biraz uzaða ve farklý bir konumda diktim. geride 60 dönüm daha yerim var ama oralara yem bitkisi için ayýracaðým ileride hayvan alýrým
                    ileri dediðim yem bitkisini hasat ettikten sonra aðaçlarýn arasýný ben kendime göre açýk býraktým traktör rahat irebilsin d
                    iye.

Comment

sayýn avukat meyve bahçesi kurmak istiyorsunusda araziniz hangi bölgede her meyve her istediðiniz yerde yetiþmez önce bölgenizi tarlanýzýn toprak yapýsýný bildirin ona göre size yardýmcý olalým.

Comment

Sn avukat yukarýda arkadaþlar,doðru ve güzel öneriler sunmuþlar.her meyvenin uygun iklim isteðe ve besin maddesine ihtiyacý vardýr.Bazý bitkilerin ise kýþlama isteði bulunur.Bence bu iþi yörenizde ve yakýnýnýzda bulunan Tarým Ýl ve Ýlçe müdürlüklerinden bu iþi bilen Ziratci arkadaþlarla irtibat kurmanýzý tavsiye ederim.ayrýca yeriniz oldukca var profosyelce tek tip meyve üzerinde çalýþmanýz,eðer yer benim olsa ceviz derim,Size baþarýlar dilerim

Comment

Sayýn Avukat arkadaþ. yerinizi bir türlü acýklamýyorsunuz.Arazinin bulundugu yer ve fiziki konumunu acýklarsanýz daha sðlýklý bilði verebiliriz.Bence yeriniz hafif kirecli ,kumlu ve güney cephede bir yer ,ise üzüm omcalarý çok güzel ve verimli olur.Üzüm diðer meyve aðaçlarýna nazaran en kolay olaný yetiþtiriçilik yönünden.Ayrýca sofralýk iyi çeþitlerin kazancýda çok güzel.1000 m2 90 ile 120 adet üzüm omcalarý dikebilirsiniz.Onlarý eðer bir de sulama imkanýnýnz varsa ve sýra telli sistemle yapabilirseniz.Süper olur.Haydý hayýrlýsý.

Comment

Sn Ubeydne desem,bizim oralarda derlerki aðzýna arý balý süreyim derler.yani tek kelimeyle harika,iþin espirisi bir yana benimde arýlarýn var.Eðer yakýnýmda olsanýz bu görüþe size bal ikram ederdim.

Comment

Sevgili Avukat,
                              Ben bu siteye yen, üye oldum.Sizin durumunuzuda þimdi öðreniyorum.Çeþitli arkadaþlar görüþ bildirmiþler.Bende bazý þeyleri paylaþmak isterim.Yerel deðerler ve küresel bilgilere ihtiyacýnýz var.7 dekar alan dan ne hobi bahçesi nede profesyonel bir üretim iþletmesi olur.Ama siz ikisinide birlikte yapabilirsiniz.Ancak bahçesinde her aðacýn olduðu bir Dünya yok artýk.O dünyayý el birliði ile yok ettik.Her meyve kendi adýna çok hassas ayrý ilacý,gübresi ve su isteði var.Su demiþken su dan ne haber?Su kaynaðýnýz ne?Agustos ayýnda kuyudaki kullanýlabilir su kapasiteniz ne?bu dikeceðiniz meyvenin su ihtiyacýný karþýlayabilirmi?Meyvenin üretim maliyaetlerini biliyormusunuz?Tarýmda taþýma su ile üretim olmaz.Üretimin baþýndamýsýnýz?Usta bazýnda bir adamýnýz orada olacakmý?Yer neresi?Her meyvenin yetiþeceði bir yer ise Yalovamý mesela?Kiraz,elma, þeftali,ne isterseniz ekebildiðiniz anda bile hangisinin pazar sorunu en az.?Yerinde,dalýnda sattýðýnýz anda hangisi en çok kazancý saðlýyor?Maliyet ve satýþa ait yerel hangi bilgileriniz elde mevcutmu?Kivi dikerseniz bugün için en kazançlý.yarýnda öyle olacak.Çünki geçen sene ülkesel bazda kivi tüketimimz 48 bin ton.Üretimimiz 8 bin ton.40 bin ton açýðý kapatýrken talep ondan hýzlý arttýyor.Gelin bu üretime katký saðlayýn.Dövizimiz cepte kalsýn.Ne dikerseniz dikin.7 dekar size önemli bir gelir saðlayacktýr.Mutlaka çit yapýn.Ekonomik gücünüz elveriyorsa ve yanýndaki araziler uygunsa onlarla raziyi büyütebileceðinizi ve daha ekonomik bir üretim yapabileceðinizi unutmayýn.Doðru fidaný sertifikalý,doðru yerden alýn.Bodur ise unutmayýn ilk önce bir kazýk çakacaksýnýz ve cansuyu vereceksiniz.Telli sistem gerekirse bile mutlaka kazýk çakýn.Profesyonel bir bahçeniz olabilir.Bahçenizin bir köþesine tadýmlýk birkaç agaç dikin.Küçük bir kulübe ve þart.Þimdilik bu kadar.Bahçe çoçuk gibidir.Doðana kadar telaþla çok zor görülür.ancak doðduktan sonra esas sorunlar baþlar.Çoçuk küçük,sorun küçük,büyüyünce anlarsýn.Bahçede öyle.Bu iþi seviyorsanýz,ekonomik hesaplarýný doðru yaptýysanýz baþlayýn yok Bakamýyacaksanýz hiç baþlamayýn.Ama ben ülkemin boþ topraklarýna hayat vereceðiniz orada üretim yapacaðýnýz ve en azýndan birilerinin beslenmesine katký saðlayacaðýnýz için sizi tebrik ediyorum.Hayýrlý olsun.

Comment

Working...
                              X