arkadaşlar yeni üyesi olduğum sitenin ciddiyeti katılımcıların ilgisi ve samimiyeti karşısında bu konuyla ilgili de güzel bir bilgi paylaşımı yaşayacağımızı düşünüyorum yaklaşık 4-5 sene öncesine kadar varlığından haberdar olmadığımız bu zararlı (picea pungens-ladin için) ilk kez 2004 yılı başlarında bir bahçe sahibinin fidanlığımıza gelerek mavi ladinimde aniden bir sararma oldu ağacım ölecek gibi duruyor demesi üzerine oldu.Bitkiyi incelediğimizde tüm dalların sarı turuncu yumrularla kaplandığını ağacın da geri dönüşü olmayacak şekilde deforme olduğunu araştırmalarımız sonucunda da bitkiyi iflas ettiren zararlının yumrulu ladin koşnili olduğunu öğrendik Sadece ladinlere musallat olan bu zararlı ile tespit ettiğimiz ağaçlarda mücadeleyi başarıyla sürdürüyoruz şimdilerde eğer bir ladinde Y ladin koşnili varsa 50 m öteden de farkedebiliyoruz ancak tanınmış bir zararlı olmadığından (Ankara için söylüyorum fakültelerin bahçelerindeki ladinlerde bile çok yoğun olarak gözlemliyoruz) ve zamanında tespit edilip mücadelesi yapılmadığında 15-20 yaşındaki ağacı bile kurutabildiği için mücadele etmenin önemli olduğunu düşünüyorum sizler buzararlıyı ne kadar tanıyorsunuz Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
yumrulu ladin koşnili
Collapse
X

Comment