fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Biberiye Yetiştiriciliği

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Biberiye Yetiştiriciliği

İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ: Yetiştiği yerler yazları kurak kışları yağışlı geçen bölgelerdir. 1500-1700 m yüksekliğe kadar yayılmasında iklim değişikliklerine dayanıklı olması ve serin iklim koşullarında da rahatlıkla üretilebilmesi etkendir.

Toprak isteği yönünden fazla seçici bir bitki değildir. (İLİSULU -1992)

EKİM-DİKİM:Kendisi doğal olarak yetişmekte olan bir bitkidir. Tohumlarını saçarak koloniler oluşturmaktadır. Tohumları ekilerek kolay üretilebildiği gibi çok koku yayan biberiye bitkileri vejetatif olarak çelik alma yoluyla da üretilebilir. Bahçelerdetarlalarda ve kısmen gölgelik yerlerde rahatlıkla yetiştirilir.

BAKIM:Kendisi ürediği için bakımı hakkında yeterli bilgimiz yoktur. Fakat bakımında fazla zorluk çekilmeyeceği anlaşılmaktadır. (İLİSULU-1992)

HASAT-TOPLAMA: Biberiye akdeniz kıyılarında işlenmemiş bölgelerde bütün yıl çiçek açan bir bitkidir. Bu bitkinin bütün yıl çiçek açan dalları toplanır demet yapılır ve gölgede kurutulur. Böylece her zaman kullanılır. (İLİSULU-1992)

4.10. VERİM:

Doğadan toplandığı için dekara verimini söylemek isabetli olmaz. Ancak sık ekilmiş bir biberiye kolonisinden bir kişi filizleri kırarak günde 400-700 kg yaş drog toplayabilir 5-7 kg yaş drogtan ise 1kg kuru drog elde edilir. (İLİSULU- 1992)

4.11. MUHAZAFA -PAZARLAMA:

Elde edilen yaş filizli çiçekli droglar gölgede kurutulurlar. Kutularda tarla ve çuvallarda saklanır pazarlanır. Satın alınırken iyi saklanmış olmasına kokusunun azalıp azalmamasına böçek ilacı yapılmamış olmasına dikkat edilmelidir. (İLİSULU-1992)

Kaynak: Keşap Tarım İlçe Müdürlüğü Çiftçi Yetiştiricilik Bilgileri
  • Fidanligi.com

Cevap: Biberiye Yetiştiriciliği

Bahçesinde veya çevresinde olan arkadaşlardan tohum veya çelik göndermelerini bekliyorum göndermek isteyene adres, özel mesajdan gönderirim.

Comment

nariçi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Bahçesinde veya çevresinde olan arkadaşlardan tohum veya çelik göndermelerini bekliyorum göndermek isteyene adres, özel mesajdan gönderirim.
      Ya bişey diyemmi
      bizim bahçemizde biberiye varmış, annem dedi ama filiz kırılırmış öyle tutarmış. Annem öle tutturmuş. Anlamdığım konu şu çelik ne ola
      Tohumu komşuya sorarım ben filiz isterseniz teğmin ederim size
      özele adresinizi yazarsınız

Comment

Çelik bitkiden alınan dal parçasıdır. Toprağı açmadan aldığınız çeliği toprağa soksanız bile tutuyor. Gölge yerlerde verim çok düşük oluyor. Büyüyemiyor ben denedim.

Comment

karaselvi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Çelik bitkiden alınan dal parçasıdır. Toprağı açmadan aldığınız çeliği toprağa soksanız bile tutuyor. Gölge yerlerde verim çok düşük oluyor. Büyüyemiyor ben denedim.
          teşekür ederim bilgilendirme için
          bizde o fide denir geçilir, çelik diye bilmeyiz

Comment

Teşekkür ederim karaselvi. Üveyik kuşu, Gönderirken nemli bir poşet içinde olursa kurumaz taze kalabilir.

Comment

nariçi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Teşekkür ederim karaselvi. Üveyik kuşu, Gönderirken nemli bir poşet içinde olursa kurumaz taze kalabilir.
              evet öyle yapmaya gayret edeceğim. Topraklı nemli bir poşet 3-4 adet fide (çelik)

Comment

biberiye ne amaçla kullanabiliriz
                yağni çay demeleme gibi kullanan varmı
                kullanım usulunu yazarmısnız

Comment

idris Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Ben kendi adıma biberiyeyi kurutulmuş olarak alıyorum. Yeşil çay ve ısırgan otu ile karıştırıyorum. Kaynamış suda demliyorum. İsteğe göre limon damlatılır, ya da ısırganın kokusu keskin gelir bazılarına nqane de eklenir.

Bir Kupa bardak için:
                  1 çay kaşığı ısırgan
                  1 çay kaşığı yeşil çay, 1çay kaşığı biberiye

isteğe göre
                  1/2 çay kaşığı nane
                  3-4 damla limon

Bu çay karışımı toksinleri atmaya yardımcı oluyor, stresli zamanlarda rahatlamayı sağlıyor, saç dökülmesini önlüyor, uyku düzeni sağlıyor (eğer kullanırsan )

Comment

Geçen arefe günü Karanfillere dolgu olarak ısladığım biberiye dallrı çok az güneş gören soğuk bir bir çamkenarında bile şu an 3 santim kökler vermiş bulunmakta.

Acaba biberiyeleri köklü fidan olarak satmak mümkünmü bilen varmı?

Comment

idris Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                      hem çay olarak kullanılıyor hemde balıklarda ve etlerde marine etmede kullanılıyor.

Comment

Ayrıca salatalarda zeytin yağın içinde bir dal biberiye atın ve iki dak kızdırın. Ilıyınca yağı salatanın üstüne serpin. Biberiyenin aromasını ve lezzetini hissedeceksiniz.

Comment

Bahçemde var devamlı yeşil çalımsı bir bitki, hoş kokulu ve lavantaya benzerliği var. Küçük dalları kaynatılıp çay gibi içilebiliniyor, bazan hanım çocuklara öksürük olunca veya grip gibi soğuk algınlıklarında kaynatıp içirir. Fakat çoğunlukla yeşil çay gibi kahvaltıda içiliyor.

Comment

hiç çayını içmedim
                            biz tetre yaprağını kullanırız soğuk algınlığında

Comment

uveyik kusu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              hiç çayını içmedim
                              biz tetre yaprağını kullanırız soğuk algınlığında
                              Sadece suyu kaynatıyorsun, ve çay fincanına sıcak suyu koyuyorsun taze yeşil 5-8 cm boyunda bir veya iki biberiye dalını içine sallıyorsun aynı adaçayı gibi düşün...İki dakikasonra çıkarıp şeker ile karıştırıyorsun. Hafif kızıl bir renkoluşur tıpkı çok açık çay gibi...

Comment

Working...
                              X